• Οικονομία

    Βήμα-βήμα οι αιτήσεις για το «ΓΕΦΥΡΑ 2» – Πόση επιδότηση δικαιούνται επιχειρήσεις και επαγγελματίες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας


    Προθεσμία μέχρι τις 9 Μαΐου έχουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για να υποβάλλουν αίτηση στο Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», το οποίο θα επιδοτεί τη δόση του δανείου τους για ένα διάστημα 8 μηνών.

    Οι δικαιούχοι του Προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2», μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ (http://www.keyd.gov.gr/ ή http://ofeiles.gov.gr), μέσω μιας απλής διαδικασίας, δίχως να απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών για δεδομένα και πληροφορίες που είναι ήδη διαθέσιμες στις βάσεις δεδομένων Δημοσίου, τραπεζών και διαχειριστών δανείων.

    Το πρόγραμμα καλύπτει:

    -μεσαίες επιχειρήσεις

    -μικρές επιχειρήσεις,

    -πολύ μικρές επιχειρήσεις,

    -ατομικές επιχειρήσεις,

    -ελεύθερους επαγγελματίες

    -επιτηδευματίες και

    -επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους.

    Βήμα – βήμα η διαδικασία

    Η διαδικασία της κρατικής επιδότησης περιλαμβάνει τα ακόλουθα πέντε βήματα:

    1ον. Υποβολή αίτησης: Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την  αίτησή τους στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ του Υπουργείου Οικονομικών (http://www.keyd.gov.gr/ ή http://ofeiles.gov.gr).

    2ον. Έλεγχος επιλεξιμότητας: Στις υποψήφιες προς επιδότηση επιχειρήσεις θα  διενεργηθούν ηλεκτρονικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων, με σκοπό να διαπιστωθεί αν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

    3ον. Έγκριση επιδότησης: Εφόσον η επιχείρηση πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας, εκδίδεται από την ΕΓΔΙΧ ηλεκτρονική Απόφαση Έγκρισης Επιδότησης και κοινοποιείται ηλεκτρονικά στην επιλέξιμη επιχείρηση, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ο οφειλέτης ειδοποιείται μέσω e-mail.

    4ον. Ρύθμιση δανείων: Σε περίπτωση που η επιλέξιμη επιχείρηση διατηρεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τη συνεργαζόμενη τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείων της, ώστε να προβεί σε ρύθμιση των οφειλών της.

    5ον. Καταβολή επιδότησης: Το χρονικό σημείο καταβολή της επιδότησης έχει ως εξής: α) στις περιπτώσεις που το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης, β) στις περιπτώσεις που το επιχειρηματικό δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με τη συνεργαζόμενη τράπεζα  ή τον διαχειριστή δανείου της. Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, η πληρωμή πραγματοποιείται την τελευταία εργάσιμη ημέρα εκάστου μήνα.

    Τα ποσοστά επιδότησης

    Η συνεισφορά του Δημοσίου για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ανέρχεται στα εξής ποσοστά:

    Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια η επιδότηση διαμορφώνεται:

    * στο 90% της μηνιαίας δόσης για το α’ τρίμηνο

    * στο 80% για το β’ τρίμηνο και

    * στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

    Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η επιδότηση διαμορφώνεται:

    * στο 80% της μηνιαίας δόσης για το α’ τρίμηνο,

    * στο 70% για το β’ τρίμηνο και

    * στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

    Οι «κόφτες»

    -Ατομικές επιχειρήσεις – ελεύθεροι επαγγελματίες: Για την ατομική επιχείρηση ή τον ελεύθερο επαγγελματία, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται έως τα 600 ευρώ, τα 500 ευρώ για τα «κόκκινα» και τα 300 ευρώ για τα καταγγελμένα δάνεια, εφόσον πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

    1. Να μην απασχολεί προσωπικό
    2. Τζίρος έως 42.000 ευρώ
    3. Καταθέσεις έως 40.000 ευρώ
    4. Μετοχές και ομόλογα έως 40.000 ευρώ.
    5. Μη υποθηκευμένη ακίνητη περιουσία αξίας έως 600.000 ευρώ

    -Πολύ μικρές επιχειρήσεις: Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με ενήμερο δάνειο το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται έως τα 5.000 ευρώ, τα 4.000 ευρώ για τα «κόκκινα» και τα 2,500 ευρώ για τις καταγγελμένες οφειλές , εφόσον διαθέτει:

    1. Προσωπικό έως 10 άτομα
    2. Τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ
    3. Καταθέσεις έως 1 εκατ. ευρώ
    4. Μετοχές και ομόλογα έως 150.000 ευρώ
    5. Μη υποθηκευμένη ακίνητη περιουσία αξίας έως 2,5 εκατ. ευρώ

    -Μικρές επιχειρήσεις: Για τη μικρή επιχείρηση με εξυπηρετούμενο δάνειο, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται έως τα 15.000 ευρώ το μήνα, τα 12.500 ευρώ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα 7.500 ευρώ για τα καταγγελμένα, εφόσον πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

    1. Προσωπικό έως 50 άτομα
    2. Τζίρος έως 10 εκατ. ευρώ
    3. Καταθέσεις έως 5 εκατ. ευρώ
    4. Μετοχές και ομόλογα αξίας έως 750.000 ευρώ
    5. Μη υποθηκευμένη ακίνητη περιουσία αξίας έως 10 εκατ. ευρώ

    -Μεσαίες επιχειρήσεις: Για μεσαίες επιχειρήσεις με ενήμερο δάνειο, η ανώτατη επιδότηση φτάνει στα 50.000 ευρώ, τα 40.000 ευρώ για τα «κόκκινα» και τα 25.000 ευρώ για τα καταγγελμένα, εφόσον διαθέτει:

    1. Προσωπικό έως 250 άτομα
    2. Τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ
    3. Καταθέσεις έως 25 εκατ. ευρώ
    4. Μετοχές και ομόλογα έως 3,75 εκατ. ευρώ
    5. Μη υποθηκευμένη ακίνητη περιουσία αξίας έως 50 εκατ. ευρώ

    Διαβάστε επίσης:

    ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ: Πώς θα επιδοτούνται τα επιχειρηματικά δάνεια για 8 μήνες 



    ΣΧΟΛΙΑ