Οικονομία

Το σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την αποπληρωμή των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • Αργυρώ Μαυρούλη

Yπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


Η σημαντική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στην υπηρεσία απονομής συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) για την έκδοση περισσότερων από 17.500 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης αναμένεται να ζητήσει την επαναφορά στην συγκεκριμένη υπηρεσία 53 εργαζομένων, καθώς αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 17.556 υποθέσεις απονομής συντάξεων, εκ των οποίων οι 14.761 είναι περιπτώσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ληξιπρόθεσμες, δηλαδή βρίσκονται στην αναμονή χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών.

Πρόκειται για εργαζόμενους που είχαν ζητήσει και είχαν λάβει απόσπαση για άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Οι αποσπάσεις αυτές έληξαν και δεν θα ανανεωθούν.

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, εντός του 2019 έχουν εκδοθεί από τη διεύθυνση απονομής συντάξεων του ΓΛΚ 4.791 περιπτώσεις συνταξιοδότησης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως κάθε μήνα απονέμονται μόλις 598 συντάξεις, όταν η συγκεκριμένη διεύθυνση θα έπρεπε να εκδίδει πάνω από 1.200 συνταξιοδοτικές αποφάσεις.

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο ΓΛΚ, είχε διαπιστώσει ότι συνολικά οι υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αγγίζουν τις 160.000. Σε αυτές, βέβαια, συγκαταλέγονται αιτήσεις για παροχή πληροφοριών, εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, μεταβολή στοιχείων συνταξιούχων ή προστατευόμενων μελών, αιτήσεις για αναγνώριση ετών κ.λπ.

Το ανθρώπινο δυναμικό θα ενισχυθεί περαιτέρω το Σεπτέμβριο με άλλους 50 εργαζομένους από τον ΕΦΚΑ. Η μεταφορά θα γίνει από διάφορες υπηρεσίες του ενιαίου φορέα, με στόχο να συνεργαστούν με τους παλαιούς, εν είδει μίνι εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2018 στη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων Δημοσίου του ΓΛΚ υπηρετούσαν 135 υπάλληλοι. Όταν εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, οι υπάλληλοι του ΓΛΚ μειώθηκαν σε 49, ενώ ο μέσος όρος αποφάσεων χορήγησης των συντάξεων το 2018 δεν ξεπερνούσε τις 500.

Η επίσκεψη στα γραφεία του ΓΛΚ από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποκάλυψε βέβαια και τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, όπως και την υποστελέχωση συγκεκριμένων υπηρεσιών. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, διαπιστώθηκε τόσο ο μεγάλος φόρτος εργασίας των υποστελεχωμένων γραφείων εξυπηρέτησης όσο και ο πρόχειρος τρόπος με τον οποίο στοιβάζονταν εκτεθειμένες χιλιάδες αιτήσεις από ασφαλισμένους.

Σωρευτικά οι υποχρεώσεις – εκκρεμότητες στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, υπολογίζονται σε περίπου 400.000, καθώς στις 160.000 υποθέσεις του Δημοσίου (πρώην ΓΛΚ) πρέπει να αθροιστούν και οι 230.000 του ΕΦΚΑ.

Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη υπηρεσία, εντός του Σεπτεμβρίου θα υποστηριχθεί με άλλους 50 εργαζόμενους από τον ΕΦΚΑ. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, έχει έρθει σε συνεννόηση με τη νέα διοίκηση του Φορέα, ώστε να μεταφερθούν στο ΓΛΚ, από διάφορες άλλες υπηρεσίες, οι ανωτέρω εργαζόμενοι. Ουσιαστικά, ο κάθε ένας εξ αυτών θα «χρεωθεί» αναλογικά, σε κάθε έναν από τους «παλιούς» εργαζόμενους.

Στόχος είναι να υπάρξει μια μίνι εκπαίδευση των «νέων» εργαζομένων, ώστε να μπορούν εντός τριών έως έξι μηνών το αργότερο, να ολοκληρώνουν και οι ίδιοι με επιτυχία τους φακέλους απονομής σύνταξης στο δημόσιο τομέα.

Με σχεδόν συμπληρωμένους οκτώ μήνες στο 2019, έχουν εκδοθεί από τη διεύθυνση απονομής συντάξεων του ΓΛΚ, 4.791 περιπτώσεις συνταξιοδότησης. Ουσιαστικά κάθε μήνα, απονέμονται μόλις 598 συντάξεις, όταν η συγκεκριμένη διεύθυνση θα έπρεπε να αποδίδει πάνω από 1.200 συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι τόσο πολύ μειωμένο το προσωπικό, ώστε απονέμονται οι μισές από τις συντάξεις που είναι ο προφανής στόχος…

Στο υπουργείο Εργασίας θέλουν να δείξουν με έμπρακτα στοιχεία στους δανειστές ότι «κάτι έχει αλλάξει» επί των ημερών της νέας διακυβέρνησης της χώρας. Παρά το γεγονός ότι μέχρι να έλθει το κλιμάκιο των δανειστών για έλεγχο στην Ελλάδα, θα έχουν μεσολαβήσει κάτι παραπάνω από δύο μήνες μόλις, από τις εθνικές εκλογές της 7 ης Ιουλίου, η νέα ηγεσία του υπουργείου έχει αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Άλλωστε, το θέμα ειδικά με τις συντάξεις του δημοσίου που έχουν συσσωρευτεί στο ΓΛΚ, αναδείχθηκε από τον ίδιο τον νέο υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Μάλιστα προ μηνός ο κ. Βρούτσης πραγματοποίησε, μαζί με τον υφυπουργό Εργασίας, Νότη Μηταράκη, αιφνίδιο έλεγχο στις υπηρεσίες απονομής συντάξεων του ΓΛΚ, για να διαπιστώσει απευθείας, το μέγεθος του προβλήματος. Ο στόχος που παραμένει, είναι η διαδικασία απονομής συντάξεων να έχει ομαλοποιηθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου, το αργότερο.


ΣΧΟΛΙΑ