• Το story των τραπεζών, το swap της Πειραιώς, ο καημός Σταϊκούρα, τα μυστήρια της Λάρκο και τα σχέδια του Τζίγγερ (Optima Bank)

    ΧΑ: Οι τράπεζες αποκτούν story Κι όμως οι τράπεζες με τα δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται ότι πείθουν – με την βοήθεια πάντα του δημοσίου για να τα λέμε κι αυτά – τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν το ταλέντο να προεξοφλούν και όχι να έπονται των εξελίξεων… Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε εχθές στο Χρηματιστήριο […]

    the wise man
    image
    the wise man

    ΧΑ: Οι τράπεζες αποκτούν story

    Κι όμως οι τράπεζες με τα δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται ότι πείθουν – με την βοήθεια πάντα του δημοσίου για να τα λέμε κι αυτά – τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν το ταλέντο να προεξοφλούν και όχι να έπονται των εξελίξεων…

    Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε εχθές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με άνοδο 6,55%, γεγονός που ώθησε τον Γενικό Δείκτη στις 810,44 μονάδες με άνοδο 2,92%.

    Το τραπεζικό story στηρίζεται αφενός στις κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη όσον αφορά στην εκτόπιση από τους ισολογισμούς αρκετών δισεκατομμυρίων κόκκινων δανείων αφετέρου από την κεφαλαιακή ενίσχυση που φέρνουν ανά τράπεζα τα swaps ομολόγων με το ελληνικό δημόσιο.

    Μια ακόμη παράμετρος που ωθεί τους επενδυτές να φλερτάρουν με τις τραπεζικές μετοχές είναι η αναπτυξιακή ατζέντα της χώρας, η οποία θα περάσει μέσα από τις τράπεζες όσον αφορά στα δάνεια ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Όπως καταλαβαίνετε, όλες αυτές οι κινήσεις οδηγούν προς το τέλος του τούνελ αν και ακόμη υπάρχει το μεγάλο στοίχημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα μας αφήσει πίσω του ο κορωνοϊός.

    Κι εδώ οι λύσεις που δρομολογούνται συστημικά είναι ο «Ηρακλής ΙΙ», η ισχύς του οποίου θα ξεκινήσει καλώς εχόντων των πραγμάτων από την 1η Μάϊου αλλά και η bad bank.

    Από όλα θα έχει ο μπαξές ας διαλέξουν ότι τους ταιριάζει…

    Πειραιώς: στις αρχές του `21 το swap με το ελληνικό δημόσιο

    Τις αρχές της νέας χρονιάς θα πραγματοποιηθεί, όπως πληροφορούμαι, το swap των ομολόγων της τράπεζας Πειραιώς με το ελληνικό δημόσιο.

    Κι αυτό προκειμένου το όφελος που όπως μαθαίνω θα ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ να εγγραφεί στην χρήση του 2021.

    Η στήλη πληροφορείται ότι η διοίκηση Μεγάλου έχει έτοιμο το σχέδιο ανταλλαγής και αφορά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ονομαστικής αξίας 3 δις ευρώ, τα οποία με το swap θα αντικατασταθούν με ομόλογα 30ετούς διάρκειας.

    Το κεφαλαιακό όφελος των 400 εκατ. ευρώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό μαξιλάρι καθώς η τράπεζα έχει μπροστά της έναν άθλο τιτλοποιήσεων ύψους 13 δισ. ευρώ (πέραν αυτών που ήδη τρέχει).

    Μάλιστα, μέρος της ζημιάς από τις τιτλοποιήσεις του 2021 θα στηριχθεί από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα ξεπεράσει οριακά το 1 δις ευρώ.

    Ο καημός του Σταϊκούρα

    Ο λόγος για την πληρωμή των 3,6 δις ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η στήλη έχει παρασκήνιο για το πως φθάσαμε στην απόφαση αυτή…

    Λοιπόν, η απόφαση δεν ελήφθη τώρα αλλά πριν από ένα χρόνο!

    Όταν ακόμα δεν είχαμε την παραμικρή υποψία πως θα συναντηθούμε με την πανδημία…

    Τότε, λοιπόν, ήταν όλα έτοιμα και η κυβέρνηση σχεδίαζε η πληρωμή να γίνει τον Μάρτιο του 2020.

    Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αν και σφίγγα σε αυτά τα θέματα, δεν διέψευδε (τότε) την πληροφορία.

    Έλα όμως που ήρθε η πανδημική κρίση και όλα ανετράπησαν με αποτέλεσμα η ανακοίνωση για την πληρωμή των δανείων να έρθει ένα χρόνο αργότερα και μία ημέρα μετά την έναρξη των εμβολιασμών.

    Μου λένε ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο Σταϊκούρας το είχε καημό…

    Λάρκο: Πολλοί επενδυτές, λίγος ο χρόνος

    Το ενδιαφέρον από ξένους αλλά και Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι θα προσδεθούν σε κοινοπραξίες, για την Λάρκο είναι δεδομένο και μάλιστα στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την χαρά τους…

    Ωστόσο, η 11 Ιανουαρίου που είχε ορισθεί ως η ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι πολύ κοντά και τα σχήματα ήθελαν, όπως πληροφορούμαι, λίγο χρόνο ακόμα.

    Η κυβέρνηση (το ΤΑΙΠΕΔ) συγκεκριμένα αποφάσισε να πάει την 1η Φεβρουαρίου.

    Μέχρι τότε δεν αποκλείεται να δούμε και τα νέα πρόσωπα στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και όχι μόνο.

    Optima Bank: Ετοιμάζουν επίθεση

    Η στήλη πληροφορείται ότι μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση της Optima Bank με 80 εκατ. ευρώ και την είσοδο και νέων (πλην της οικογένειας Βαρδινογιάννη) μετόχων η τράπεζα ετοιμάζει το business plan του 2021 και τα στελέχη της εκφράζουν την αισιοδοξία ότι η νέα χρονιά, παρά τα όποια προβλήματα των πρώτων μηνών (διότι ο κορωνοϊός συνεχίζει να είναι μαζί μας), το δεύτερο εξάμηνο θα είναι ιδιαίτερα αποδοτική και η τράπεζα θα βάλει γερές ρίζες στην ελληνική αγορά.

    Πληροφορούμαι ότι σχεδιάζουν νέα προϊόντα, με αιχμή της μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

    Η εντολή που έχει δώσει ο Τζίγγερ (Γιάννης Βαρδινογιάννης) είναι: «φτιάξτε την Optima Bank φιλική στην μικρομεσαία επιχείρηση».