Πιο «αλμυρό» αναμένεται φέτος το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές του κρέατος ανεβάζουν αισθητά το κόστος για τα νοικοκυριά. Μοσχάρι και αμνοερίφια βρίσκονται στο επίκεντρο των ανατιμήσεων, οδηγώντας πολλούς καταναλωτές είτε σε περιορισμό των ποσοτήτων είτε σε στροφή προς πιο οικονομικές επιλογές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι αυξήσεις στα κρέατα φτάνουν κατά μέσο όρο το 13%, επιβαρύνοντας σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό ενόψει της γιορτής. Η άνοδος των τιμών αποδίδεται κυρίως στη μειωμένη παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος, αλλά και στις συνέπειες από την ευλογιά των αιγοπροβάτων που έπληξε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας.

1

Δείτε το βίντεο

 

Άλμα 50% στον μοσχαρίσιο κιμά

Τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφει ο μοσχαρίσιος κιμάς, βασικό υλικό για μπιφτέκια, με την τιμή του να εκτοξεύεται έως και 50%. Από τα 12 ευρώ το κιλό πέρυσι, φέτος αγγίζει τα 18 ευρώ. Ανοδικά κινούνται και τα παϊδάκια, που πλέον ξεπερνούν τα 21 ευρώ το κιλό, από 18 ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Πιο ακριβός και ο γύρος

Ανατιμήσεις παρατηρούνται και στα υπόλοιπα δημοφιλή είδη της ημέρας. Οι χοιρινές μπριζόλες διαμορφώνονται στα 8,9 ευρώ το κιλό, έναντι 8 ευρώ πέρυσι, ενώ ο χοιρινός γύρος εμφανίζεται αυξημένος κατά 14%, φτάνοντας τα 11,4 ευρώ το κιλό.

Μικρότερη είναι η επιβάρυνση στα καλαμάκια, τα οποία πωλούνται στα 11,7 ευρώ το κιλό από 11 ευρώ το 2025. Η πιο οικονομική λύση παραμένει το φιλέτο κοτόπουλου, που σημειώνει οριακή αύξηση και διατίθεται στα 10,5 ευρώ το κιλό, από 10,2 ευρώ έναν χρόνο πριν.

Με τις τιμές να κινούνται ανοδικά, η φετινή Τσικνοπέμπτη αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές των καταναλωτών, οι οποίοι καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στην παράδοση και τον περιορισμένο προϋπολογισμό.

 

Διαβάστε επίσης 

Ηράκλειο: Νεκρός 58χρονος πρώην πρωταθλητής – Τον εντόπισαν στο γυμναστήριό του

Νίκος Παππάς: Οριστική διαγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ 

ΚΕΦΙΜ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004 η νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης στη Βουλή