• Οικονομία

    Τσεχία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001 το βασικό επιτόκιο


    Η Εθνική Τράπεζα της Τσεχίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001 την Πέμπτη και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συσφίξει και άλλο την πολιτική της για να διατηρήσει σταθερές τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία ωθεί τις τιμές υψηλότερα.

    Το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας ψήφισε με ψήφους 5-2 για την αύξηση του επιτοκίου repo δύο εβδομάδων CZCBIR=ECI στο 5,00%, ενώ δύο υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επέλεξαν να διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά. Η Τσεχία έχει αυξήσει το εν λόγω επιτόκιο κατά 475 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούνιο σε μια από τις πιο επιθετικές εκστρατείες σύσφιξης.

    Ο πληθωρισμός στη χώρα ανήλθε σε υψηλό άνω των δύο δεκαετιών, στο 11,1%, τον Φεβρουάριο, λόγω της ισχυρής καταναλωτικής ζήτησης, της αύξησης των μισθών και της αύξησης του κόστους των εισροών για τις επιχειρήσεις.

    Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αύξησε τις πιέσεις στις τιμές, ανεβάζοντας τις τιμές της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων, ενώ παράλληλα προκάλεσε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την ανάπτυξη.

    Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Jiri Rusnok δήλωσε ότι η σύγκρουση θα μειώσει περίπου στο μισό την οικονομική ανάπτυξη του τρέχοντος έτους από το 3,0% που προέβλεπε η προηγούμενη πρόβλεψη.

    Είπε επίσης ότι το διοικητικό συμβούλιο είναι έτοιμο να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να αποτρέψει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να απομακρυνθούν από τον στόχο του 2% της τράπεζας μακροπρόθεσμα.

    Είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζήτησαν μια μεγαλύτερη αύξηση, αλλά η πλειοψηφία συμβιβάστηκε με την κίνηση των 50 μονάδων βάσης.

    “Θα προσαρμοστούμε αν χρειαστεί, αν τα νέα δεδομένα το δείξουν αυτό”, δήλωσε ο Rusnok.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του τεχνολογικού τομέα της Ρώσιας

    Χατζηδάκης: Νέο πρόγραμμα ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων

    Πριν από το Πάσχα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