• Οικονομία

    Τον Σεπτέμβριο πιάνουν δουλειά 1.200 δικηγόροι και λογιστές για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τον Σεπτέμβριο πιάνουν δουλειά 1.200 δικηγόροι και λογιστές για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων


    Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την πιστοποίηση ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων.

    Την ερχόμενη Δευτέρα 23 Αυγούστου ξεκινάει ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης 1.200 δικηγόρων και λογιστών- φοροτεχνικών από τον e-ΕΦΚΑ με στόχο, έπειτα από την επιτυχή πιστοποίηση τους, να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής και να συμβάλλουν στη ταχύτερη έκδοση συντάξεων.

    Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων από ενδιαφερόμενους δικηγόρους και λογιστές ξεπέρασαν τις 3.600, αποφάσισε να αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των πιστοποιημένων. Για την εκπαίδευση-πιστοποίηση τους θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

    Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί τόσο ασύγχρονα μέσω διαδραστικής διαδικτυακής πλατφόρμας (Moodle) στον ιστότοπο howto.gov.gr, όσο και με διαδικτυακά μαθήματα σε πραγματικό χρόνο.

    Το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει τα ακόλουθα μαθήματα:

    1. Νομοθεσία θεμελίωσης δικαιώματος

    2. Νομοθεσία Νομιμοποίησης Χρόνου Ασφάλισης και χρήσης του στην απονομή σύνταξης  (Ανακεφαλαίωση-βεβαίωση χρόνου ασφάλισης μισθωτών και μη μισθωτών, διαπίστωση οφειλών, ενδεχόμενη αναθεώρηση πληρωμών ασφαλιστικών εισφορών, ρυθμίσεις οφειλών μη μισθωτών, αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης)

    3. Υπολογισμός Κύριας Σύνταξης με τους κανόνες του Ν. 4387/2016 & του Ν. 4670/2020

    4. Δικαιολογητικά

    5. Εκπαίδευση στη χρήση εφαρμογών & μηχανογραφικών συστημάτων

    Κάθε εκπαιδευτική ενότητα περιλαμβάνει:

    (α) εκπαιδευτικό βίντεο (παρουσίαση),

    (β) σημειώσεις,

    (γ) εκπαιδευτικό υλικό και

    (δ) τεστ αυτοαξιολόγησης γνώσεων ενότητας (quiz).

    Οι εξετάσεις πιστοποίησης θα διεξαχθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

    Οι συμμετέχοντες στον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης-πιστοποίησης θα ενημερωθούν τις επόμενες ημέρες μέσω e-mail για την επιλογή τους, καθώς και για τις λεπτομέρειες της εκπαίδευσης τους.

    Στον πρώτο κύκλο πιστοποίησης θα συμμετάσχουν 800 δικηγόροι και 400 λογιστές-φοροτεχνικοί, κατ’ αναλογία του αριθμού των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από τις δυο κατηγορίες επαγγελματιών. Το αμέσως επόμενο διάστημα, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ θα ξεκινήσει και δεύτερο κύκλο εκπαίδευσης-πιστοποίησης.

    Ο σχετικός «τιμοκατάλογος» για την πληρωμή των πιστοποιημένων για να επιταχυνθεί η έκδοση των συντάξεων διαμορφώνεται ως εξής:

    – Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. τ. ΙΚΑ), 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.

    – Βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ή για αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.

    – Βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης: 30 ευρώ.

    – Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ. Αν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλέον του ενός.

    – Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση: 60 ευρώ. Αν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αποζημίωση ανέρχεται σε 80 ευρώ.

    Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση, οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα μπορούν να εκδίδουν τις εν λόγω βεβαιώσεις και σχέδια αποφάσεων μόνο για τους πρώην φορείς ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

    Διενέργεια εξετάσεων

    Οι εξετάσεις για κάθε κύκλο επιμόρφωσης διενεργούνται μόνο μία φορά, εξ αποστάσεως σε ημέρα και ώρα που καθορίζει ο φορέας πιστοποίησης. Λαμβάνονται όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να διασφαλισθεί η ταυτοπροσωπία των εξεταζόμενων επαγγελματιών, καθώς και ότι οι εξεταζόμενοι δεν λαμβάνουν βοήθεια από τρίτους ούτε προσφεύγουν σε οιασδήποτε μορφής βοηθήματα για τις απαντήσεις τους.

    Τα ερωτήματα λαμβάνονται από την τράπεζα ερωτημάτων του άρθρου 9. Με απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 5 μπορεί να ορισθεί μεγαλύτερη χρονική διάρκεια των εξετάσεων. Μετά τη λήξη του χρονικού αυτού διαστήματος δεν γίνονται δεκτές απαντήσεις ή διορθώσεις σε απαντήσεις που έχουν δοθεί.

    Επιτρέπεται σε πιστοποιούμενο επαγγελματία να ζητήσει να εξετασθεί, αντί για τις εξετάσεις του κύκλου επιμόρφωσης στον οποίον συμμετείχε, σε εξετάσεις άλλου κύκλου επιμόρφωσης, μετά από αίτημά του που υποβάλλεται το αργότερο δύο ώρες πριν από την καθορισθείσα έναρξη των εξετάσεων. Το δικαίωμα αυτό παρέχεται δύο φορές.

    Βαθμολόγηση – πιστοποίηση

    Η βαθμολόγηση των υποψηφίων γίνεται αυτοματοποιημένα και εξάγεται βαθμός αμέσως μετά τη λήξη της διάρκειας των εξετάσεων. Για κάθε ορθή απάντηση προστίθεται ένας βαθμός στη βαθμολογία του εξεταζομένου, σε
    περίπτωση που δεν παρέχεται απάντηση σε ερώτημα δεν προστίθεται ούτε αφαιρείται βαθμός και σε περίπτωση εσφαλμένης απάντησης αφαιρείται μισός βαθμός από τη βαθμολογία του εξεταζομένου.

    Δεν μπορεί να πιστοποιηθεί εξεταζόμενος, του οποίου η συνολική βαθμολογία υπολείπεται του 70% της μέγιστης βαθμολογίας. Επίσης, δεν πιστοποιούνται εξεταζόμενοι που έλαβαν βαθμολογία κατώτερη από τη βαθμολογία που έλαβε το 75% των υπολοίπων εξεταζομένων της ίδιας εξέτασης.

    Εγγραφή στο μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών

    Με διαπιστωτική πράξη του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, η οποία εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε ημερών από τη διενέργεια κάθε εξέτασης, οι επιτυχόντες εγγράφονται στο ειδικό μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών.

    Η διαπιστωτική πράξη αυτού του άρθρου που εκδίδεται μετά την πρώτη εξέταση που γίνεται σύμφωνα με την παρούσα υπέχει και θέση διαπιστωτικής πράξης για την έναρξη λειτουργίας του ειδικού μητρώου πιστοποιημένων επαγγελματιών.

    Όσον αφορά στα προσωπικά δεδομένα των πιστοποιημένων επαγγελματιών ο e-ΕΦΚΑ ενεργεί υπό την ιδιότητα του υπευθύνου επεξεργασίας κατά την έννοια της περ. 7 του άρθρου 4 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ) και οφείλει να τηρεί τις υποχρεώσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που απορρέουν από τις διατάξεις του ΓΚΠΔ και του ν. 4624/2019 (Α’ 137/2019).

    Διαβάστε ακόμη:

    Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Όλες οι πληρωμές που θα γίνουν σήμερα

    Στη δημοσιότητα η έκθεση του συστήματος ΑΤΛΑΣ Μαΐου – Μείωση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης

    Πότε θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση εισφορών του 2021 για τους παράλληλα απασχολούμενους

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