• The Wiseman

    Το project Πατέλη, τι ψάχνει η Morgan Stanley στην Αθήνα, ο Τζούρντα δεν κλόνισε την Πειραιώς και όταν γράψαμε πρώτοι προ 4 μηνών για το green deal του ΜΥΤΙΛ

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Ο Άλεξ Πατέλης τρέχει τα family offices. Και η Morgan Stanley ψάχνει γραφεία

    Family offices υπάρχουν παντού από το Λονδίνο, τη Ρώμη, το Παρίσι μέχρι τις μακρινές ασιατικές χώρες. Μόνο στην Ελλάδα δεν έχουμε διότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι στο Θεό και κανένας κανονικός επενδυτής (ιδιώτης ή νομικό πρόσωπο) δεν πλησίαζε τουλάχιστον έως σήμερα. 

    Την ανάγκη για προσέλκυση τέτοιου χαρακτήρα επενδυτών και εργασιών διάβλεψε νωρίς ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης (σύμφωνα με την λίστα mononews100 είναι απο τους πιο επιδραστικούς έλληνες) και το έφερε έως εδώ, δηλαδή μέχρι την νομοθετική θέσπιση του πλαισίου. 

    Τώρα, είναι η ώρα να δούμε τα αποτελέσματα. 

    Η στήλη σας έχει ενημερώσει εδώ και καιρό ότι οι ξένες επενδυτικές τράπεζες όπως Nomura, Goldman Sachs είναι έτοιμες να ανοίξουν παράρτημα με αιχμή αυτές τις εργασίες στην Αθήνα. 

    Πληροφορούμαι όμως ότι στην ελληνική πρωτεύουσα ψάχνουν γραφεία και οι εκπρόσωποι της Morgan Stanley. 

    Και όλοι περνούν πρώτα από την Ηρώδου του Αττικού που βρίσκεται το στρατηγείο του Πατέλη. 

    Mytilineos: Σας τα είχαμε γράψει ακριβώς από τον Οκτώβριο για το mega green deal

    Με μια κίνηση ματ ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έκανε «πράσινη» την εταιρεία που διοικεί μετά το mega deal απόκτησης 20 φωτοβολταϊκών πάρκων από το χαρτοφυλάκιο της Egnatia Group, συνολικής ισχύος 1,48 GW στην Στερεά Ελλάδα και την Θεσσαλία. 

    Το ιδιαίτερα ελκυστικό της επένδυσης είναι ότι έχει ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις και μάλιστα στις επενδύσεις fast track. 

    Η επένδυση θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023 και φέρνει στο προσκήνιο της πράσινης ενέργειας την Mytilineos. Με αυτό το deal λένε οι ειδικοί η Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 μετατρέπεται σε Solaria 2.

    Η Solaria Energía y Medio Ambiente είναι ένας μεγάλος Ισπανικός όμιλος εισηγμένος στην Μαδρίτη με market cap 2,7 δισ. ευρώ.

    Η στήλη WISE MAN είχε ενημερώσει για τον νέο «πράσινο» όμιλο της Mytilineos  και τα νέα project της εταιρείας στην ενέργεια από τις 12 Οκτωβρίου 2020 σε κείμενο με τίτλο “Το πράσινο project μαμούθ που θα «απογειώσει» την Μυτιληναίος και το μπλοκάκι του Δημητριάδη“.

    Σας είχαμε περιγράψει με ακρίβεια ολόκληρο το Deal με τo Egnatia Group.

    Το deal αποτιμήθηκε θετικά από τους επενδυτές και η μετοχή κατέγραψε εχθές άνοδο 2,81%. 

    Η ατάκα του Αθανασόπουλου

    Ο νέος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ανδρέας Αθανασόπουλος έδειξε την τάση, δηλαδή την ανάγκη στήριξης του επιχειρείν με αιχμή τις μικρές επιχειρήσεις. 

    Διότι καλές οι μεγάλες αλλά βρίσκουν δανεισμό και από άλλες πηγές όπως εκδόσεις ομολόγων κλπ κλπ. 

    «Εμείς στην Eurobank λατρεύουμε να στηρίζουμε αυτές τις επιχειρήσεις», είπε ο Ανδρέας μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση για την ενίσχυση του e-shops των επιχειρήσεων.

