• The Wiseman

    Το φτωχό bid του CVC, ο «χειμώνας» του Μητράκου (ΤτΕ) και γιατί ο Τζίγγερ είναι fan του Tesla

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Διεθνή «πανικό» σπέρνει το lockdown και η AstraZeneca

    Κοκκίνησαν εχθές οι ευρωπαϊκές αγορές, μαζί τους και το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο φόβος για την επιβολή νέου Lockdown κάνει το γύρο του κόσμου και το πάγωμα εκ νέου των δοκιμών από την AstraZeneca, πάγωσε τους επενδυτές.

    Όσο προχωράμε προς τον Οκτώβριο και ο κορωνοϊός αρχίζει να δείχνει και πάλι με δύναμη τα δόντια του, αυξάνεται η αβεβαιότητα και οι επενδυτές «όπου φύγει, φύγει».

    Στην Αθήνα οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν ισχυρή πίεση και ο κλασικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,25%. Ισχυρό χτύπημα δέχθηκαν και τα blue chips, ο δείκτης των οποίων έκλεισε στο -4,65%.

    Η στήλη πληροφορείται ότι στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για τα χειρότερα θα πάρουν την τελική απόφαση προς το τέλος της εβδομάδας ανάλογα το ύψος των κρουσμάτων.

    Δεν σήκωσε τον πήχη το CVC- το σενάριο του IPO

    Η στήλη πληροφορείται ότι το αμερικανικό fund CVC Capital δεν ανέβασε την προσφορά του για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής και το τίμημα δεν φθάνει καν τα 470-480 εκατ. ευρώ.

    Πηγές εκ Λονδίνου αναφέρουν ότι, το τίμημα είναι ακόμα χαμηλότερο.

    Στην Εθνική Τράπεζα δεν άνοιξαν και σαμπάνιες, ωστόσο δεν απογοητεύθηκαν καθώς το ανέμεναν.

    Το τι θα γίνει θα φανεί τις επόμενες ημέρες αν και έμπιστος φίλος της στήλης μου μετέφερε ότι είναι «δύσκολο πολιτικά» να πουληθεί το 80% της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας με κάτι λιγότερο από 500 εκατ ευρώ. Άρα, τι απομένει;

    Το IPO λένε κάποιοι.

    Η στήλη, όμως, πληροφορείται πως αν η διοίκηση Μυλωνά αποφασίσει να μην πουλήσει στο CVC τότε πάνω στο τραπέζι υπάρχει και η εναλλακτική διάθεσης ποσοστού της ασφαλιστικής στους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 2,00% 7,66 … Όλα αυτά βέβαια αφού λυθεί το θέμα με την DG Comp.

    Ο «χειμώνας» του Μητράκου

    Η ανανέωση των υποδιοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος δεν σταματά με την τοποθέτηση του Καθηγητή Θεόδωρου Πελαγίδη αλλά έχει και συνέχεια καθώς η θητεία του Θεόδωρου Μητράκου λήγει τον Μάρτιο του 2021.

    Και όπως καταλαβαίνετε η επιλογή δεν θα γίνει την τελευταία στιγμή και η στήλη πληροφορείται πως ο Γιάννης Στουρνάρας έχει ήδη μια μικρή λίστα με 2-3 υποψήφιους.

    Ο κος Μητράκος είχε τοποθετηθεί στην θέση του υποδιοικητή της ΤτΕ τον Μάρτιο του 2015 – την ένδοξη Πρώτη Φορά Αριστερά, τότε που είχαμε σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης αλλά ο ηγέτης συνθηκολόγησε – και ουκ ολίγες φορές είχε «τζατζαριστεί» (δάνειο από την αθλητική ορολογία) με τον Στουρνάρα. Η κλεψύδρα έχει γυρίσει και ακούω ότι πολλοί θα ήθελαν την θέση. Προσεχώς, λεπτομέρειες!

    Ο Τζίγγερ και η ηλεκτροκίνηση

    Από την στήλη έχετε πληροφορηθεί τα γούστα του Γιάννη Βαρδινογιάννη όσον αφορά στην αυτοκίνηση και το Tesla Model 3 που του αρέσει να οδηγεί.

    Ως φαν της τεχνολογίας στην αυτοκίνηση έχει, όπως μαθαίνω, ενθουσιαστεί με την είσοδο της ηλεκτροκίνησης στην ελληνική αγορά.

    Εξ ου και η nrg, η εταιρεία παροχής ενέργειας που ανήκει κατά 100% στην Motor Oil ΜΟΗ 2,79% 27,28 , είναι η πρώτη που ανακοίνωσε ειδικό πρόγραμμα ηλεκτρισμού για την ηλεκτροκίνηση. Ο καθείς με τις ανάγκες του…

    Τράπεζες: Ξανά στο ραντάρ της Morgan Stanley

    Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ξεκινά εκ νέου την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών και σύμφωνα με το τελευταίο report της οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών είναι ελκυστικές.

    Όσο για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας προβλέπει πως θα διαμορφωθεί στο 10,8%.

    Με ισχυρό Ταμείο ο Γερμανός

    Με 440 εκατ. ευρώ γέμισε το ταμείο του Olympia Group του Πάνου Γερμανού μετά την πώληση του 20% των μετοχών της πολωνικής Play.

    Ο έμπειρος επιχειρηματίας ξέρει να πουλά την κατάλληλη στιγμή και η στήλη πληροφορείται ότι κοιτάει ήδη ευκαιρίες για απόκτηση εταιρειών καθώς η πανδημία θα φέρει αρκετά deals και εξαγορές καθώς κάποιοι επιχειρηματίες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση.

    Πόσω μάλλον ότι η τωρινή κρίση εκτιμάται πως θα κρατήσει μέχρι την Άνοιξη.



    ΣΧΟΛΙΑ