• Το πόκερ του Ευτύχη, οι νέοι “δρόμοι” του Καραβία, ο βηματισμός της Optima και οι “γάτοι” θεσμικοί της Μοτοδυναμικής

    Μήπως πρέπει να δει τις υποθέσεις αυτές και κάποιος εισαγγελέας.  Η μια ζωή τα golden boys των θεσμικών θα μένουν στο απυρόβλητο;

    the wise man
    image
    the wise man

    Aegean: Σκληρό πολιτικό πόκερ με φόντο την κρατική στήριξη

    Ο Ευτύχης (Βασιλάκης) της Aegean Air ΑΡΑΙΓ -0,33% 12,26 δεν θέλει να ακούει για απευθείας είσοδο του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας – για κρατικοποίηση – γι αυτό και εχθές κατά την ενημέρωση των επενδυτών έκοψε κάθε συζήτηση επ` αυτού ενώ πέταξε και την προειδοποίηση – ότι αν δεν στηριχθεί η εταιρεία θα κόψει δρομολόγια, άρα προσωπικό κλπ, κλπ. 

    Μάλιστα, έδειξε στην κυβέρνηση άλλου τύπου λύσεις κρατικής στήριξης, χωρίς εμπλοκή του δημοσίου στο management της εταιρείας καθώς όπως είπε η Κομισιόν διαθέτει ήδη μια σειρά από εργαλεία και κανόνες στήριξης των επιχειρήσεων με κρατικό χρήμα αλλιώς όμως… 

    Στο Μέγαρο Μαξίμου πληροφορούμαι ότι κατανοούν πως δεν πρέπει να γίνει κρατικοποίηση εξ ου και έχουν στο φάκελό Aegean μια σειρά άλλου τύπου λύσεων με πιο «ευφάνταστα» χρηματοοικονομικά εργαλεία. 

    Βέβαια, στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν φωνές που λένε ότι δεν μπορεί το κράτος να βάζει λεφτά και να μην έχει λόγο…

    Η ισορροπία είναι δύσκολη αλλά η στήλη πληροφορείται ότι στο τέλος θα βρεθεί – εκτός απροόπτου – μια «σύγχρονη» λύση, η οποία όμως δεν θα θίγει και τα συμφέροντα του δημοσίου! 

    Θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για το δημόσιο χρήμα… 

    Στο μεταξύ η εταιρεία «καίει» κεφάλαιο 40 εκατ ευρώ το μήνα και η πιστωτική γραμμή των 120 εκατ ευρώ που άνοιξαν οι τράπεζες φαντάζει σαν ασπιρίνη…  

    Μέρκελ-Μακρόν: Σπάνε το ταμπού!

    Κι όμως η πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας για το Recovery Fund ύψους 500 δις ευρώ αποτελεί πραγματική επανάσταση για την Ευρώπη. 

    Τα κεφάλαια δεν είναι πολλά για το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί η κρίση αλλά είναι μια εντυπωσιακή καλή αρχή και καλή στιγμή για την Ένωση. 

    Επί της ουσίας η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προτείνουν η Κομισιόν να βγει να δανειστεί από τις αγορές 500 δις ευρώ. 

    Το ευχάριστο είναι πως με βάση την πρόταση, τα κεφάλαια που θα πάρουν οι χώρες – θα κατανεμηθούν ανάλογα το μέγεθος της κρίσης που προκάλεσε σε καθεμιά ο covid- δεν θα επιστραφούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό της κάθε χώρας αλλά θα αποπληρωθούν σε βάθος χρόνου μέσω του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού. 

    Βέβαια, η πρόταση θα συναντήσει τις αντιδράσεις των γνωστών-αγνώστων Ολλανδίας, Δανίας ωστόσο έγινε το πρώτο βήμα ενίσχυσης χωρίς δάνεια! 

    O mr Chipita και ο πρώην ΟΠΑΠ στην ΤτΕ

    Σύμβουλοι στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος τοποθετήθηκαν και επίσημα ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος – γνωστός και ως mr Chipita – και ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή ήταν διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ. 

    Τα τελευταία έτη εργάζονταν στην ΤτΕ ως σύμβουλος διοίκησης, ενώ πλέον ανέλαβε θέση στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής με 6ετή θητεία. Επίσης, στο Γενικό Συμβούλιο θα συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος. 

    Το επόμενο, τυπικό, βήμα για τον Στουρνάρα είναι το προσεχές υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο θα επικυρωθεί η ανανέωση της θητείας του. Πληροφορούμαι, μάλιστα, ότι το επόμενο υπουργικό θα γίνει διά ζώνης και όχι διαδικτυακά. 

    Η επικύρωση θεωρείται δεδομένη, ωστόσο θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε την τοποθέτηση και την επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού επί του θέματος. 

    Ο Χάρης πήγε στο Βερολίνο ενώ περιμένει την ΤτΕ

    Η Viva Wallet συνεχίζει να κινείται επιθετικά και άνοιξε γραφεία στο Βερολίνο. 

    Ο επικεφαλής της Χάρης Καρώνης μετά την πετυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις αρχές του έτους και την είσοδο του λονδρέζικου fund Hedosophia – το οποίο έβαλε 60 εκατ ευρώ – βάζει πόδι στην καρδιά της Ευρώπης και θέλει να «ψαρέψει» όλες τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Βερολίνο. 

    Την ίδια στιγμή η στήλη πληροφορείται ότι προχωρά κανονικά ο έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά την εξαγορά της Praxia Bank και η έγκριση θα δοθεί στην Viva στις αρχές Ιουλίου. 

