• Τα μυστήρια της Εγνατίας, το φουλ Μεγάλου, τα βήματα Ψάλτη, οι εκπλήξεις της Reggeborgh και τι θα κάνει ο εφοπλιστής Διαμαντίδης

    Πάντως κρίσιμη παράμετρος στην διαμάχη των δύο πλευρών είναι η στάση που θα κρατήσει ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης ο οποίος εκτιμάται ότι κατέχει πέριξ του 4,9% των μετοχών της Ελλάκτωρ.

    the wise man
    image
    the wise man

    Το «αγκάθι» του Σκαραμαγκά

    Με συνοπτικές διαδικασίες απερρίφθη η πρόταση του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου για την απόκτηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

    Η στήλη σας έχει ενημερώσει για την σκοτοδίνη που έπαθε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αλλά και η ηγεσία της τράπεζας Πειραιώς όταν είδαν την προσφορά της Pyletech Shipyards του Θεόφιλου.

    Δεν τα λες και πολλά τα 15,1 εκατ ευρώ…

    Τώρα, όμως, αρχίζουν τα δύσκολα για την πώληση των ναυπηγείων καθώς με επίσης συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να αλλάξει τη νομοθεσία της ειδικής διαχείρισης και μετά να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό.

    Διότι τα μηνύματα που έχει από τους επενδυτές είναι πως χωρίς αλλαγές, το ναυπηγείο θα παραμείνει στην απραξία και τα περιουσιακά του στοιχεία θα απαξιωθούν σημαντικά.

    Η στήλη πληροφορείται ότι ήδη στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν τις αλλαγές, η τράπεζα Πειραιώς παρακολουθεί και περιμένει την εξέλιξη όπως εξάλλου και οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων, οι οποίοι έχουν δικαιώματα πιστωτή.

    Το ΣτΕ ακόνισε τα μαχαίρια

    Είχαν βγει που είχαν βγει τα μαχαίρια μεταξύ των ενδιαφερόμενων για την παραχώρηση κατά 35 έτη της εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού ήρθε και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να ανάψει περισσότερο τα αίματα…

    Το θέμα έχει πολλές πτυχές και δεν αναμένεται μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι κοινοπραξίες Ελλάκτωρ-Roadis και Μυτιληναίος-Vinci και τα οποία έγιναν αποδεκτά από το ΣτΕ να ξεμπερδεύεται γρήγορα το κουβάρι…

    Από την άλλη η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Egis Projects κατέθεσε κανονικά – όπως γνωρίζετε – την προσφορά της και το ΤΑΙΠΕΔ κοιτάει το ταβάνι (μετά την απόφαση του ΣτΕ).

    Πειραιώς: Φουλ για την επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα

    Διαδικαστικό θεωρούν στην τράπεζα Πειραιώς το ζήτημα της μετατροπής των Cocos σε μετοχές υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς σε συνεργασία αφενός με το Ταμείο αφετέρου με την κυβέρνηση η διοίκηση Μεγάλου σχεδιάζει – στηρίζουν και οι ξένοι σύμβουλοι Goldman Sachs και UBS – ήδη την επόμενη ημέρα και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Η στήλη σας ενημέρωσε εχθές ότι η αύξηση θα στηρίξει εν μέρει και την κεφαλαιακή επίπτωση που θα προκύψει από την τιτλοποίηση άλλων 13 δις ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Το story της Τράπεζας Πειραιώς έχουν επικοινωνήσει στους ξένους επενδυτές – εταιρείες και funds – οι δύο ξένες επενδυτικές τράπεζες και μαθαίνω ότι καταγράφεται θετικό ενδιαφέρον…

    Κάτι που φαίνεται και στην μετοχή της τράπεζας ΠΕΙΡ 0,53% 3,78 , η οποία εχθές έκλεισε με άνοδο 1,63% στα 1,25 ευρώ.

    Alpha Bank: Το βλέμμα στραμμένο και στο εξωτερικό

    Ολοκληρώθηκε όπως μαθαίνω ο εσωτερικός μετασχηματισμός των θυγατρικών της Alpha Bank, καθώς η διοίκηση Ψάλτη εκτός από την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει στόχο να αποκομίσει υπεραξία και από την παρουσία που διατήρησε η τράπεζα σε Ρουμανία, Κύπρο και Αλβανία.

    Ο εσωτερικός μετασχηματισμός των θυγατρικών είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε εδώ και περίπου 2 έτη και εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στην ανάδειξη αξίας στον Όμιλο και εν τέλει στη μετοχή της Τράπεζας.

    Η Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,29% 1,57, λοιπόν,  ενοποιεί κάτω από μια 100% θυγατρική holding εταιρία τις διεθνείς εταιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα και συγκεκριμένα τις Alpha Bank Romania, Alpha Bank Cyprus και Alpha Bank Albania.

    Μέσω της αναδιοργάνωσης αυτής η Τράπεζα φαίνεται ότι επιδιώκει στρατηγικές ευελιξίες και «ξεκλείδωμα» αξίας, αξιοποιώντας τις πολύ δυνατές παρουσίες της σε Ρουμανία και Κύπρο και προσβλέποντας στην περαιτέρω ανάπτυξή τους, στην ανάδειξη της αξίας τους και στη συνακόλουθη αποτίμηση των δραστηριοτήτων του εξωτερικού από την αγορά.

