• Οικονομία

    Βάσλε (ΕΚΤ): Πρέπει να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια

    • NewsRoom
    Bostjan Vasle, Κεντρικός Τραπεζίτης Σλοβενίας, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ

    Bostjan Vasle, Κεντρικός Τραπεζίτης Σλοβενίας, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ


    Σήμα για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων έδωσε σήμερα σε συνέντευξή του o Κεντρικός Τραπεζίτης Σλοβενίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπόστιαν Βάσλε.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Delo της Σλοβενίας, ο Βάσλε ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει περαιτέρω τα επιτόκια, προκειμένου να πετύχει τον στόχο της, που είναι η μείωση του πληθωρισμού.

    Επεσήμανε μάλιστα ότι ο πληθωρισμός δεν θα μπορέσει να μειωθεί και να σταθεροποιηθεί, χωρίς συντονισμένη προσέγγιση στη χάραξη οικονομικής πολιτικής. Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι αυξήσεις αυτές, θα είναι αρκετά μικρότερες από τις προηγούμενες.

    «Θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, αλλά θα είναι μικρότερες από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Πλησιάζουμε το επίπεδο των επιτοκίων τόσο ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βάσλε.

    «Οι δημοσιονομικές- συμπεριλαμβανομένης της μισθολογικής πολιτικής – και οι νομισματικές πολιτικές θα πρέπει να συνδέονται περισσότερο τώρα, από ό,τι στο παρελθόν», συμπλήρωσε.

    Σημειώνεται ότι ο Βάσλε, ο οποίος ηγείται της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας, επηρεάζει πολλά άλλα μέλη του 26μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, με την πολιτική του για περισσότερες αυξήσεις που θα μπορούσαν να συνεχιστούν μέχρι το φθινόπωρο.

    Αυτό θα παρέτεινε τις αυξήσεις περισσότερο από αυτό που προβλέπεται από οικονομολόγους και επενδυτές, ολοκληρώνοντας αργότερα την πιο έντονη περίοδο νομισματικής σύσφιξης της εποχής του ευρώ.

    Την ίδια στιγμή, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων, εφόσον απαιτηθεί.

    Σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν τους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό και επισημαίνουν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να  κρατηθούν σταθερά είτε να αυξηθούν.

    Διαβάστε επίσης: 

    Μπούλαρντ (Fed): Υψηλότερα επιτόκια ως «ασφάλεια» έναντι του πληθωρισμού

    Λόρι Λόγκαν (Fed): Πολύ μακριά ακόμη ο στόχος του 2% στον πληθωρισμό



    ΣΧΟΛΙΑ