• Οικονομία

    Τουρκία: Μετά τη Fitch και η S&P αναβάθμισε τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας

    S&P


    Η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας αναβαθμίστηκε από την S&P Global Ratings, καθώς όπως ανέφερε υπήρξε επιστροφή της τουρκικής κυβέρνησης σε πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.

    Η S&P Global ανέβασε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Τουρκίας κατά μία βαθμίδα υψηλότερα, σε B+ από B, με θετική προοπτική.

    «Μετά τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία, πιστεύουμε ότι ο συντονισμός μεταξύ της νομισματικής, της δημοσιονομικής και της εισοδηματικής πολιτικής πρόκειται να βελτιωθεί, εν μέσω εξωτερικής επανεξισορρόπησης», δήλωσε η S&P Global.

    «Οι φορείς χάραξης πολιτικής πρόκειται να επιμείνουν στις προσπάθειες μείωσης του αυξημένου πληθωρισμού μέσω ενός συνδυασμού νομισματικής και πιστωτικής σύσφιξης, λιγότερο γενναιόδωρων μισθολογικών διακανονισμών και σταδιακής δημοσιονομικής εξυγίανσης», πρόσθεσε ο οίκος αξιολόγησης.

    Η S&P Global Ratings αύξησε την προοπτική αξιολόγησης της χώρας σε θετική τον Νοέμβριο, σε μια κίνηση αναγνώρισης της στροφή της Τουρκίας σε πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, μετά και τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, που έγιναν για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

    Από την ημέρα της αναθεώρηση των προοπτικών, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 1.000 μονάδες βάσης, στο 50% από 40% και υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να περιορίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος σκαρφάλωσε στο 69,8% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.

    Η Fitch Ratings αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας νωρίτερα φέτος σε B+, ενώ η Moody’s αύξησε τις προοπτικές της σε θετικές, ταυτόχρονα με την επιβεβαίωση της κατάταξής της B3. Αν και οι αξιολογήσεις είναι θετικές, η αξιολόγηση της χώρας εξακολουθεί να παραμένει αρκετές βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

    Ο Μεχμέτ Σίμσεκ, υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών της Τουρκίας, ανέφερε νωρίτερα τις προσδοκίες του για συνέχιση των πιστωτικών αναβαθμίσεων τον Μάρτιο μετά την κίνηση της Fitch.

    «Τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματός μας αντικατοπτρίζονται στις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας», δήλωσε ο Σίμσεκ το Σάββατο σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter. «Οι θετικές προοπτικές των S&P, Fitch και Moody’s προμηνύουν περαιτέρω αύξηση της αξιολόγησης», πρόσθεσε.

    «Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε την εμπιστοσύνη στη χώρα μας στο υψηλότερο επίπεδο με το ενισχυμένο μας πρόγραμμα».

    Διαβάστε επίσης

    Ρωσία: Στη λίστα καταζητούμενων προσώπων ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

    ΗΠΑ: 88 Δημοκρατικοί πιέζουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν να αναστείλει τη βοήθεια στο Ισραήλ

    Ιρανικό αεροπλανοφόρο σε αποστολή σε διεθνή ύδατα λίγο μετά τις προειδοποιήσεις των Χούθι για νέες επιθέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