• Το σοκ του Μυτιληναίου, η αντοχή του Φωκίωνα, το άρωμα γυναίκας στην Eurobank και ένα κουίζ για… παίχτες

    Ποιος όψιμος μιντιάρχης- επενδυτής  – μερικά sites έχει – προσέγγισε σημαντικό παράγοντα του ναυτιλιακού και  εκδοτικού χώρου προτείνοντάς του να του πουλήσει το μαγαζάκι του;

    the wise man
    relates to The Global Economy Looks Good for 2018 (Unless Somebody Does Something Dumb)
    the wise man

    Μυτιληναίος: «Δεν υπάρχει αυτό που βιώνουμε»

    Μιλώντας στο πάνελ – μέσω τηλεδιάσκεψης – που διοργάνωσε ο «Κύκλος Ιδεών» του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος με θέμα τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και την επόμενη ημέρα ήταν απόλυτα ρεαλιστής και σοκαρισμένος από την ένταση της κρίσης.

    «Δεν υπάρχει αυτό που βιώνουμε, είναι πρωτοφανές. Δεν συμβαίνουν αυτά ούτε σε καιρό πολέμου ούτε σε καιρό ειρήνης», είπε και υπογράμμισε ότι σήμερα οι επιχειρήσεις είναι σε «survivor mode». Ο ισχυρός επιχειρηματίας περιέγραψε την καθίζηση στην ζήτηση τεράστια και εκτίμησε ότι η βουτιά στο ΑΕΠ της Ελλάδας το β` τρίμηνο θα ξεπεράσει το 20%.

    Μίλησε για την προστασία των εργαζομένων ανέφερε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης «είναι εξαιρετικοί», τόνισε ότι η αντιπολίτευση – ενδεχομένως διότι δεν είχε άλλη επιλογή – βοήθησε και προέτρεψε η καλή αυτή συμπεριφορά να συνεχισθεί και στο μέλλον. «Εμείς που έχουμε μεγαλώσει με τα commodities βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ χρήμα σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Τυπώνεται τόσο πολύ χρήμα, το οποίο θα αρχίσει να φαίνεται μόλις βγούμε από την καραντίνα», τόνισε.

    Καραβίας: «Πρέπει να βρούμε το δρόμο για να αντέξουμε»

    Στο πάνελ συμμετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι τράπεζες, προεξέχουσας της Eurobank, θα στηρίξουν όλες – χωρίς καμία εξαίρεση, όπως είπε – τις βιώσιμες και συνεπείς επιχειρήσεις. «Βιώσιμη είναι αυτή που ήταν βιώσιμη με βάση τα μεγέθη της το 2019. Θα τους στηρίξουμε να περάσουν τον κάβο.

    Υπάρχει ρευστότητα», τόνισε. Οι κρατικές εγγυήσεις, σύμφωνα με τον CEO της Eurobank θα διευκολύνουν τις τράπεζες να ζητήσουν ελάχιστες εξασφαλίσεις από τις επιχειρήσεις. «Δεν πρέπει να χάσουμε στο οικονομικό κομμάτι αυτά που κερδίσαμε στο υγειονομικό», ανέφερε.

    Σχολιάζοντας την επόμενη ημέρα ο Καραβίας επισήμανε ότι «δεν θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν αμέσως. Γι αυτό πρέπει να βρούμε το δρόμο για να αντέξουμε.

    Για την Ευρώπη είπε πως κάνει βήματα αν όχι το Eurogroup σίγουρα η ΕΚΤ, η οποία έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά. «Του Ντράγκι του πήρε 4 χρόνια για να πει το whatever it takes», της Λαγκάρντ ελάχιστο χρόνο», ανέφερε.

    Ο ιός παρτάρει και οι Ευρωπαίοι βρίζονται μεταξύ τους

    Σήμερα θα ζήσουμε εκ νέου το έργο του Eurogroup, το οποίο μετά από 16 ώρες συνεδρίασης δεν κατάφερε εχθές το πρωί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του Βορά και του Νότου.

    Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας η ένταση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ήταν τέτοια που προκάλεσε την έκρηξη του Λε Μέρ (του Γάλλου υπουργού), ο οποίος φέρεται να τους φώναξε: ντροπή σας!

    Φανατικοί εναντίον του ευρωομολόγου οι Ολλανδοί, οι οποίοι ως γνωστόν δεν δρουν μόνοι τους – βέβαια η ιστορία τους ερμηνεύει την συμπεριφορά καθώς όλα είναι εδώ και αιώνες βασισμένα πάνω στο εμπόριο και μόνο – αλλά με την αβάντα των Γερμανών.

