• Οικονομία

    Βουτιά στις ενάρξεις κατοικιών τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ

    • NewsRoom


    Μεγάλη πτώση στις ενάρξεις κατοικιών σημειώθηκαν στις κατασκευές κατοικιών, καθώς η κατασκευαστική αγορά συνεχίζει να γνωρίζει τις πιέσεις από το άλμα των επιτοκίων καθώς η Federal Reserve διενεργεί μια από τις επιθετικότερες εκστρατείες στην ιστορία της για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

    Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών κατρακύλησαν 8,1% στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 1,439 εκατ. μονάδων τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για 1,475 εκατ. σε δημοσκόπηση του Reuters.

    Ανοδική αναθεώρηση στα στοιχεία του Αυγούστου

    Τα στοιχεία του Αυγούστου αναθεωρήθηκαν καθοδικά στις 1,566 εκατ. μονάδες από 1,575 εκατ. προηγουμένως. Παράλληλα, οι κατασκευαστικές άδειες – ένδειξη της δραστηριότητας στην αγορά τους επόμενους μήνες – σημείωσαν μικρή αύξηση 1,4%.

    Η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve έχει πλήξει την αγορά κατοικίας καθώς τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια έχουν εκτιναχθεί. Η Fed έχει οδηγήσει τα επιτόκια της από ένα επίπεδο κοντά στο μηδέν που ήταν στις αρχές του έτους, στο 3,00% με 3,25% σήμερα, ενώ οι αναλυτές περιμένουν οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων να συνεχιστούν τους επόμενος μήνες και μέσα στο 2023.

    Διαβάστε επίσης

    Σκυλακάκης: «Η Ελλάδα εκτός ακραίων σεναρίων δεν θα έχει ύφεση»

    Στο 12,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο – Στο 9,9% στην ευρωζώνη

    Στο… κενό οι πλειστηριασμοί μέχρι νεωτέρας



    ΣΧΟΛΙΑ