• Οικονομία

    Τι αλλάζει για τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης και τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες

    • NewsRoom
    Τι αλλάζει για τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης και τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων


    Διευκρινίσεις δίνει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με την τροποποίηση των νόμων 3190/1955 (Α’ 91) και 4072/2012 (Α’ 86) που αφορούν στη διάρκεια των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ).

    Ειδικότερα σύμφωνα με τα άρθρα 50 έως 55 του ν. 4872/2021 (Α’ 247) η διάρκεια και των δύο εταιρικών μορφών ΕΠΕ και ΙΚΕ μπορεί πλέον να είναι ορισμένου ή αορίστου χρόνου για όσες εταιρείες έχουν επιλέξει διάρκεια ορισμένου χρόνου, η διάρκεια θα μετατρέπεται αυτόματα σε αορίστου χρόνου, εκτός εάν οι εταίροι αποφασίσουν τη λύση τους.

    Συνεπώς, κατόπιν των ανωτέρω αλλαγών:

    Δεν υφίσταται πλέον η υποχρέωση για τις ΕΠΕ που είχαν επιλέξει στο καταστατικό τους διάρκεια αορίστου να τροποποιήσουν το καταστατικό τους έως τις 31-12-2021, λόγω της κατάργησης του άρθρου 12 του ν. 4541/2018 με το άρθρο 55 του ν. 4872/2021.

    Δεν υφίσταται συνολικά για τις ΕΠΕ και τις ΙΚΕ η υποχρέωση τροποποίησης του καταστατικού κάθε φορά που λήγει η διάρκεια τους, εκτός αν οι εταίροι επιθυμούν τη λύση της εταιρείας, οπότε θα πρέπει να λαμβάνουν τη σχετική απόφαση.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπουργείο Ανάπτυξης: Τροπολογία για τις πληρωμές από ΕΣΠΑ και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τον Ιανουάριο

     



    ΣΧΟΛΙΑ