• Οικονομία

    WSJ: Τα προεκλογικά δώρα Τσίπρα και οι εμμονές των δανειστών εμπόδια για την επόμενη κυβέρνηση


    Δύσκολος θα είναι ο δρόμος προς την οικονομική ανάκαμψη την Ελλάδα για την επόμενη κυβέρνηση σύμφωνα με τη Wall Street Journal καθώς τα επαναλαμβανόμενα προεκλογικά δώρα του Τσίπρα  μείωσαν το δημοσιονομικό περιθώριο, ενώ η εμμονή των θεσμών για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ δεν επιτρέπουν μεγάλους ελιγμούς.

    «Ο σπουδαγμένος στο Στάνφορντ και το Χάρβαρντ αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί να κόψει ορισμένους φόρους, να κάνει πιο φιλική προς τις επενδύσεις την Ελλάδα και να διπλασιάσει τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης από το 2%, που βρίσκονται σήμερα», αναφέρει η WSJ για τον πρόεδρο της ΝΔ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

    Ωστόσο, «η εμμονή των πιστωτών για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ αφήνουν μέτρια περιθώρια για περικοπές φόρων». Παράλληλα, η νυν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, που αναμένεται να χάσει την Κυριακή, μείωσε περαιτέρω το δημοσιονομικό περιθώριο με προεκλογικά δώρα.

    Η WSJ παραθέτει και τις εκτιμήσεις της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Oxford Economics, σύμφωνα με την οποία «χωρίς ουσιαστική αναδιάρθρωση του κρατικού υπολογισμού και του χρέους δεν βλέπουμε την Ελλάδα να ξεφεύγει σημαντικά από το ληθαργικό μονοπάτι της ανάπτυξης».

    «Η εταιρεία εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2033 προκειμένου το ΑΕΠ της να φθάσει στα προ κρίσης επίπεδα», καταλήγει η WSJ.



    ΣΧΟΛΙΑ