• Οικονομία

    UBS: Πλήγμα 17 δισ. δολαρίων από την εξαγορά της Credit Suisse

    • NewsRoom

    Sergio Ermotti, CEO της UBS


    Βεβιασμένη κίνηση χαρακτηρίζει η ελβετική τράπεζα UBS Group AG την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse Group AG, καθώς, όπως υποστηρίζει, ήταν μια συμφωνία που δεν επιθυμούσε, λόγω επιδείνωσης των αποτελεσμάτων της από την παγκόσμια τραπεζική κρίση, ενώ αναμένει πλήγμα, ύψους περίπου 17 δισ. δολαρίων.

    Στην κατάθεσή της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η UBS, επεσήμανε στους επενδυτές ότι είχε λιγότερες από τέσσερις ημέρες, προκειμένου να διεξάγει  σωστά τον έλεγχο, δεδομένων των «έκτακτων περιστάσεων», γεγονός που τώρα πληρώνει.

    Η εμπλοκή της Credit Suisse σε μια σειρά εταιρικών καταρρεύσεων τρόμαξε τους πελάτες που άρχισαν να αποσύρουν τα χρήματά τους, μια τάση που επιταχύνθηκε όταν οι χρεοκοπίες των αμερικανικών τραπεζών πυροδότησαν τον φόβο για μια ευρύτερη τραπεζική κρίση.

    Το ενδιαφέρον της UBS για την αγορά της Credit Suisse ξεκίνησε τον Οκτώβριο, όταν η ad hoc επιτροπή στρατηγικής του διοικητικού της συμβουλίου εξέτασε την προβληματική κατάσταση της αντιπάλου της, σύμφωνα με την κατάθεση.

    Όπως δηλώνει η UBS, έως τότε, η Credit Suisse αντιμετώπιζε εκροές καταθέσεων και καθαρών περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδα που ξεπερνούσαν σημαντικά τα ποσοστά του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

    Τελικά, στις αρχές Δεκεμβρίου, η διοίκηση της UBS προέβη σε προκαταρκτική αξιολόγηση των συνεπειών μιας εξαγοράς της Credit Suisse, την οποία παρουσίασε στην Επιτροπή Στρατηγικής στις 19 Δεκεμβρίου.

    “Persona non grata” η εξαγορά

    Σημειώνεται ότι  τον περασμένο Φεβρουάριο, η Επιτροπή Στρατηγικής και το διοικητικό συμβούλιο συμπέραναν ότι μια εξαγορά ήταν ανεπιθύμητη, ενώ συνέστησαν περαιτέρω ανάλυση για την προετοιμασία ενός σεναρίου στο οποίο η Credit Suisse θα βρισκόταν σε τέτοια δυσκολία που οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να ζητήσουν από την UBS να παρέμβει.

    Την ίδια στιγμή, η UBS δήλωσε ότι προχωρά σε οικονομικές αναλύσεις από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Μαρτίου και αξιολόγησε πιθανά μέτρα, στην περίπτωση που οι αρχές πρότειναν μια εξαγορά.

    Όπως προκύπτει από την κατάθεση της UBS, από τον Δεκέμβριο έως τα μέσα Ιανουαρίου, στελέχη της Credit Suisse είχαν επίσης συζητήσει με την κυβέρνηση σχετικά με τις επιλογές της, συμπεριλαμβανομένης της συγχώνευσης με την UBS.

    Διαβάστε επίσης: 

    Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

    Όμιλος Κοπελούζου: Μνημόνιο συνεργασίας με την Infinity Power για την ανάπτυξη ΑΠΕ στην Αίγυπτο

    Siemens: Αυξάνονται οι παραγγελίες και τα έσοδα – Αισιοδοξία για το β’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