• Οικονομία

    Το σχέδιο για το τέλος των μετρητών – Όλες οι αλλαγές σε αγοραπωλησίες ακινήτων, συναλλαγές και αποδείξεις

    Χάρης Θεοχάρης, Κωστής Χατζηδάκης και Γιώργος Πιτσιλής

    Χάρης Θεοχάρης, Κωστής Χατζηδάκης και Γιώργος Πιτσιλής


    Μια σειρά από παρεμβάσεις για να μπει τέλος στη φοροδιαφυγή ετοιμάζεται να φέρει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, βάζοντας στο στόχαστρο τις συναλλαγές που γίνονται με μετρητά και οι οποίες μπορεί να υποκύπτουν «μαύρο χρήμα», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπαίνουν τέλος στα μετρητά.

    Το πλαίσιο αφορά από τις αγοραπωλησίες ακινήτων, τα κίνητρα για τους καταναλωτές να ελέγχουν τις αποδείξεις που παίρνουν, αλλά και τις συναλλαγές μεταξύ των ίδιων των επιχειρήσεων.

    Τέλος οι σακούλες με μετρητά για ακίνητα

    Τρέχουν και δεν φτάνουν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι που θέλουν να προχωρήσουν σε μια μεταβίβαση ακινήτου, για να ολοκληρώσουν όλες τις διαδικασίες πριν τη λήξη του έτους, καθώς από τις αρχές του 2024 όλες οι αγοραπωλησίες θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο μέσω τραπέζης.

    Έτσι, μπαίνει τέλος στις βαλίτσες και τις «μαύρες» σακούλες γεμάτες με μετρητά κάθε φορά που πωλείται ένα ακίνητο.

    Σήμερα, μία στις τέσσερις μεταβιβάσεις ακινήτων πραγματοποιείται με μετρητά εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, εφόσον τα χρήματα μπορούν να δικαιολογηθούν.

    Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που είτε ρισκάρουν έναν μελλοντικό έλεγχο είτε εμφανίζουν τα χρήματα σταδιακά στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ώστε να μην κινήσουν τις υποψίες.

    Πλέον, το συμβόλαιο που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά, θα θεωρείται άκυρο και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του.

    Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά, κατ’ ελάχιστο 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ, για κάθε παράβαση.

    Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το 2022 πραγματοποιήθηκαν 338.511 μεταβιβάσεις ακινήτων με συνολικό τίμημα 27,74 δις ευρώ. Από αυτές:

    • οι 42.613 εξοφλήθηκαν αποκλειστικά με μετρητά (συνολικό τίμημα: 462,49 εκατ ευρώ) ενώ
    • σε 41.741 περιπτώσεις, τίμημα ύψους 2,98 δις ευρώ εξοφλήθηκε εν μέρει με μετρητά.

    Πρόστιμα για πληρωμές πάνω από 500 ευρώ

    Τους προηγούμενους μήνες εξετάστηκε το σενάριο μείωσης του ορίου συναλλαγών με μετρητά από τα 500 ευρώ στα 300 ευρώ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προχώρησε μιας και στο παρελθόν είναι συναντήσει την… αντίσταση της ΕΚΤ.

    Τελικά, το ανώτατο όριο παραμένει στα 500 ευρώ (όσο είναι και το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα που κυκλοφορεί) και αυστηροποιείται το πλαίσιο για όσους κάνουν συναλλαγές με μετρητά για μεγαλύτερο ποσό.

    Έτσι, αυξάνεται το πρόστιμα για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής. Δηλαδή, αν κάποιος πληρώσει (για μια συναλλαγή) 600 ευρώ με μετρητά, το πρόστιμο θα είναι 1.200 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως σήμερα το πρόστιμο ανέρχεται στα 100 ευρώ.

    Χρηματικό «μπόνους» για «μαϊμού» αποδείξεις

    Οι καταναλωτές θα πρέπει όταν προχωρούν σε μία συναλλαγή, να ελέγξουν τη νομιμότητα της απόδειξης μέσω της ειδικής (δωρεάν) εφαρμογής της ΑΑΔΕ “Appodixi”.

    Εφόσον αποδειχθεί ότι η απόδειξη είναι «μαϊμού», τότε θα μπορούν να προχωρήσουν σε καταγγελία στην ειδική εφαρμογή.

    Εφόσον αποδειχθεί ότι η απόδειξη δεν είναι νόμιμη και βεβαιωθεί το πρόστιμο στην επιχείρηση ή τον επαγγελματία, τότε ο πολίτης που έκανε την καταγγελία θα λάβει ως χρηματικό «μπόνους» έως το ποσό των 3.000 ευρώ.

    Η χρηματική επιβράβευση θα ανέλθει στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής για την οποία έγινε η καταγγελία, με ελάχιστο τα 100 ευρώ και μέγιστο τις 3.000 ευρώ.

    Δηλαδή, για μια «μαϊμού» απόδειξη ύψους 50 ευρώ το «μπόνους» θα είναι 500 ευρώ, ενώ αν είναι 5 ευρώ το «μπόνους» θα είναι 100 ευρώ, καθώς προβλέπεται ελάχιστο ποσό επιβράβευσης.

    Συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων

    Στο εξ;hς, όλες οι συναλλαγές που θα πραγματοποιούνται μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, φόρο κατανάλωσης και τέλος ταξινόμησης, θα γίνονται υποχρεωτικά και ανεξαρτήτως ποσού, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και όχι με μετρητά.

    Με ρύθμιση που φέρνει το Υπουργείο Οικονομικών, το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές εμπόριο (εισαγωγές – εξαγωγές) με χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες.

    Δεν αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών ή μεταξύ ιδιωτών.

    Επιδόματα σε χρεωστική κάρτα

    Πλέον, η πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών.

    Σε συνδυασμό με την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, το μέτρο αποκλείει την διοχέτευση των επιδομάτων προς την παραοικονομία.

    Διαβάστε επίσης:

    Στην τελική ευθεία η επιταγή ακριβείας – 6 ενισχύσεις μέχρι τα Χριστούγεννα

    Φορολογία: Τι θα συμβεί με τα «μπλοκάκια», τις ΙΚΕ και τις ατομικές επιχειρήσεις

    «Σεισμός» στους ελεύθερους επαγγελματίες για το φορολογικό – Σκέφτονται ακόμα και κλείσιμο των βιβλίων 



    ΣΧΟΛΙΑ