    Όπως καταλαβαίνετε έπιασε δουλειά…

    Ο Τζούρντα δεν κλόνισε την Πειραιώς

    Μετά την επίσημη ανακοίνωση της παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ  Μάρτιν Τζούρντα η αγορά περίμενε να δει πως θα αντιδράσουν οι επενδυτές στην μετοχή της τράπεζας Πειραιώς. 

    Η μετοχή δεν κλονίσθηκε και ήταν η μόνη από τον τραπεζικό κλάδο που έκλεισε με άνοδο 3,07%. 

    Το story που σχεδιάζουν με χειρουργική ακρίβεια κυβέρνηση, διοίκηση Πειραιώς και σύμβουλοι δεν φαίνεται να διαταράσσεται από τις εξελίξεις στο ΤΧΣ – με δεδομένο ότι ελέγχει το 61,3% της τράπεζας. 

    Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους και όλοι δουλεύουν με σκοπό να αξιοποιηθεί το παράθυρο το Απριλίου όσον αφορά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 

    Η «Μήδεια» χτύπησε τις ιδιωτικοποιήσεις

    Είσαι επενδυτής στην Γερμανία, την Αυστρία, στο Ισραήλ και βλέπεις ότι με λίγο χιόνι πέφτει η στέγη του εργοστασίου που θέλεις να αγοράσεις – αναφέρομαι στην ΛΑΡΚΟ – και πέφτουν σαν μύγες τα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ. 

    Αλήθεια, τι λέτε να σκέπτονται ενόψει των δύο διαγωνισμών για την πώληση αυτών των ελληνικών assets;

    Μπορεί να ζητήσουν «κούρεμα» στο τίμημα… 

    Σοβαρά τώρα τα προβλήματα του ΔΕΔΔΗΕ είναι γνωστά αλλά από μια μικρή έρευνα που έκανε η στήλη προκύπτει ότι η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στους Δήμους.

    Κι αυτό διότι δεν κλαδεύουν στην ώρα τους τα δέντρα από γειτονιά σε γειτονιά με αποτέλεσμα με το πρώτο χιόνι να πέφτουν στα κεφάλια μας… 

    Ο Bill Gates προειδοποιεί για τις τσιμεντοβιομηχανίες

    Λοιπόν τις τελευταίες ώρες ο μέγας Bill Gates κατηγορεί τις τσιμεντοβιομηχανίες της Ευρώπης και της Αμερικής οτι ειναι ρυπογόνες και οτι δεν εφαρμόζουν τους κανόνες της πράσινης ανάπτυξης. 

    Μάλιστα τις κατηγορεί οτι μένουν στο απυρόβλητο εξαιτίας του ισχυρού loobing και των σημαντικών διασυνδέσεων που έχουν με πολιτικούς…

    Οι μεγάλοι παίκτες  

    Χθες η μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο της η AXIA Research στο καθημερινό της report μνημόνευσε το αποκλειστικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου του mononews.gr Μαρίνας Πρωτονοταρίου για το on line gaming. Για την ακρίβεια η AXIA έγραφε:

    (OPAP – Online gaming GGR in Greece grew 28% y-o-y in 2020

    According to mononews.gr, online gaming GGR in Greece, excluding OPAP’s gaming platform, grew by c28% y-o-y in 2020 reaching a record level of EUR562.77m. The report notes that according to information, OPAP’s online betting game (pamestoixima online) generated a GGR of EUR97m and OPAP’s online casino-type of games (launched in May 2020) generated a GGR of EUR5.0m.)

    Στα ρεπορτάζ του mononews.gr αναφέρονται συχνά σχεδόν όλες μεγάλες οι εταιρείες του χώρου μεταξύ άλλων η Piraeus Securities, η EUROXX κλπ. 

    Κάποιοι όμως πικρόχολοι, από μια δυο  χρηματιστηριακές στις αναλύσεις τους επιμένουν να μην βλέπουν τα ρεπορτάζ μας.

    Στο παρελθόν τους έχουμε στεναχωρήσει πολλές φορές γράφοντας για τις τις θηριώδεις αστοχίες τους (π.χ στα μέταλλα).

    Φυσικά η κριτική μας ήταν αξιοκρατική και ακριβέσταση.

    Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. 

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.



    ΣΧΟΛΙΑ