ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραμπ: Προειδοποιήσεις για δασμούς έως 200% σε φάρμακα και ημιαγωγούς – Στο στόχαστρο η ΕΕ και άλλοι εμπορικοί εταίροι
Οι σχεδιαζόμενοι καθολικοί δασμοί 30% στις εισαγωγές προς τις ΗΠΑ, οι οποίοι εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εμπορικού αναπροσανατολισμού της Ουάσινγκτον, ενδέχεται να δημιουργήσουν σοβαρές δευτερογενείς πιέσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες της περιφέρειας. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την ανάλυση της UBS και του Gregory Kovac, εντοπίζεται μεταξύ των χωρών με υψηλό βαθμό εξαγωγικής έκθεσης και περιορισμένα περιθώρια βραχυπρόθεσμης προσαρμογής, ειδικά για το 2026.
Όπως καταγράφει η UBS, περίπου 60% των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ αφορά προϊόντα τα οποία καλύπτονται από το νέο οριζόντιο δασμολογικό καθεστώς. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη υψηλότερη θέση ανάμεσα σε 13 χώρες της περιοχής ΕΜΕΑ, μετά την Ουγγαρία (75%) και τα ΗΑΕ (65%).
Οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ συγκεντρώνονται σε ευαίσθητες κατηγορίες (χημικά, αγροτικά, φαρμακευτικά), όπου δεν προβλέπεται καμία μορφή εξαίρεσης. Η μικρή κλίμακα παραγωγής και η περιορισμένη δυνατότητα ανακατεύθυνσης των εξαγωγών προς άλλες αγορές καθιστούν το σοκ δυνητικά πιο έντονο σε επιλεγμένους κλάδους.
Ήπια επίδραση το 2025, μετρήσιμη επιβάρυνση το 2026
Η UBS προβλέπει για την Ελλάδα μια αρνητική συμβολή των δασμών στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1–0,15 ποσοστιαίες μονάδες για το 2025–2026, με την επίπτωση να κορυφώνεται το δεύτερο έτος εφαρμογής λόγω της συσσωρευμένης επίδρασης στις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Η επίπτωση προκύπτει κυρίως από δευτερογενείς διαύλους μετάδοσης, όπως η μείωση της εξωτερικής ζήτησης, η επιβράδυνση επενδυτικών σχεδίων και οι αρνητικές προσδοκίες.
Οι βασικές μακροοικονομικές εκτιμήσεις της UBS για την Ελλάδα τοποθετούν την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ στο 2,6% για το 2025 και στο 2,3% για το 2026, αντανακλώντας σταθερό μομέντουμ, αλλά και τις πρώτες ενδείξεις επιβράδυνσης. Η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει συγκρατημένη στο 1,5%, ενώ η δημόσια δαπάνη προβλέπεται στάσιμη, εν μέσω περιορισμών στον προϋπολογισμό.
Ιδιαίτερα έντονη είναι η δυναμική των επενδύσεων, με την ακαθάριστη επενδυτική δαπάνη να εκτιμάται στο +8,5% το 2025 και +8,0% το 2026, κυρίως λόγω έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 3% και 4% αντίστοιχα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής έντασης. Ονομαστικά, το ΑΕΠ της Ελλάδας σε ευρώ εκτιμάται στα 249 δισ. το 2025 και 259 δισ. το 2026, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να ξεπερνά τα $30.000 για πρώτη φορά.
Το βασικό ερώτημα για την οικονομική στρατηγική είναι κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να κινηθεί προληπτικά έναντι του νέου εμπορικού περιβάλλοντος. Οι δυνατότητες παρέμβασης είναι περιορισμένες, καθώς η εμπορική πολιτική ασκείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, σε εθνικό επίπεδο απαιτείται:
- ταχεία ενίσχυση της διαφοροποίησης εξαγωγών,
- ενθάρρυνση μετασχηματισμού σε κλάδους υψηλότερης προστιθέμενης αξίας,
- αξιοποίηση της θετικής συγκυρίας σε επενδύσεις για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές εξωτερικές επιδράσεις.
Συνολικά, παρότι το άμεσο δημοσιονομικό ή εμπορικό σοκ από τους νέους δασμούς ενδέχεται να είναι περιορισμένο, η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί για αυξανόμενες γεωοικονομικές προκλήσεις, ειδικά σε περίπτωση επέκτασης του προστατευτισμού ή ασύμμετρων εμπορικών αντιποίνων.
Διαβάστε επίσης:
Ζαχαράκη: Στα 182,1 ευρώ πλέον ο προϋπολογισμός για το «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας»
Υπογραφή σύμβασης για την αναβάθμιση του Γυμνασίου στο Σοφικό Κορινθίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Pagani παρουσιάζει το Huayra Codalunga Speedster
- Ιδρύεται το πρώτο κέντρο ημιαγωγών στην Ελλάδα – Ο στόχος για είσοδο στην αγορά του €1 τρισ.
- Praktiker: Η κίνηση του Πρεμ Γουάτσα που ανακατεύει τον κλάδο του DIY στην Ελλάδα
- Ευτύχης Βασιλάκης: Το Μάρτιο του 2026 η Aegean πετάει στην Ινδία -Νέο κεφάλαιο για την εταιρεία
