• Οικονομία

    «Βουτιά» της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2019 βλέπει πλέον το ΔΝΤ

    • NewsRoom
    Brand Name Ελλάδα


    Στην αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο και τη μεταποίηση που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος με την εισαγωγή υψηλότερων δασμών από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

    Σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση του World Economic Outlook, το ΔΝΤ αναμένει πως η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2019 θα επιβραδυνθεί στο 3% από το 3,6% του 2018. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

    Για το 2020 η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να βελτιωθεί ελαφρώς στο 3,4%. Ωστόσο, όπως προειδοποίησε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Gita Gopinath, η εκτίμηση παραμένει επισφαλής.

    Στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία το Ταμείο αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη αυτό το έτος κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες και κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες για το επόμενο έτος, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις από τον Ιούλιο.

    Αναφορικά με την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου, το ΔΝΤ εκτιμά πως το πρώτο μισό του 2019 διαμορφώθηκε στο 1%, ποσοστό που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012.

    Το Ταμείο προειδοποιεί ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας έχει επιβαρύνει υπέρμετρα τον κλάδο της μεταποίησης, ενώ για τις υπηρεσίες σημειώνει ότι αν και μέχρι τώρα φαίνεται να είναι ανθεκτικές, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για παρατεταμένο διάστημα.

    Το ΔΝΤ σημειώνει ακόμα ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες βοήθησε να στηριχθεί η ανάπτυξη και να μειωθούν οι καθοδικοί κίνδυνοι.

    Χωρίς τη νομισματική τόνωση, η παγκόσμια ανάπτυξη θα ήταν χαμηλότερη κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2019 και το 2020, αναφέρει το Ταμείο.

    Οι εκτιμήσεις για τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη

    Το ΔΝΤ εκτιμά πως η ανάπτυξη αναμένεται να είναι βραδύτερη σε όλες τις μεγάλες οικονομίες, με την εξαίρεση αυτή της Βραζιλίας.

    Ειδικότερα, για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ βλέπει περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης από το 2,9% το 2018 στο 2,4% το 2019 και στο 2,1% το 2020.

    Για την Κίνα το ΔΝΤ αναθεώρησε καθοδικά την εκτίμησή του κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες αυτό το έτος στο 6,1% και κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2020, στο 5,8%. Μάλιστα, η χώρα έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τους αμερικανικούς δασμούς και την επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης, μετά τα αναγκαία μέτρα για να συγκρατηθεί το χρέος.

    Τέλος για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει πως φέτος και το 2020 θα κινηθεί πολύ χαμηλότερα από τους ρυθμούς της Ελλάδας, στο 1,2% και 1,4% αντίστοιχα, ωστόσο το  2024 θα φτάσει το 1,4%.



    ΣΧΟΛΙΑ