    Έτσι, μετά την έγκριση από την ΤτΕ η Viva αποκτά τραπεζική άδεια και μαθαίνω ότι θα αρχίσει να δίνει μικροδάνεια στους πελάτες της… 

    Optima: φυγή προς τα εμπρός με ένεση Τζίγγερ

    Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλει η οικογένεια Βαρδινογιάννη για να στηρίξει την επέκταση της Optima Bank. 

    Η στήλη σας έχει μεταφέρει εδώ και κάποιες εβδομάδες ότι ο κορονοϊός φρέναρε τα σχέδια εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας κι άλλων – πλην της οικογένειας – επιφανών Ελλήνων επιχειρηματιών και ως εκ τούτου η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα καλυφθεί από το πορτοφόλι της οικογένειας. 

    Πληροφορούμαι ότι τα κεφάλαια που θα τοποθετήσει ο Τζίγγερ θα κινηθούν μεταξύ 30 και 50 εκατ ευρώ. Όσοι τον γνωρίζουν ποντάρουν τα λεφτά τους στο κάτω εύρος… Κοντός ψαλμός, αλληλούια! 

    Καραβίας: Βγαίνει… μπροστά για τον Τουρισμό

    Η Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,99% 2,00 τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια ισχυρή πελατειακή βάση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, με αιχμή της μικρές και μεσαίες, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι μεγάλες. Μάλιστα, η τράπεζα από το 2009 συνεργάζεται με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και με την Marketing Greece. 

    Έχει ένα ολοκληρωμένο πακέτο με την κωδική ονομασία «Business Banking Τουρισμός» και προσφέρει μια σειρά από λύσεις-στήριξης. Τα δάνεια που έχει δώσει η τράπεζα στις εταιρείες του τουρισμού διαμορφώνονται στα 1,8 δις ευρώ. 

    Με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται άμεσα και έμμεσα στον τουριστικό κλάδο πλήττονται σφοδρά από τον covid-19, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας θα παρουσιάσει σήμερα από κοινού με τον αρμόδιο για τις χορηγήσεις αναπληρωτή CEO Κωνσταντίνο Βασιλείου ένα πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης κομμένο και ραμμένο στα μέτρα και τις ανάγκες του κλάδου. 

    Και επειδή όλα συνδέονται ως προς τα όπλα αντιμετώπισης της κρίσης μόνο τυχαία δεν ήταν εχθές η δήλωση Σταϊκούρα ότι οι άξονες στήριξης του κλάδου είναι: εργασία (θα φροντίσει στο δημόσιο με το πρόγραμμα SURE κι άλλα εργαλεία), φορολογία (ο Κυριάκος θα εξαγγείλει την μείωση συντελεστών ΦΠΑ) και ρευστότητα (η οποία θα βγει από τις τράπεζες είτε με κρατικές εγγυήσεις είτε με αυτόνομα τραπεζικά χρηματοδοτικά προγράμματα). 

    Εαν ήταν στο Λονδίνο θα τους είχαν διώξει

    Η στήλη έχει μερικές απορίες. Προ μηνών ελληνες θεσμικοί αγόρασαν 2.381.000 μετοχές της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΜΟΤΟ 1,33% 3,04 του Πάρι Κυριακόπουλου στα 1,38 ευρώ. 

    Η τιμή της μετοχης βρίσκεται τωρα στα 0,8540 ευρώ αλλα αυτο έχει λίγη σημασία.  Το περίεργο είναι οτι οι όγκοι της εταιρείας θυμιζουν περίπτερο γειτονιάς. 

    Ενδεικτικά να σας πω ότι ο όγκος συναλλαγών κυμαίνεται απο 22 εως  το πολύ 3,000 μετοχές.  Α να σας πω και τις απορίες μου

    1)Αυτοί οι ελληνες θεσμικοι που αγόρασαν τι κριτήριο είχαν. Την εμπορευσιμότητα; Τις προοπτικές της εταιρείας; Τα μεγάλα μερίσματα;  

    2)Ποιοι έδωσαν το πράσινο φως να αγοραστούν οι μετοχές σε θεσμικά χαρτοφυλάκια μιας εταιρείας που ειναι αδύνατον να πουλήσεις με τόσο μικρούς όγκους; Πόσο φωτισμένες ηγεσίες έχουν οι εταιρίες αυτές; 

    Επιπρόσθετα η εταρεία για την χρήση του 2019 δεν έδωσε μέρισμα. 

    Η απόφαση αυτή ελήφθη στις 10 Φεβρουαρίου oπότε δεν έχει σχέση με την πανδημία. 

    Θρίαμβος για τα θεσμικά χαρτοφυλάκια.  

    Μήπως πρέπει να δει τις υποθέσεις αυτές και κάποιος εισαγγελέας.  Η μια ζωή τα golden boys των θεσμικών θα μένουν στο απυρόβλητο; Εαν ήταν στο Λονδίνο φυσικά θα ειχαν απολυθεί…

    Και μια άσχετη υποσημείωση: Το σπίτι που θα χτίσει ο Πάρις Κυριακόπουλος στα Βόρεια Προάστεια είναι στην κυριολεξία mansion … Να φανταστείτε οτι ακόμα δεν έχουν πέσει τα μπετά. Αλλα επειδή η στήλη έχει αδυναμία στα ωραία σπίτια και επειδή έχει γνώσεις…σας ενημερώνει οτι  το σπίτι είναι 2όροφο, άνω των 600 -700 τμ και το γκαράζ χωράει 5 αυτοκίνητα. Not bad.