Οικονομία

Βουτιά ρεκόρ 32,9% για το αμερικανικό ΑΕΠ, η μεγαλύτερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

  • NewsRoom


Βουτιά 32,9% σημείωσε το αμερικανικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Αν και πρόκειται για μια υποχώρηση ρεκόρ, παρά ταύτα είναι μικρότερη από τους φόβους των αναλυτών της Wall Street, οι οποίοι ανέμεναν πως το αμερικανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 34,7% στο δεύτερο τρίμηνο. Το αμερικανικό ΑΕΠ, πάντως, δεν είχε υποχωρήσει ποτέ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο περισσότερο από 10% σε κάποιο τρίμηνο.

Η μείωση ήταν ιδιαίτερα έντονη στις υπηρεσίες, τα ταξίδια, τον τουρισμός, την ιατρική περίθαλψη και την εστίαση, ενώ οι επιχειρήσεις που βασίζονται σε μεγάλες ομάδες πελατών υπέστησαν το βάρος του Lockdown για την πανδημία. Οι δαπάνες για υπηρεσίες υποχώρησαν κατά 43,5%.

Τα νοικοκυριά δαπάνησαν επίσης πολύ λιγότερα για αγαθά, αν και η μείωση δεν ήταν τόσο απότομη, καθώς οι αγορές υποχώρησαν κατά 11,3%. Οι Αμερικανοί αγόρασαν περισσότερα είδη παντοπωλείου και άλλα είδη οικιακής χρήσης, αλλά οι πωλήσεις ρούχων, βενζίνης και πολλών άλλων αγαθών μειώθηκαν απότομα.

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις σε υποδομές υποχώρησαν κατά 35%, ενώ οι δαπάνες σε εξοπλισμό κατά 37,7%. Τα επίπεδα των αποθεμάτων μειώθηκαν κατά 234,6 δισ. δολάρια.

Αντίθετα, οι δαπάνες σε ομοσπονδιακό επίπεδο σημείωσαν άλμα άνω του 17%, αντισταθμίζοντας την υποχώρηση των δαπανών σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο κατά 5,6%.

Οι εξαγωγές στο μεταξύ, υποχώρησαν 64% το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας την πτώση στις εισαγωγές κατά 53%.

Μετά την ανακοίνωση, τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street υποχώρησαν κοντά στο 1%.

Νωρίτερα, η Γερμανία ανακοίνωσε πως η  οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 10,1% το δεύτερο τρίμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μείωσή της, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι εξαγωγές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τότε που ξεκίνησαν οι τριμηνιαίοι υπολογισμοί του ΑΕΠ για τη Γερμανία το 1970», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.


ΣΧΟΛΙΑ