• Οικονομία

    Τουρκία: Νέα αύξηση 49% του κατώτατου μισθού καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η Τουρκία ετοιμάζεται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 49% το νέο έτος για να μειώσει την πίεση από το υψηλό κόστος ζωής.

    Η αύξηση θα έρθει λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές στη χώρα, την ώρα που ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τροχιά για να ξεπεράσει το 70% τους επόμενους μήνες.

    Ο μηνιαίος καθαρός κατώτατος μισθός θα οριστεί πλέον στις 17.002 τουρκικές λίρες (578 δολάρια), δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Βεντάτ Ισιχάν σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

    Το 2023 ο κατώτατος μισθός είχε αυξηθεί άνω του  100%, μέσω δύο σχετικών προσαρμογών, κάτι που συνέβαλε ωστόσο στην ταχύτερη αύξηση των τιμών και στην αύξηση του κόστους εργασίας.

    «Εκπληρώσαμε την υπόσχεσή μας να μην επιτρέψουμε στους εργαζομένους μας να τσακιστούν από τον πληθωρισμό», είπε ο υπουργός.

    Η απόφαση βρέθηκε στο επίκεντρο των εταιρειών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και των επενδυτών που αναζητούσαν στοιχεία για την πορεία των τουρκικών οικονομικών πολιτικών μετά την απομάκρυνση από την αντισυμβατική πολιτική μετά τις εκλογές του Μαΐου, την ώρα που πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές του Μαρτίου.

    Πάνω από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της χώρας πληρώνεται με τον κατώτατο μισθό, που αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς για ευρύτερες μισθολογικές συμφωνίες στην οικονομία.

    Η αύξηση που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι κοντά σε ένα επίπεδο που αρκετοί δανειστές της Wall Street έχουν προειδοποιήσει ότι θα περιπλέξει τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

    Η Goldman Sachs Group και η Morgan Stanley πρότειναν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυστηροποιήσει περαιτέρω την πολιτική εάν η προσαρμογή του κατώτατου μισθού είναι υψηλότερη από 40%-50%.

    Η πρόκληση τώρα είναι πώς να κατευνάσει έναν πληθυσμό που υφίσταται κρίση κόστους ζωής, χωρίς να παρεμποδιστεί η προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού σχεδόν στο μισό μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σχολιάζει το Bloomberg.

    Πάντως, για το 2024 η κυβέρνηση σχεδιάζει μόνο μία αύξηση, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια όταν και πραγματοποιούνταν δύο ανά έτος.

    Ο χρόνιος πληθωρισμός που πέρυσι έφτασε κοντά στο υψηλότερο επίπεδο για το ένα τέταρτο του αιώνα διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των Τούρκων, ωθώντας την κυβέρνηση να αυξήσει τους χαμηλότερους μισθούς για να διατηρήσει τη λαϊκή υποστήριξη.

    Μετά την επανεκλογή του, ο  Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανανέωσε την ηγεσία του Υπ. Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.  Έκτοτε, η εστίαση στράφηκε στην χαλάρωση της εγχώριας ζήτησης, με την Κεντρική Τράπεζα να αυξάνει απότομα τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

    Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει φέτος στο επίπεδο του 65%, προτού κορυφωθεί πάνω από το 70% τον Μάιο και στη συνέχεια ολοκληρώσει το 2024 στο 36%. Για τον σκοπό αυτό, η Κεντρική Τράπεζα έχει ακολουθήσει μια πιο συμβατική τροχιά, πενταπλασιάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 42,5% από τον Ιούνιο και σηματοδοτώντας ότι θα μπορούσε να αυξηθεί υψηλότερα τον επόμενο μήνα.

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωαγορές: Πώς ολοκλήρωσαν οι δείκτες τη συνεδρίαση της Τετάρτης

    Πέθανε ο Ζακ Ντελόρ, ο «πατέρας» του ευρώ

    Μέρκελ για Σόιμπλε: «Τον θαύμαζα, ήταν ο πολιτικός μου δάσκαλος»



    ΣΧΟΛΙΑ