• Οικονομία

    FED: Πάγωσε ξανά τα επιτόκια – Έδωσε σήμα για μειώσεις το 2024

    • NewsRoom
    Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ

    Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ


    Σταθερά, στο εύρος 5,25% έως 5,50%,  διατήρησε τα βασικά επιτόκιά της η FED, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή για τη νομισματική της πολιτική (FOMC), η οποία ολοκλήρωσε το απόγευμα της Τετάρτης τη διήμερη συνεδρίασή της.

    Στην ανακοίνωσή της η επιτροπή FOMC για τον μήνα Δεκέμβριο αναφέρει: 

    Πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας έχει επιβραδυνθεί από τον ισχυρό ρυθμό της το τρίτο τρίμηνο. Η αύξηση των θέσεων εργασίας έχει μετριαστεί από νωρίτερα μέσα στο έτος, αλλά παραμένει ισχυρή και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το περασμένο έτος, αλλά παραμένει υψηλός.

    Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό. Οι αυστηρότεροι χρηματοοικονομικοί και πιστωτικοί όροι για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό. Η έκταση αυτών των επιπτώσεων παραμένει αβέβαιη. Η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού.

    Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2% μακροπρόθεσμα. Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5-1/4 έως 5-1/2 τοις εκατό. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί πρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική. Κατά τον καθορισμό της έκτασης οποιασδήποτε πρόσθετης σύσφιξης πολιτικής που μπορεί να είναι κατάλληλη για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου, η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και την οικονομική και οικονομικές εξελίξεις.

    Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και ομοσπονδιακών υπηρεσιών και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, όπως περιγράφεται στα προηγούμενα ανακοινωθέντα σχέδιά της. Η Επιτροπή δεσμεύεται σθεναρά να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%.

    Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές. Η Επιτροπή θα ήταν έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής.

    Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αναγνώσεων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις.

    Σήμα για μειώσεις επιτοκίων το 2024

    Παράλληλα, η FOMC εξέδωσε τις αναθεωρημένες προβλέψεις της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τη νομισματική της πολιτική για τα επόμενα χρόνια, με την πλειοψηφία των αξιωματούχων της FED να προβλέπουν έως και τρεις μειώσεις των βασικών επιτοκίων μέσα στο 2024.

    Ειδικότερα, έξι αξιωματούχοι προβλέπουν μείωση έως και το εύρος των 4,50%-4,75% (τρεις μειώσεις κατά 25 μ.β. έκαστη), πέντε αξιωματούχοι προβλέπουν μείωση έως το εύρος 4,75%-5% (δύο μειώσεις κατά 25 μ.β. έκαστη) και τέσσερις αξιωματούχοι προβλέπουν μείωση έως το εύρος 4,25%-4,50% (τέσσερις μειώσεις κατά 25 μ.β. έκαστη).

    Από εκεί και πέρα 2 αξιωματούχοι της FED προβλέπουν να μην υπάρχει καμία μείωση από τα τρέχοντα επίπεδα μέσα στο 2024 ενώ ένας προβλέπει μόνο μια μείωση κατά 25 μ.β.. Παράλληλα, ένας αξιωματούχος προβλέπει  μια μείωση έως το εύρος των 3,75%-4%.

    Η επιτροπή προβλέπει επίσης μια πιο ψυχρή αγορά εργασίας για την επόμενη χρονιά και πτώση του αμερικανικού ΑΕΠ, Ειδικότερα προβλέπει πως η ανεργία θα αυξηθεί αυξηθεί στο 4,1% το 2024 από 3,8% το 2023, λόγω των επιπτώσεων της πολιτικής της, ενώ ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,4% από 2,8% φέτος.

    Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, από τον οποίο οι αγορές αναμένουν περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τις κινήσεις της FED την επόμενη χρονιά, με τις πρώτες αντιδράσεις της Wall Street πάντως να είναι θετικές.

    Διαβάστε επίσης

    Fed: Θα δώσει ο Πάουελ το σύνθημα για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων;

    Fed – ΕΚΤ: Σύγκρουση με τις αγορές για τις πρόωρες μειώσεις επιτοκίων

    Σε δύσκολη θέση η Λαγκάρντ- Η πίεση των αγορών και ο εφιάλτης ενός δεύτερου λάθους



    ΣΧΟΛΙΑ