• Η ώρα του Ευτύχη Βασιλάκη, η ραθυμία της Ράνιας και τι κάνουν Eurobank και Alpha για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ

    Στην Alpha Bank πληροφορούμαι ότι οι αιτήσεις για ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ στην πλειονότητά τους προέρχονται από μεγάλες εταιρείες. 

    the wise man
    image
    the wise man

    Η ημέρα του Ευτύχη

    Σήμερα την παράσταση θα κλέψει, εκ των πραγμάτων, ο πρόεδρος της Aegean ΑΡΑΙΓ 0,08% 11,78 Ευτύχης Βασιλάκης. Κι αυτό διότι θα δώσει απαντήσεις για το μέλλον της εταιρείας και από που και πως θα δοθούν τα κεφάλαια της έμμεσης κρατικής στήριξης. 

    Η εταιρεία χρειάζεται μια σημαντική ένεση περίπου 400 εκατ ευρώ και όπως πληροφορείται η στήλη θα την έχει και, μάλιστα, σύντομα! 

    Πληροφορούμαι ότι ο επιχειρηματίας στο πλάνο επιβίωσης της εταιρείας έχει συμπεριλάβει και την μεταφορά της αγοράς αρκετών Airbus – θυμάστε την συμφωνία που είχε υπογράψει στα τέλη του 2019 και προέβλεπε αγορά πολλών αεροσκαφών – για μετά το 2021. 

    Επίσης, περικοπές έχουν υπάρξει και στο προσωπικό που εργάζεται στην εταιρεία. 

    Πάντως στην τραπεζική αγορά αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που έχει μπροστά της η Aegean, ωστόσο τονίζουν ότι με σωστό, μαζεμένο και συνετό πλάνο θα τα καταφέρει. 

    Τουλάχιστον, το εύχονται καθώς είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες. 

    Στηρίζει και την Autohellas

    Φυσικά ο πολυπειρος επιχειρηματίας έχει να λύσει και το θέμα της Autohellas ΟΤΟΕΛ 0,74% 13,56 η οποια κακώς έχει συνδεθεί με την αμερικάνικη Hertz και τα προβλήματα που έχει.  

    H Αuto hellas εχει δικαιωματα χρησης του σήματος και τίποτε άλλο. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει  καμία  μετοχική σχέση ή σχέση πιστωτή /οφειλέτη με την Hertz Global Holdings και τον όμιλό της.

    Αλλά οι αγορές αντιδρούν στα κακά νέα με την πίεση στην μετοχη της ελληνικής εταιρείας.

    Πάντως ο κ. Βασιλάκης στηρίζει την μετοχή του. Τις προηγούμενες ημέρες μεσω της εταιρείας Main stream S.A. αγόρασε περιπου 20.000 μετοχές αξίας 79.704,37   και 10.000 μετοχές στην τιμή των 3,875 ευρώ ανά μετοχή.

    Την Παρασκευή η μετοχή  έκλεισε στα 3,89 ευρώ και πλέον η εισηγμένη έχει κεφαλαιοποίηση 190 εκατ. ευρώ.

    Το θέμα με τα business plan

    Βάρδιες και τα Σαββατοκύριακα δουλεύουν στις τράπεζες για να τρέξουν το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ. 

    Η έγκριση των αιτήσεων έχει πάρει φωτιά, μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες όπου παρατηρήθηκε πρόβλημα με τα δικαιολογητικά, τα οποία ζητά η Αναπτυξιακή Τράπεζα. 

    Μεταξύ των 13 δικαιολογητικών που ζητά η Αναπτυξιακή είναι και business plan από την επιχείρηση που αιτείται χρηματοδότησης… 

    Η στήλη πληροφορείται ότι οι τραπεζίτες μετέφεραν στον Άδωνι ότι πρόκειται για κάτι ανέφικτο και παράδοξο και τους υποσχέθηκε ότι θα το αλλάξει… 

    Όπως μου μετέφεραν τραπεζικές πηγές δεν είναι δυνατόν να ζητά business plan από ένα καφενείο ή ένα μπαρ ή ένα κομμωτήριο… 

    Eurobank: «Τους κάνουμε εμείς το business plan»

    Και επειδή η αγορά αυτορυθμίζεται, οι τράπεζες έχουν σηκώσει τα μανίκια και κάνουν αυτές το business plan του πελάτη. 

    Η στήλη πληροφορείται ότι στην Eurobank, στην οποία το μεγαλύτερο μέρος του ΤΕΠΙΧ ΙΙ διοχετεύεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 5 εκατ ευρώ, αποφάσισαν να ξεπεράσουν τον σκόπελο του business plan που ζητά η Αναπτυξιακή Τράπεζα και, το φτιάχνουν in house σε συνεργασία με τον πελάτη. 

    Κι αυτό διότι όπως μαθαίνω πρώτον δεν είναι δυνατόν να ζητάς από το εστιατόριο business plan πόσω μάλλον σε μια περίοδο που δεν έχει ρευστότητα ώστε να απευθυνθεί σε μια εξειδικευμένη εταιρεία να του το κάνει! 

    Alpha Bank: Focus στις μεγάλες εταιρείες

    Στην Alpha Bank πληροφορούμαι ότι οι αιτήσεις για ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ στην πλειονότητά τους προέρχονται από μεγάλες – για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς – εταιρείες. 

    Κι αυτό εξαιτίας της δομής του χαρτοφυλακίου της τράπεζας καθώς παραδοσιακά η Alpha είχε πελάτες μεγάλες επιχειρήσεις. 

    Η διοίκηση της τράπεζας διεκπεραιώνει όλη τη δουλειά μέσα από την χρήση των ψηφιακών εργαλείων. 

    Η ράθυμη Ράνια του υπερ-Ταμείου

    Επί 3,5 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, του γνωστού ως υπερταμείο, η επικεφαλής Ράνια Αικατερινάρη δεν έχει παράξει κάτι αξιόλογο στον σημαντικό έργο της εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, οι οποίες έχουν περάσει στον έλεγχο του ταμείου. 

    Η στήλη πληροφορείται ότι η ραθυμία της ενοχλεί την κυβέρνηση, ωστόσο προς το παρόν την εντολή της εξυγίανσης υλοποιούν οι managers των ΔΕΚΟ. Έτσι, γίνεται για παράδειγμα στην ΔΕΗ όπου με βάση τις αποφάσεις του Υπερ-Ταμείου η εταιρεία έπρεπε εδώ και δύο χρόνια να παρουσιάσει business plan κλπ κλπ. 

    Κάτι που δεν έγινε όπως και σε άλλες ΔΕΚΟ.

    Όταν όμως ο manager έχει όρεξη για έργο, όλα γίνονται και αναφέρομαι στον επικεφαλής της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,28% 11,05 Γιώργο Στάσση, ο οποίος προχωρά κανονικά το συμμάζεμα και συμφώνησε με την ΓΕΝΟΠ για την εθελουσία έξοδο 1.000 εργαζομένων. 

    Μαθαίνω ότι έρχονται και άλλες κινήσεις εξορθολογισμού της ΔΕΗ από τον ικανό manager… 

    Την σκυτάλη παίρνει ο Ανδρεάδης

    Μετά τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη που ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν σιγά-σιγά αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες της Grecotel πληροφορούμαι ότι ανάλογη ανακοίνωση θα γίνει αμέσως μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το σχέδιο στήριξης του τουρισμού και από το άλλο μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα της χώρας το Sani/Ikos συμφερόντων της οικογένειας Ανδρεάδη.