• Το life & style δείπνο στο Balthazar, ο Σάκης Καλλιτσάντσης, η Ελλάκτωρ και τα κρίσιμα 4 εκατ. ευρώ, ποιος εφοπλιστής έχασε 25 εκατ. δολάρια και η απάντηση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

    The Wiseman
    Δημοσιεύτηκε:

    Δείπνο στο Balthazar με σημασία;

    Επειδή είναι Σάββατο είπα να ξεκινήσω την στήλη με λίγο life & style, και όχι με ανασχηματισμούς η με τραπεζικά η επιχειρηματικά νέα.

    Δεν ξέρω εάν σημαίνει κάτι αυτό, αλλά την Πέμπτη το βράδυ στο γνωστό  εστιατόριο Balthazar, στους Αμπελόκηπους, στο κέντρο της Αθήνας, έτρωγαν παρέα η παρουσιάστρια Μαρία Μπακοδήμου και η CEO του ΣΚΑΙ Εύη Κουτσαυτάκη.

    Οι δυο ιδιαίτερα σικάτες κυρίες δείπνησαν και συζητούσαν στο Balthazar για περίπου 3 ώρες, χωρίς να φαίνεται να τις απασχολεί τι γίνεται γύρω τους.

    Δεν ξέρω εάν αυτό το δείπνο μπορεί να σηματοδοτήσει εξελίξεις για τα επαγγελματικά της κ. Μπακοδήμου!!!

    Αυτό που μου λένε πάντως, είναι ότι το Balthazar θύμιζε τις παλαιές καλές ημέρες του 2019.

    To μαγαζί ήταν γεμάτο με άτομο κάθε ηλικίας.

    Το Balthazar και ο Κουτσολιούτσος και τα 22 χρόνια

    Μιας και αναφέρθηκα στο Balthazar, θυμήθηκα ότι ήταν ένα από τα αγαπημένα στέκια και του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου της Folli Follie.

    Επειδή λοιπόν άπαντες αναμένουν με αγωνία την έναρξη της δίκης του, κάνω ένα γκάλοπ σε γνωστούς δικηγόρους.

    Η ερώτηση είναι πόσα χρόνια εκτιμούν ότι μπορεί να “φάει” ο τέως CEO της Folli Follie καθώς κατηγορείται για μια σειρά από κακουργηματικές πράξεις.

    Οι περισσότεροι δικηγόροι αναφέρουν ότι «η ποινή φυλάκισης θα κυμανθεί μεταξύ 16 και 22 ετών». 

    Ο Σάκης Καλλιτσάντσης μέτοχος της Ελλάκτωρ;

    Η τιτανομαχία των δυο μεγαλομετόχων στην Ελλάκτωρ, άπαντες υποστηρίζουν ότι μόλις ξεκίνησε.

    Ο πόλεμος ήδη είναι αδυσώπητος και οι δυο πλευρές ενισχύουν την φαρέτρα τους με μετοχές, καθώς τους επομένους μήνες η τιτανομαχία αναμένεται να ενταθεί.

    Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από την πορεία της μετοχής ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,17% 2,60 η οποία βρίσκεται στο 1,5 ευρώ.

    Προς το παρόν,  υπάρχει οριακή υπεροχή των Ολλανδών  περίπου 0,8%.

    Το 0,8%, σε λεφτά , μεταφράζεται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ καθώς η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης φτάνει τα 520 εκατ. ευρώ.

    Οι Ολλανδοί του επενδυτικού fund Reggeborgh παραμένουν ως οι κύριοι μέτοχοι στην Ελλάκτωρ, μετά την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 120,5 εκατ. ευρώ.

    Πιο συγκεκριμένα, το ολλανδικό fund διαθέτει άμεσα ή έμμεσα το 29,8% των μετοχών.

    Από την πλευρά τους, οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκου και Ιωάννης Καϋμενάκης κατάφεραν να αυξήσουν το ποσοστό που ελέγχουν στον Όμιλο από 25,5% σε 29,0078%.

    Όσον αφορά το βελγικό fund Atlas, το οποίο επίσης συμμετείχε στη διαδικασία της ΑΜΚ, κατέχει πλέον το 9,79% των μετοχών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Atlas Invest ελέγχεται από τον μεγαλο-επενδυτή Martialis Quirinus van Poecke και βρίσκεται στο πλευρό της Reggeborgh.

    Αρά προς το παρόν τα πράγμα βρίσκονται σε σχετική ισορροπία.

