• Οικονομία

    ΤτΕ: Αλμα στις τουριστικές εισπράξεις το α’ εξάμηνο

    • NewsRoom
    Τουρισμός για Όλους: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα - Δείτε εάν είστε δικαιούχος


    Σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία έδωσαν τα έσοδα από τον τουρισμό το α’ εξάμηνο, καθώς ξεπέρασαν την περασμένη χρονιά, αλλά και το 2019 που καταγράφηκε ρεκόρ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 26% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 23,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

    Η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 26,0% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 23,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

    Οι τουριστικές εισπράξεις στο α’ εξάμηνο έφθασαν στα 6,17 δισ. ευρώ, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2019 είχαν φθάσει στα 5,41 δισ. ευρώ και πέρυσι διαμορφώθηκαν στα 4,98 δισ. ευρώ.

    Τον Ιούνιο του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, λόγω της βελτίωσης των ισοζυγίων αγαθών, υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων, ενώ το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκε.

    Το πρώτο εξάμηνο του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022, κυρίως λόγω της βελτίωσης των ισοζυγίων αγαθών και δευτερογενών εισοδημάτων και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία ως ένα βαθμό αντισταθμίστηκε από την επιδείνωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων.

    Διαβάστε επίσης

    Πού θα πάνε φέτος διακοπές οι Έλληνες – Ρεκόρ κρατήσεων για το εξωτερικό

    Τα 21 ελληνικά νησιά που επιλέγουν φέτος το καλοκαίρι οι Γερμανοί

    Τέταρτη η Ελλάδα στη μεσογειακή αγορά τουρισμού



    ΣΧΟΛΙΑ