• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η άμεση απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν είναι ρεαλιστική

    • Bloomberg
    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης


    «Δεν νομίζω ότι οποιαδήποτε άμεση απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου είναι μια ρεαλιστική πρόταση προς το παρόν», σχολίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.

    «Η βραχυπρόθεσμη διαταραχή είναι τόσο μαζική που επιφέρει τεράστιο βάρος για τους καταναλωτές μας αλλά και τις επιχειρήσεις μας και δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμη σε επίπεδο εθνικών προϋπολογισμών», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης την Τετάρτη.

    Η Ελλάδα προτείνει ένα σχέδιο έξι σημείων για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανισμού ανώτατου ορίου τιμών.

    Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει μια παρέμβαση στην αγορά που θα πρέπει «να προστατεύσει την εύρυθμη λειτουργία της χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου, η οποία έχει υποστεί σημαντική πίεση μετά την ολοένα και βαθύτερη σύγκρουση στην Ουκρανία, με σοβαρές παρενέργειες και στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το φυσικό αέριο», όπως αναφέρει η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων της κρίσης των τιμών της ενέργειας, το σχέδιο έξι σημείων της Ελλάδας προβλέπει:

    • Πλαφόν Τιμών: Πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την ιστορικά υψηλότερη τιμή αερίου πριν από την κρίση
    • Ημερήσιο Όριο Τιμών ως Προστατευτικό Μέτρο: Ένα εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, για παράδειγμα της τάξεως του +/- 10%
    • Καθορισμός Τιμών σε περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης: Καθορισμός τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία
    • Πλαφόν στο Κέρδος: Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα της τάξεως του 5%, βάσει της παρακολούθησης του κόστους παραγωγής από τους ρυθμιστές της αγοράς και το Σταθμισμένο Κόστος Παραγωγής Ενέργειας (LCOE) στις μονάδες παραγωγής.
    • Εμπόριο με Φυσική Παράδοση: Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί, η επιλογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μόνο με φυσική παράδοση.
    • Ενίσχυση Ρευστότητας: Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου συνδέοντας τις αγορές ΗΠΑ/ ΕΕ/ Ασίας.

    «Πιστεύω ακράδαντα ότι οι ασυνήθιστοι καιροί απαιτούν ασυνήθιστα μέτρα», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μητσοτάκης προς Βρυξέλλες: Σχέδιο έξι σημείων για την κρίση στην ενέργεια – Επιστολή στην Φον ντερ Λάιεν



    ΣΧΟΛΙΑ