    Όμως, ένα από τα πιο ενδιαφέρονται πράγματα που άκουσα τις τελευταίες ημέρες, ήταν ότι ο τέως CEO της Ελλάκτωρ Σάκης Καλλιτσάντσης παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα, με κάποιο ποσοστό,  συμμετέχει σε μια εκ των δυο εταιρειών που έχουν οι δυο εφοπλιστές.

    Το ποσοστό δεν είναι μεγάλο και πιθανολογείται ότι είναι μέσω της KILOMAN που ελέγχεται από τους Μπάκο και Καϋμενάκη.

    Άρα προφανώς ο τέως μεγαλομέτοχος της Ελλάκτωρ προσβλέπει στην επόμενη ημέρα.

    Σάκης Καλλιτσάντσης
    Η Ντόρα και ο Σάκης Καλλιτσάντσης, στον Πόρο το 2018

    Η πρωτιά της Πειραιώς

    Εάν δείτε τα νούμερα της ναυτιλίας θα πάθετε ένα μικρό σοκ.

    Οι εφοπλιστές και ειδικά αυτοί που έχουν στην κατοχή τους Bulkers η Containerships στην κυριολεξία θησαυρίζουν.

    Διαβάστε με προσοχή:

    a)Το κόστος μεταφοράς ενός εμπορευματοκιβωτίου έχει μέσα σε σχεδόν ένα χρόνο αυξηθεί από 1.000 δολάρια περίπου ανά εμπορευματοκιβώτιο 20 ποδών (TEU) στις 12.000 δολάρια.

    b)ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων panamax, μεταφορικής δυναμικότητας 4.500 TEU, ηλικίας 10 ετών, άξιζε 9,5 εκατ. δολάρια τον Ιούνιο του 2020, αλλά μέχρι τα μέσα του φετινού Ιουλίου έχει ανατιμηθεί στα 60 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Clarksons Research.

    c) O ο δείκτης βαρόμετρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής αγοράς, Baltic Dry Index (BDI) που παρακολουθεί τους ναύλους στα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην, βρίσκεται πλέον στα επίπεδα των 4.150 μονάδων με άνοδο της τάξης του 203% από την αρχή του 2021 και 178% στο δωδεκάμηνο.

    Τώρα μια άλλη χρήσιμη πληροφορία είναι ότι  μεταξύ των ελληνικών τραπεζών τη μεγαλύτερη έκθεση στη ναυτιλία εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς με σύνολο πιστώσεων 2,9 δισ. δολ. και ακολουθεί πολύ κοντά η Alpha Bank με χαρτοφυλάκιο 2,85 δισ.

    Η Eurobank διαθέτει, σύμφωνα με την Petrofin, ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο 2,61 δισ. και η Εθνική Τράπεζα 2,58 δισ. δολ.

    Στις Πειραιώς και Eurobank τα ναυτιλιακά δάνεια τα χειρίζονται δυο ισχυρές κυρίες. Η Ελένη Βρεττού και η Χριστίνα Μαργέλου.

    Ο Ανδρέας Δρακόπουλος και η THERANOS

    Ένα από τα κορυφαία θέματα που απασχολούν τα διεθνή media και ειδικά των ΗΠΑ,  είναι το τεράστιο σκάνδαλο της Theranos, της εταιρείας που εξαπάτησε επενδυτές και ασθενείς με μία «θαυματουργή» συσκευή που υποσχόταν δεκάδες αιμολογικές εξετάσεις με λίγες σταγόνες αίματος.

    Καθώς η δίκη της ιδρύτριας, Ελίζαμπεθ Χολμς ετοιμάζεται να αρχίσει, έρχονται στο φως περισσότερες λεπτομέρειες για τη δράση της εταιρείας.

    Η λίστα με εκείνους που εμπιστεύθηκαν τη Χολμς και έχασαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια όταν η φούσκα της έσπασε, είναι τεράστια και περιλαμβάνει ακόμα και τον Ρούπερτ Μέρντοχ.

    Σύμφωνα με τη Wall Street Journal (WSJ) ο Μέρντοχ είχε προσωπική ζημιά 121 εκατ. δολαρίων από το σκάνδαλο.  Τις αποκαλύψεις για την Theranos τις ξεκίνησε η WSJ ιδιοκτησίας του Μέρντοχ και παρόλο που και ο ιδιος ήταν μέτοχος της Theranos.

    O Μέρντοχ ήταν εκείνος που υπέστη τις δεύτερες μεγαλύτερες απώλειες. Πρώτη στην λίστα ήταν η οικογένεια Γουότσον (κληρονόμοι του ιδρυτή της Walmart) που υπολογίζεται ότι έχασαν 150 εκατ. δολάρια.

