• Ναυτιλία

    Την Τετάρτη 31 Αυγούστου η ψήφιση του σχεδίου νόμου για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας


    Το σχέδιο νόμου για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 31 Αυγούστου. Ωστόσο, με την γνωστοποίηση της ημερομηνίας της συζήτησης οι συνδικαλιστές που προβάλλουν ενστάσεις επί του σχεδίου νόμου ανήγγειλαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.

    Αμέσως, μετά η πλειοψηφία του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με κεντρικό σύνθημα, την υπερψήφιση του σχεδίου νόμου.

    Ακολούθησε ένταση ανάμεσα στους εργαζόμενους και τελικά οι αντιδρούντες ματαίωσαν την συγκέντρωση προς αποφυγή επεισοδίων.

    Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει άμεση επένδυση 100 εκατ. δολαρίων, διασφάλιση των θέσεων εργασίας 600, αποζημιώσεις ύψους 13,4 εκατ. ευρώ – αποπληρωμή του 100% των υπόλοιπων οφειλών προς τους εργαζόμενους, δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας μέσα σε 3 χρόνια, επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) κατά τα επόμενα 25 έτη και τέλος ενίσχυση της Ελληνικής Οικονομίας με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την Ελληνική Βιομηχανία.

    Αναλυτικότερα σύμφωνα με ενημερωτικό κείμενο, η Συμφωνία Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας προβλέπει:

    • Αναβίωση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, μέσω της επανεκκίνησης, εξυγίανσης και αναβάθμισης των Ναυπηγείων Ελευσίνας ενισχύει σημαντικά τόσο την Οικονομία, όσο και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, καθώς τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα αποτελέσουν πυλώνα για την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία.
    • Συγκεντρώνει την σχεδόν ομόφωνη υποστήριξη των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (ποσοστό 99,7%), καθώς και των σημαντικότερων ενδιαφερόμενων μερών και φορέων (Δήμος Ελευσίνας, ΕΒΕΠ), γεγονός που επιβεβαιώνει τον αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα της.
    • Η επανεκκίνηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μέσω της Συμφωνίας, θα δώσει σημαντική ώθηση στην απασχόληση και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής.
    • Δίνει βιώσιμη λύση στο τεράστιο πρόβλημα των συσσωρευμένων οφειλών των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στη Συμφωνία και τις προοπτικές των Ναυπηγείων Ελευσίνας αποτελεί η απόφαση να στηρίξει χρηματοδοτικά το έργο η Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (DFC).
    • Οι Στρατηγικές Συμφωνίες που έχει εξασφαλίσει ο Όμιλος ONEX Shipyards & Technologies, αλλά και οι σημαντικές επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει σε εξοπλισμό, Έρευνα και Ανάπτυξη θα φέρουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην αιχμή του Ναυπηγοεπισκευαστικού Τομέα, παγκοσμίως.

    Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι που διαφωνούν με βασικά σημεία του σχεδίου εξυγίανσης, ζητούν:

    1• Την Διασφάλιση των ΥΠΑΡΧΟΥΣΩΝ θέσεων εργασίας ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

    2• Διασφάλιση της απασχόλησης όλων των συναδέλφων υπαλλήλων .

    3• Πλήρη αποζημίωση σε όλους τους εργαζόμενους με όσα ισχύουν σήμερα στην εργατική νομοθεσία χωρίς εξαιρέσεις όπως έπραξε με τις αλχημείες της η ΔΑΚΕ για τους νέους συναδέλφους μας.

    4• Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλους χωρίς εξαιρέσεις και αφαιρέσεις .

    5• Γνωστοποίηση του πρακτικού της ΚΡΥΦΗΣ διαβούλευσης της ΔΑΚΕ με τον υποψήφιο εργοδότη σε όλο το Δ.Σ.και σε όλους τους εργαζόμενους ΤΩΡΑ καθώς και καταχώρηση του στο Βιβλίο πρακτικών του Δ.Σ.του ΣΕΝΕ.

    6• Δεν συμφωνούμε με την κακή συμφωνία που φέρει την ευθύνη της πλειοψηφίας του Σωματείου ΔΑΚΕ για την απώλεια τουλάχιστον ενός έτους στα 30%, στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και των επιδομάτων αδείας που ισοδυναμεί περίπου από 5.000 – 10.000€ ανά εργαζόμενο.

    7• Επαναπροσδιορισμός του ποσού των δεδουλευμένων που πάγωσαν στις 30/9/21 με την μέθοδο της εξαπάτησης και ενσωμάτωση του συνόλου των δεδουλευμένων αποδοχών μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης του φακέλου στα αρμόδια δικαστήρια που η ΔΑΚΕ συμφωνεί να χάνονται.

    Διαβάστε επίσης

    Συνολικά 1.101 οι δικαιούχοι Νέοι Αγρότες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

    Σκρέκας: «Δεν κόβεται το ρεύμα σε νοικοκυριά που άλλαξαν πάροχο αλλά έχουν οφειλές από προηγούμενο»

    ΗΠΑ: Πακέτο μαμούθ 3 δισ. δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