• Οικονομία

    Τι περιμένει η Ελλάδα στο πρώτο μεταμνημονιακό Eurogroup


    Συνεδριάζουν σήμερα στη Βιέννη οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες με επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις για την εμβάθυνση της ΕΕ, αλλά και την αποδοτικότητα στις αγορές εργασίας και προϊόντων. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται αυτή τη φορά στην ατζέντα της συνεδρίασης ωστόσο είναι βέβαιο ότι δεν θα λείψουν οι συζητήσεις στο περιθώριο μεταξύ υπουργών, οικονομολόγων και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

    Σε διευρυμένη σύνθεση οι υπουργοί Οικονομικών των 27 καλούνται σήμερα να ολοκληρώσουν τη συμφωνία του Ιουνίου περί κοινής στήριξης του ταμείου ενιαίας εξυγίανσης Τραπεζών. Το ταμείο θα χρηματοδοτείται από τις τράπεζες και στόχος είναι έως το 2023 να αντικαταστήσει τα αντίστοιχα ταμεία σε εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για έναν από τους βασικότερους πυλώνες της τραπεζικής ενοποίησης.

    Νωρίτερα, οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα ασχοληθούν με θέματα που αφορούν στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του Εurogroup και του ευρωκοινοβουλίου, παρόντος του προέδρου της Επιτροπής ECON Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

    Παράλληλα, θα εστιάσουν σε θέματα αποτελεσματικότητας της αγοράς εργασίας, με βάση μελέτη του νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη, ενώ θα συζητήσουν και την Έκθεση των θεσμών στην 8η μεταμνημονιακή αποστολή τους στην Πορτογαλία.

    Επισήμως, η Ελλάδα και το ζήτημα των συντάξεων δεν αναμένεται να απασχολήσει το σημερινό άτυπο Eurogroup της αυστριακής προεδρίας στη Βιέννη αν και στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν αποκλείεται να λάβει μια πρόγευση των διαθέσεων των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Τα μέλη του πάντως περιμένουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της επίσκεψης των θεσμών στην Αθήνα (10-14/9) αμέσως μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και η επίσκεψή τους θα αποτελέσει το πρώτο τεστ των σχέσεων που θα έχουν με την κυβέρνηση στη μεταμνημονιακή εποχή.

    Στις διαπραγματεύσεις αυτές η ελληνική πλευρά σκοπεύει να ανοίξει όλη την ατζέντα των θεμάτων και κυρίως τα σχέδια για τις φοροελαφρύνσεις και παροχές, το στίγμα των οποίων θα έχει δώσει δυο ημέρες νωρίτερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ.

    Σε κάθε περίπτωση, το πιο καυτό για την κυβέρνηση θέμα είναι οι συντάξεις και τα περιθώρια που θα έχει να αναστείλει την περικοπή τους από 1η Ιανουαρίου 2019.Οι αποφάσεις για τις συντάξεις πάντως δεν αναμένεται να ληφθούν κατά τη διάρκεια τις πρώτης αποστολής των θεσμών στην Αθήνα. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου θα ενσωματώνεται πιθανότατα η περικοπή των συντάξεων με την οριστική απόφαση να αφήνεται για αργότερα, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμό, όταν και η εικόνα εκτέλεσής του τρέχοντος προϋπολογισμού θα είναι πληρέστερη.

     



    ΣΧΟΛΙΑ