    Η Μπέτσι Νταβός (υπουργός Παιδείας επί Τραμπ) έχασε περί τα 100 εκατ. δολάρια, όπως και η οικογένεια Κοξ που ελέγχει σειρά μέσων ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με την Wall Street Journal και ο Έλληνας εφοπλιστής Ανδρέας Δρακόπουλος ήταν επίσης μεταξύ των «θυμάτων» της μεγάλης απάτης.

    Ο Έλληνας εφοπλιστής έχασε περίπου 25 εκατ. δολάρια.

    Η απάντηση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

    Με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα της στήλης WISE MAN τίτλο «Ο Άδωνις πάει στο Ναυτιλίας, ο Γιώργος Περιστέρης και οι εκπλήξεις, η χαμένη γωνιά του Καραμανλή στην Μύκονο και η φασαρία του Ιδρύματος  Μείζονος Ελληνισμού» και υπογράφει ο «Wiseman», η Διευθύντρια Επικοινωνίας ΙΜΕ Αννίτα Βορεάδου μας επισημαίνει τα ακόλουθα:

    1) Το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων-ΙΕΚΕΜ αποτελεί νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που συστάθηκε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, όπως αυτές προβλέπονται στο καταστατικό του, δραστηριοτήτων που προάγουν τον πολιτισμό και τις τέχνες, το ΙΕΚΕΜ, κάνοντας χρήση της δυνατότητας του να προχωρά σε πολιτιστικές συνέργειες, παραχώρησε για βραχύ χρονικό διάστημα στην εταιρεία παραγωγής Μουσικών και Θεατρικών παραστάσεων “Wise Life Activities”, και μάλιστα έναντι συμβολικού τιμήματος, υπαίθριο χώρο, με στόχο τη λειτουργία drive-in κινηματογράφου και stand up comedy με αξιόλογους Έλληνες ηθοποιούς. Η παραχώρηση αυτή έγινε προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα πολιτιστικής διεξόδου σε κοινό και καλλιτέχνες στην εξαιρετικά δύσκολη για τον πολιτισμό εποχή που διανύουμε λόγω της πανδημίας.

    2) Ο συγκεκριμένος υπαίθριος χώρος βρίσκεται εκτός των κεντρικών εγκαταστάσεων του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, και, μάλιστα, σε παρακείμενο οικόπεδο, όπισθεν της οδού Πειραιώς 254.

    3)Οι εγκαταστάσεις που φιλοξενούν την Ανώνυμη Εταιρεία Ελληνικό Φεστιβάλ, από την οποία προήλθαν και οι καταγγελίες για ηχητική όχληση, βρίσκονται στην οδό Πειραιώς 260.

    Μεταξύ των δύο χώρων παρεμβάλλονται οι εκτενείς  εγκαταστάσεις της Σχολής Καλών Τεχνών.

    Ως εκ τούτου, είναι πρόδηλο ότι οι δύο χώροι δεν γειτνιάζουν, αλλά, αντίθετα, βρίσκονται σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους με αποτέλεσμα την μείωση στο ελάχιστο της πιθανότητας όχλησης εκατέρωθεν.  Μάλιστα, κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί μετρήσεις ήχου και τα αποτελέσματα τους ήταν εντός των προβλεπόμενων και επιτρεπτών κατά νόμο ορίων.

    4)Τόσο ο χώρος, όσο και η εταιρεία Wise Life Activities λειτουργούν νόμιμα, τηρώντας το σύνολο των τεχνικών προδιαγραφών που προβλέπονται στις περιπτώσεις διοργάνωσης υπαίθριων εκδηλώσεων.

    5)Αναφορικά με το νομικό καθεστώς του ΙΕΚΕΜ, αξίζει να σημειωθεί πως συστάθηκε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και ουδεμία κρατική ή άλλη επιχορήγηση έχει λάβει έως σήμερα.

    Σε μία εποχή που ο καλλιτεχνικός χώρος έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα, προκαλεί απορία, έκπληξη, αλλά και πικρία η υιοθέτηση και αναπαραγωγή, χωρίς πρότερο έλεγχο της αλήθειας, αβάσιμων και κακόβουλων καταγγελιών δια των οποίων επιχειρείται να τρωθεί η εικόνα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, που, όπως η ανάρτηση ορθά παρατηρεί, «έχει μακρά ιστορία στο χώρο του πολιτισμού και της διατήρησης της ελληνικής παράδοσης και μνήμης».

    Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του ενάντια του οιουδήποτε επιχειρεί να απομειώσει το κύρος του και να διαστρέψει την καθαρότητα της διαδρομής και της πορείας του, εδώ και δεκαετίες, με αβάσιμες και έωλες καταγγελίες που εξυπηρετούν αλλότριες σκοπιμότητες.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.