• Οικονομία

    Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

    • NewsRoom
    ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Τα τουρκικά κρατικά ομόλογα υποχώρησαν και η τουρκική λίρα σημείωσε σε νέο χαμηλό ρεκόρ, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 49%.  Μια κίνηση που απειλεί να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και θέτει τους επενδυτές σε επιφυλακή για  νέα προεκλογικά λαϊκιστικά μέτρα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η κυβέρνηση αύξησε τον καθαρό κατώτατο μισθό στις 17.002 λίρες (578 δολάρια), επίπεδο για το οποίο είχαν προειδοποιήσει τόσο η Goldman Sachs όσο και η Morgan Stanley πως θα μπορούσε να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να αυστηροποιήσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της.

    Η νέα αύξηση βρίσκεται στο μικροσκόπιο των οίκων αξιολόγησης και των επενδυτών, οι οποίοι αγωνιούν για το αν η Τουρκία θα συνεχίσει της στροφή της προς τις αρχές τις ορθόδοξης νομισματικής πολιτικής, η οποία ξεκίνησε μετά τις εκλογές του Μαΐου. Η αγωνία εντείνεται καθώς το 2024 αναμένονται οι κρίσιμες για τον Ερντογάν δημοτικές εκλογές, με τον Πρόεδρο της χώρας να θέλει την επιστροφή του δήμου της Κωνσταντινούπολης στην εξουσία του.

    Μέχρι τώρα, η «στροφή προς την λογική» – ιδιαίτερα οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες για να περιοριστεί ο τεράστιος πληθωρισμός- έχει οδηγήσει αρκετούς ξένους επενδυτές πίσω στην Τουρκία.

    Ωστόσο, η τουρκική λίρα υποχώρησε αυτή την εβδομάδα και την Πέμπτη έφτασε τις 29,45 λίρες ανά δολάριο. Παράλληλα, η απόδοση των διετών κρατικών ομολόγων της Τουρκίας εκτινάχθηκε κατά 120 μονάδες βάσης και αυτή των 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά 23 μονάδες βάσης, κόντρα στην έντονη αποκλιμάκωση που παρατηρείται στις περισσότερες άλλες αναδυόμενες αγορές.

    Έχοντας πενταπλασιάσει το κύριο επιτόκιο της Τουρκίας από τον Ιούνιο στο 42,5%, η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει το 2023 στο 65%, πριν κορυφωθεί πάνω από το 70% τον Μάιο. Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας,  Hafize Gaye Erkan, είπε επίσης ότι ελήφθησαν υπόψη πιθανές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά την κατάρτιση των προοπτικών για τον πληθωρισμό.

    Εάν ο πληθωρισμός επιβραδυνθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις της Erkan, τα τουρκικά ομόλογα θα μπορούσαν να αποδειχθούν κερδοφόρα επένδυση για το 2024, εκτιμούν πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων. Ωστόσο, παραμένουν επίσης επιφυλακτικοί για μια προεκλογική μετατόπιση από τον Ερντογάν, ο οποίος στο παρελθόν έχει εκδιώξει αρκετούς διευθυντές κεντρικών τραπεζών για τις προσπάθειές τους να δαμάσουν τον πληθωρισμό.

    Πάντως, ανώτεροι αξιωματούχοι λένε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος στηρίζει πλήρως αυτή τη φορά την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας.

    Η νέα πτώση της λίρας οδήγησε τις Αρχές στο να παρατείνουν την Πέμπτη την παρακράτηση φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις σε λίρες έως τον Απρίλιο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η κίνηση δείχνει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει να ενθαρρύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να στραφούν σε λίρες.

    Το τουρκικό νόμισμα ολοκληρώνει τη χρονιά ως το δεύτερο χειρότερο από τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών που παρακολουθεί το Bloomberg, μετά το πέσο της Αργεντινής. Οι πιο πρόσφατες απώλειές της φέρνουν τη διολίσθηση έναντι του δολαρίου για το 2023 στο -36,5%.

    Διαβάστε επίσης

    Τουρκία: Νέα αύξηση 49% του κατώτατου μισθού καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει



    ΣΧΟΛΙΑ