    Σήμερα, λοιπόν, θα ξανακάτσουν όλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι και οι αγορές θα περιμένουν – ευχόμαστε όλοι όχι πάλι το ξημέρωμα – την απόφαση… Όπως είδαμε και εχθές η νευρικότητα συνεχίσθηκε.

    Τι άλλο να κάνει η ΕΚΤ…

    Το χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε – έστω και οριακά στο +0,22% – θετικό έδαφος ΓΔ -0,47% 1.415,37 καθώς τα νέα από την Φρανκφούρτη ήταν ικανά να απορροφήσουν τους κραδασμούς από το ναυάγιο του Eurogroup όπως έδειξε και η άνοδος κατά 3,10% του τραπεζικού δείκτη.

    Τα νέα από την Κριστίν Λαγκάρντ για τις ελληνικές τράπεζες είναι συνταρακτικά καθώς επί της ουσίας τις έσωσε, τους έκοψε τις αλυσίδες και τις έκανε ισότιμες με τις αντίστοιχες της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ έχει μέχρι στιγμής κάνει το χρέος της έναντι της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας της Ευρώπης σε αντίθεση με τους πολιτικούς ηγέτες του Βορά που στο ζύγι βρίσκονται ελλιπείς. Τουλάχιστον, έως και σήμερα…

    «Αρωμα» γυναίκας στην Eurobank

    Η τράπεζα ΕΥΡΩΒ 0,56% 1,79 ανακοίνωσε ότι προσθέτει δύο άξια στελέχη, γυναίκες ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη στο διοικητικό της συμβούλιο.

    Την Αλίκη Γρηγοριάδη , η οποία είναι μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Υπερ-Ταμείου και διαθέτει χρόνια εμπειρία στον χρηματοπιστωτικό τομέα και γνώση του Fin Tech και την Ειρήνη Ρουβιθά Πάνου, η οποία είναι πρόεδρος στην κυπριακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cyta και έχει περισσότερα από τριάντα χρόνια εμπειρίας στον τραπεζικό τομέα και στον τομέα παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών.

    Οι παλαιοί θυμούνται ότι η κ. Ρουβιθά διετέλεσε διευθύνουσα σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα, στις αρχές της δεκαετίας του 2000.  Προ Βγενόπουλου φυσικά.

    Η κ. Ρουβιθά προέρχεται από τραπεζική οικογένεια καθώς ο πατέρας της ήταν τραπεζίτης και φίλος του αείμνηστου Αντώνη Μπίμπα της Τράπεζας Εργασίας.  Η ίδια διαμένει στο Παλαιό Ψυχικό εδώ και πολλά χρόνια.

    Ψάλτης: Ανάκαμψη τύπου V

    Ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης ΑΛΦΑ -1,17% 1,69 ενημέρωσε 30 επενδυτές-πελάτες της JP Morgan πως έχει η κατάσταση με την κρίση που προκαλεί ο Covid-19 στην ελληνική οικονομία, την τράπεζα αλλά και την χρονική μετάθεση του project Galaxy, το οποίο όπως είπε βρίσκεται στην «καρδιά» της στρατηγικής της τράπεζας.

    Οι επενδυτές – που ενημερώθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης – έμειναν ικανοποιημένοι καθώς η ανάλυση του Βασίλη ήταν, σύμφωνα με τα σχόλια τους, πραγματιστική και εξέπεμπε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης, κυρίως η εκτίμηση ότι η ανάκαμψη μετά την κρίση θα είναι τύπου «V».

    Πειραιώς: αναστέλλει δόσεις και ρυθμίζει

    Θέμα χρόνου είναι όπως πληροφορούμαι η ανακοίνωση από την τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,04% 3,85 των μέτρων στήριξης όσον αφορά στην αναστολή των δόσεων για τις επιχειρήσεις. Μου μετέφεραν ότι ήδη η τράπεζα προχωρά σε αναστολή έως το τέλος του έτους παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση.

    Κουίζ

    Ποιος όψιμος μιντιάρχης- επενδυτής  – καλά μην φαντασθείτε ότι ελέγχει και κανένα κολοσσό, μερικά sites έχει – προσέγγισε σημαντικό παράγοντα του ναυτιλιακού και  εκδοτικού χώρου προτείνοντάς του, να του πουλήσει το μαγαζάκι και η αντίδραση του εφοπλιστή  ήταν άμεση, αρνητική και με απόκρουση τέτοια ώστε πέταξε την… μπάλα (την πρόταση του όψιμου μιντιάρχη) πολύ μακριά από το γήπεδό του;  Και ο εφοπλιστής από ότι έχει αποδείξει ξέρει πολύ καλά από μπάλα.