• Οικονομία

    ΕΝΦΙΑ: Σε τρεις δόσεις η μείωση-Τον Αύγουστο το νομοσχέδιο στη Βουλή

    • NewsRoom
    ενφια


    H σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ μπαίνει σε εφαρμογή από τα τέλη Αυγούστου, ξεκινώντας από μείωση φόρου της τάξεως του 10% μεσοσταθμικά.

    Η συγκεκριμένη μείωση θα αφορά ειδικότερα στους ιδιοκτήτες μικρής ακίνητης περιουσίας. Ωστόσο, το σχέδιο μείωσης του φόρου ακινήτων θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα, καθώς το 2020 αναμένεται μια νέα μείωση, της τάξεως του 20%, η οποία μάλιστα θα ισχύει για όλους τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας ανεξαιρέτως, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πλήθος των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους.

    Σε μια τρίτη φάση του σχεδίου μείωσης του ΕΝΦΙΑ, θα υπάρξει άλλη μια υποχώρηση του ύψους του φόρου κατά 10%, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί το 2021. Η τελευταία αυτή μείωση θα ισχύσει επίσης για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

    Σημειώνεται ότι η μείωση του φόρου ακινήτων κατά 30% συνολικά σε ορίζοντα διετίας αποτελεί μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή έως τις αρχές Αυγούστου.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το μέτρο αυτό, που επιβάρυνε ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη, δεν θα αποτελεί το μοναδικό στην ατζέντα της κυβέρνησης αναφορικά με την οικονομική ελάφρυνση, σε ό,τι αφορά στην ακίνητη περιουσία, αλλά και την ώθηση της αγοράς, αλλά αυτό θα συνοδευτεί από τρία ακόμη μέτρα.

    Αυτά είναι:

    -Πάγωμα του ΦΠΑ κατά τις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων για μια τριετία.
    -Αναστολή του φόρου υπεραξίας στις αγοροπωλησίες ακινήτων για ακόμη μια τριετία.
    -Έκπτωση φόρου ίση με το 40-50% της δαπάνης για ενεργειακή λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.



    ΣΧΟΛΙΑ