• Οικονομία

    Ξεκινούν οι κινητοποιήσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά


    Την έντονη αντίδραση των συνδικάτων προκαλούν οι προωθούμενες αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις με την επαναφορά της ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, με αποτέλεσμα ετοιμάζονται για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Πέντε όχι και μια απαίτηση για την έναρξη διαλόγου, εισέπραξε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από την διοίκηση της ΓΣΕΕ και την ΟΤΟΕ για τα εργασιακά, ενώ εντελώς αρνητικό εμφανίστηκε το ΠΑΜΕ. Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που το σχέδιο νόμου θα
    παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση, με τα περισσότερα σχόλια στα επίμαχα άρθρα να είναι αρνητικά.

    Ο κύκλος των αντιδράσεων των συνδικάτων ανοίγει σήμερα, καθώς στις 7 το απόγευμα, το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, ενώ οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, να έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου και συγκέντρωση στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επίσπευσης της κινητοποίησης, εάν η κυβέρνηση καταθέσει νωρίτερα προς ψήφιση το σχέδιο νόμου στη Βουλή.

    Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ -η οποία εξαιτίας της διορισμένης από την Δικαιοσύνη διοίκησης δεν μπορεί να προχωρήσει στην προκήρυξη απεργίας- καλεί σε κινητοποιήσεις τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες- μέλη της, σε ολόκληρη τη χώρα.

    Όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας Εργατών κατά την χθεσινή τους συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι επίμαχες διατάξεις παρεμβαίνουν στον πυρήνα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της αυτόνομης πορείας των συνδικάτων.

    Θέση ΟΤΟΕ

    Στο υπόμνημά της η ΟΤΟΕ χαρακτηρίζει τις παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις κρίσιμες και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει, για παράδειγμα, απαγόρευση των απολύσεων από τους εργοδότες που θα εξαιρούνται από τις κλαδικές συμβάσεις, τα κριτήρια εξαίρεσης δυνητικά μπορεί να αφορούν το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, και στην πράξη, οι εξαιρέσεις τείνουν να γίνονται κανόνας.

    Σύμφωνα με την ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για τη συρροή και την επέκταση των συμβάσεων είναι το όχημα για τη σταδιακή αλλά βέβαιη απαξίωση στην πράξη των αρχών της εύνοιας και της επέκτασης, μεθοδεύοντας ένα νέο κύμα αποκέντρωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ένα νέο κύμα εσωτερικής υποτίμησης και απορρύθμισης των αγορών εργασίας σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο.

    Αντί μιας σύγχρονης ανταγωνιστικότητας εστιασμένης στη γνώση, την ποιότητα και την καινοτομία, η ΟΤΟΕ εκτιμά πως πριμοδοτείται μια αναχρονιστική εκδοχή της, που στηρίζεται μονομερώς στη μειωμένη αμοιβή και στην υποβάθμιση των όρων της εργασίας και των συλλογικών ρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα.

    Ειδικά για την προτεινόμενη ρύθμιση που αφορά στη Διαιτησία, η ΟΤΟΕ υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στην ομόφωνη απόφαση ΟλΑΠ 25/2004 και ΟλΣτΕ 2307/2014), στρεβλή και επιλεκτική. Αφαιρεί το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνδικάτων του ιδιωτικού τομέα, με συνέπεια την ανυπαρξία συλλογικών ρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα και την επικράτηση τελικά των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

    Μάλιστα, η ΟΤΟΕ αναφέρει στην επιστολή της προς τον κ. Βρούτση ότι απορρίπτει τις διατάξεις και στηρίζει την εφαρμογή, χωρίς προϋποθέσεις, της αρχής της εύνοιας στη συρροή των ΣΣΕ, καθώς και τη δυνατότητα επέκτασης αυτών και με εναλλακτικά κριτήρια, προκειμένου να μην επιβραβεύονται πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος της εργασίας και των συνεπών εργοδοτών, να μην εντείνονται οι ανισότητες στην αγορά εργασίας κάθε κλάδου και να μην πριμοδοτούνται παρωχημένες, αναποτελεσματικές και κοινωνικά εμπρηστικές εκδοχές της ανταγωνιστικότητας.

    ΓΣΕΕ

    Στην ίδια κατεύθυνση και η κριτική από τη ΓΣΕΕ, που χθες είχε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, προκειμένου να καταθέσει τις θέσεις της για το αναπτυξιακό σχέδιο νόμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η κατηγορηματική αντίθεση της Συνομοσπονδίας σε σειρά διατάξεων που παρεμβαίνουν στον πυρήνα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της αυτόνομης περπατησιάς των συνδικάτων, ενώ κατατέθηκε σχετικό υπόμνημα και προτάθηκαν τροποποιήσεις που θα ενισχύουν τη δύναμη των εργαζομένων και των συλλογικών τους φορέων στους χώρους εργασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