    Η αναδιοργάνωση έλαβε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις εποπτικές και λοιπές και συμπίπτει χρονικά με τη θετική κατάληξη του Project Galaxy, που θα σηματοδοτήσει την δεύτερη φάση υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της Alpha Bank.

    Το εμβόλιο φούντωσε τα σενάρια για ανασχηματισμό

    Πέρσι τέτοια εποχή κυκλοφορούσε ευρέως η φήμη ότι ο Πρωθυπουργός θα έκανε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του και μάλιστα θα έπαιρνε τις αποφάσεις ως προς τα πρόσωπα στο… βουνό.

    Τώρα ένα χρόνο μετά και αφού ο κορωνοϊός έβγαλε τον ανασχηματισμό από το κάδρο, η φημολογία ξαναφούντωσε καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι το εμβόλιο ισορροπεί κάπως την κατάσταση και φέρνει πιο κοντά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα…

    Η στήλη πληροφορείται ότι πράγματι το θέμα του ανασχηματισμού έχει μπει και πάλι μπροστά στην πρωθυπουργική ατζέντα καθώς ο εμβολιασμός θα συμβαδίσει με την ανανέωση της κυβερνητικής σύνθεσης…

    Ακούγεται ότι θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο… Ίδωμεν! Διότι πολλά ακούγονται και λίγα γίνονται συνήθως…

    Ψυχολογική υποστήριξη στην Intrum

    Η πανδημία είναι σίγουρο ότι θα μας αφήσει διάφορα κουσούρια, κυρίως ψυχολογικού επιπέδου.

    Τα lockdowns δεν ταιριάζουν στην ανθρώπινη φύση πόσο μάλλον όταν είναι επαναλαμβανόμενα.

    Και εδώ οι εταιρείες πρέπει να φροντίσουν το μεγαλύτερο τους asset που δεν είναι άλλο από τους εργαζόμενους…

    Διότι αισιόδοξος εργαζόμενος, καλύτερη απόδοση.

    Στην Intrum Hellas (μαθαίνω ότι συμβαίνει και αλλού) είδαν την ανάγκη για ψυχολογική στήριξη και όπως πληροφορούμαι ο διευθύνων σύμβουλό της Γιώργος Γεωργακόπουλος έστησε τον μηχανισμό (διαδικτυακά, τηλεφωνικά), μίλησε στο προσωπικό και ή εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στηρίζει και αυτή την ανάγκη για όποιον εργαζόμενο/η την χρειαστεί.

    Οι Ολλανδοί ετοιμάζονται, τα αδέλφια χωρίζουν…

    Σιγά-σιγά και αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά μαθαίνω ότι θα υπάρξουν και άλλες εκπλήξεις από τους Ολλανδούς του Reggeborgh όσον αφορά τον έλεγχο της Ελλάκτωρ.

    Το ποσοστό που ελέγχουν απευθείας μεγαλώνει μέρα με την ημέρα και πάντα υπάρχει και το 12,7% του Λεωνίδα Μπόμπολα.

    Όσο για τους Καλλιτσάντσηδες μετά την παραίτηση του Δημήτρη από το διοικητικό συμβούλιο δεν νομίζω ότι θα περάσουν (τα αδέλφια) μαζί τις εορτές…

    Μου λένε πως υπάρχει μια ψυχρασία, η οποία κρατάει πάνω από δύο μήνες…

    Kατά πληροφορίες, παραιτήθηκε και ο Ιωάννης Πεχλιβανίδης, ο οποίος ήταν μέλος του δ.σ. της εισηγμένης.

    Η εξέλιξη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ήταν σε συνέχεια της διαφορετικής προσέγγισης που είχαν ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,79% 2,54, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, με τον αδερφό του, Δημήτρη, ως προς τη στρατηγική που θα πρέπει να υιοθετηθεί στον Όμιλο.

    Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά των αδερφών Καλλιτσάντση (Αναστάσιος και Δημήτρης) πρόσφατα προχώρησε σε δεσμευτική συμφωνία πώλησης 39,2 εκατ. μετοχών στην Invesco Finance, η οποία ελέγχεται από τους Ιωάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου.

    Εφόσον η πώληση εκτελεστεί έως τις 12 Ιανουαρίου του 2021, τότε η συμμετοχή των αδερφών Καλλιτσάντση σχεδόν θα μηδενιστεί.

    Πάντως κρίσιμη παράμετρος στην διαμάχη των δύο πλευρών είναι η στάση που θα κρατήσει ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης ο οποίος εκτιμάται ότι κατέχει πέριξ του 4,9% των μετοχών της Ελλάκτωρ.

    Οριακή πτώση στο ΧΑ

    Στο -0,15% έκλεισε εχθές ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με τις τράπεζες να καταγράφουν κλαδικά απώλειες 0,96%. Με δεδομένο ότι τελειώνει η χρονιά, η κατοχύρωση κερδών κυριάρχησε αλλά με ήπιες εναλλαγές.

    Η σημερινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση είναι ουσιαστικά η τελευταία του 2020 καθώς την Πέμπτη θα έχουμε μισή συνεδρίαση λόγω ημιαργίας.

    Η στήλη θα είναι μαζί σας την Κυριακή τα μεσάνυχτα και σας εύχεται Καλή Χρονιά!