• Οικονομία

    UniCredit Bank: Πιο θετική φέτος για την Ελλάδα, προβληματισμός για το 2023

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    «Αναθεωρούμε την πρόβλεψή μας για την αύξηση του ΑΕΠ το 2022 σε 5,7% από 4,1% και την πρόβλεψή μας για το 2023 σε 0,7% από 1,1%», επισημαίνει η Tullia Bucco της ιταλικής UniCredit Bank, ως αποτέλεσμα από το ισχυρότερο από το αναμενόμενο ΑΕΠ το β’ τρίμηνο (1,2% σε τριμηνιαία βάση (qoq) μετά από μια επέκταση 2,9% qoq το α’ τρίμηνο) εξαιτίας της αυξημένης ιδιωτικής κατανάλωσης και της ανασυγκρότησης των αποθεμάτων».

    Η ιταλική τράπεζα για τον πληθωρισμό “βλέπει” επίδοση άνω του 10% φέτος και 5% το 2023, οι οποίες είναι από τις υψηλότερες εκτιμήσεις σε επίπεδο ευρωζώνης.

    Η ίδια αναμένει μια ευρεία σταθεροποίηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο και προβλέπει ότι θα ακολουθήσει σημαντική συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο, καθώς η συνεχιζόμενη ώθηση από τον τουρισμού εξασθενεί και οι επίμονα υψηλές τιμές της ενέργειας μαζί με τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης και την αυξημένη αβεβαιότητα επιβαρύνουν την εγχώρια ζήτηση. Το ενεργειακό μείγμα αφήνει τη χώρα σχετικά λίγο εκτεθειμένη στη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1.

    Ο μόνος κλάδος της μεταποίησης που εξαρτάται από το φυσικό αέριο είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και έχει ήδη αρχίσει να αντικαθιστά το φυσικό αέριο με λιγνίτη. Ωστόσο, η ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες, πλήττοντας το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων. Η επίδραση στην ιδιωτική κατανάλωση, ωστόσο, θα αμβλυνθεί εν μέρει από την απελευθέρωση των συσσωρευμένων αποταμιεύσεων, την αναπροσαρμογή των συντάξεων και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης.

    Τα πιο πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι, ενώ η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών παραμένει καλά υποστηριζόμενη από την ισχυρή τουριστική περίοδο, ο τομέας της μεταποίησης δέχεται αυξανόμενες πιέσεις λόγω μιας αποδυνάμωσης της ζήτησης από τους εμπορικούς εταίρους. Ο δείκτης PMI στη μεταποίηση υποχώρησε περαιτέρω κάτω από το 50 τον Αύγουστο.

    Η επίμονη επιβράδυνση της ζήτησης, ιδίως από το εξωτερικό, προκάλεσε τους κατασκευαστές να περιορίσουν σημαντικά την παραγωγή, να μειώσουν τις αγορές εισροών και να μειώσουν τις αριθμό των εργαζομένων για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2020.

    Ενθαρρυντικά, υπάρχουν ενδείξεις ότι συνεχίζει να εκτυλίσσεται μια σταδιακή βελτίωση στην αλυσίδα εφοδιασμού, αμβλύνοντας τον αντίκτυπο της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας στο κόστος παραγωγής, αν και δεν είναι σαφές για πόσο καιρό μπορεί να παρέχει στήριξη. Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτές έχουν γίνει όλο και πιο απαισιόδοξοι για τα προσωπικά τους οικονομικά και σχεδιάζουν να αναβάλουν σημαντικές αγορές.

    «Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τον στόχο της για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, καταφέρνοντας να περιορίσει την αύξηση του συνολικού ελλείμματος στο 4,6% (το 2021 βρισκόταν στο 7,4%). Η ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ (κατά μέσο όρο 8,4% σε ετήσια βάση το Η122) και μια πιο ευνοϊκή εξέλιξη της φορολογικής βάσης είναι πιθανό να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το αποτέλεσμα αυτό», εκτιμά η UniCredit Bank.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο άμεσος δημοσιονομικός αντίκτυπος των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τη μερική θωράκιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας περιορίζεται σε μόλις 2% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν στο μισό της ακαθάριστης αξίας τους, καθώς τα έσοδα από το σύστημα εμπορίας εκπομπών και τα έσοδα από τον φόρο στα έκτακτα κέρδη των παραγωγών ενέργειας έχουν καλύψει σε μεγάλο βαθμό τη χρηματοδότησή τους.

    «Προβλέπουμε ότι η ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ θα συμβάλλει στη μείωση του χρέους από 193% του ΑΕΠ το 2021 σε περίπου 175% μέχρι το τέλος του έτους», καταλήγει η UniCredit Bank.



    ΣΧΟΛΙΑ