• Οικονομία

    Τι αλλάζει στις ηλεκτρονικές πληρωμές

    • NewsRoom
    ηλεκτρονικές πληρωμές


    Σε συμφωνία σχετικά με την οδηγία για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας όσον αφορά τις ηλεκτρονικές πληρωμές κατέληξαν οι διαπραγματευτές του Συμβουλίου των Κρατών Μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η οδηγία επικαιροποιεί τους υφιστάμενους κανόνες προκειμένου να διασφαλίσει ότι υπάρχει ένα σαφές, ισχυρό και τεχνολογικά ουδέτερο νομικό πλαίσιο και αίρει τα εμπόδια που παρεμποδίζουν την έρευνα και τη δίωξη, ενώ προβλέπει δράσεις για την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τις τεχνικές απάτης, όπως το ηλεκτρονικό “ψάρεμα” (phishing) ή η απάτη.

    “Η απάτη με τις πιστωτικές κάρτες ή τις ηλεκτρονικές αγορές αυξάνεται, υπονομεύει την εμπιστοσύνη και καθιστά τους καταναλωτές πιο απρόθυμους να ψωνίζουν online, ενώ τα έσοδα από τέτοιου είδους απάτες χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση εγκληματικών ομάδων “, σημείωσε σχετικά ο Josef Moser, υπουργός Δικαιοσύνης της Αυστρίας.

    Η οδηγία περιλαμβάνει όχι μόνο παραδοσιακές πληρωμές χωρίς μετρητά όπως τραπεζικές κάρτες ή επιταγές αλλά και νέους τρόπους πληρωμής που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως ηλεκτρονικά πορτοφόλια, κινητές πληρωμές και εικονικά νομίσματα.

    Το συμβιβαστικό κείμενο που συμφωνήθηκε περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με:

    – Διεύρυνση του πεδίου των παραβάσεων ώστε να συμπεριληφθούν, για παράδειγμα, συναλλαγές μέσω εικονικών νομισμάτων.
    – Εναρμόνιση των ορισμών ορισμένων αξιόποινων πράξεων σε απευθείας σύνδεση, όπως η πειρατεία ηλεκτρονικού υπολογιστή του θύματος ή το ηλεκτρονικό ψάρεμα ·
    – Εισαγωγή ελάχιστων επιπέδων για τις υψηλότερες ποινές για τα φυσικά πρόσωπα. Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο συμφώνησαν σε μέγιστη φυλάκιση τουλάχιστον 2 ή 3 ετών ανάλογα με το είδος της αξιόποινης πράξης ·
    – Βοήθεια και υποστήριξη για να εξασφαλιστεί ότι τα θύματα είναι επαρκώς ενημερωμένα για τα δικαιώματά τους και οι πολίτες ενημερώνονται για τον τρόπο με τον οποίο θα προστατεύονται από τέτοιες απάτες.
    – Συλλογή στατιστικών σχετικά με τον αριθμό τουλάχιστον των αδικημάτων και τον αριθμό των προσώπων που έχουν διωχθεί και καταδικαστεί

    Η οδηγία προβλέπει ελάχιστους κανόνες, επομένως τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να προχωρήσουν περισσότερο και να εφαρμόσουν αυστηρότερους κανόνες, συμπεριλαμβανομένου ενός ευρύτερου ορισμού των αδικημάτων ή υψηλότερων κυρώσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΦΚΑ: Οδηγίες για τη διαγραφή οφειλών ασφαλισμένων σε ΟΓΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μειώσεις – σοκ στο εφάπαξ του Δημοσίου από 18%-22%: Ποιοι χάνουν τα περισσότερα χρήματα (πίνακας)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιδρομή της ΑΑΔΕ στις επιχειρήσεις που δεν δήλωσαν «επαγγελματικό λογαριασμό»



    ΣΧΟΛΙΑ