• Ψήνονται εξαγορές και συγχωνεύσεις, ο πόλεμος Σκέρτσου-Γεραπετρίτη, η αξιοπιστία Μυτιληναίου και ένα quiz για τον Φουρλή

    Στην επιχειρηματική πιάτσα οι ισχυροί μαζεύουν ρευστό και είναι έτοιμοι, όπως πληροφορείται η στήλη από τις τράπεζες, να βγουν για… ψώνια

    relates to The Global Economy Looks Good for 2018 (Unless Somebody Does Something Dumb)

    Έρχεται τσουνάμι εξαγορών και συγχωνεύσεων

    Στην επιχειρηματική πιάτσα οι ισχυροί μαζεύουν ρευστό και είναι έτοιμοι, όπως πληροφορείται η στήλη από τις τράπεζες, να βγουν για… ψώνια, «σκουπίζοντας» μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν καλό αντικείμενο αλλά ξεμένουν από κεφάλαια λόγω της πανδημίας.

    Οι παίκτες έχουν λάβει θέσεις και περιμένουν εντός του χειμώνα να αρχίσουν τις αγορές, ενώ σε μεγάλους κλάδους από τις κατασκευές μέχρι την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες θα κυριαρχήσουν οι συγχωνεύσεις.

    Έχουμε πολλά να δούμε μέχρι την Άνοιξη… Προς το παρόν οι δαιμόνιοι και ισχυροί λόγω ταμείου επιχειρηματίες σκανάρουν τα υποψήφια θηράματα ενώ θέση έχουν πάρει και μεγάλα ξένα funds, τα οποία είναι έτοιμα να επενδύσουν.

    Το «κάρφωμα» του Σταϊκούρα

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μας προϊδέασε εχθές για την ύφεση που θα πλήξει την οικονομία το 2020. Λίγο-πολύ μας είπε ότι σε 15 ημέρες ενδέχεται να αλλάξει την αρχική του εκτίμηση για ύφεση 8% καθώς η αβεβαιότητα είναι τρομερή. Το ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί σε 15 ημέρες; Διότι κάπου εκεί θα καταλάβουμε αν θα πάμε σε lockdown… καθώς κάπου εκεί θα έχουμε εξελίξεις και στο επιστημονικό μέτωπο και συγκεκριμένα για τις προοπτικές εξεύρεσης του εμβολίου… Αν θα το έχουμε δηλαδή μέχρι τις αρχές του 2021 ή όχι και δεν αναφέρομαι στην AstraZeneca, αλλά στις υπόλοιπες εταιρείες. Επίσης, σε 15 ημέρες θα γνωρίζουμε ακριβώς το ταμείο που έκανε η χώρα στον τουρισμό.

    Η αβεβαιότητα και η ελπίδα του Στουρνάρα

    Όπως σας ενημέρωσε εχθές η στήλη, σε 10 ημέρες ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, θα στείλει σε κυβέρνηση και θεσμούς την «καλά δουλεμένη», όπως είπε, στην διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών του Βενιζέλου, πρότασή του για την bad bank. «Θέλω να πιστεύω ότι θα πάμε μαζί με την κυβέρνηση στους θεσμούς και τα ευρωπαϊκά όργανα», είπε ο διοικητής δείχνοντας το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές για το θέμα της bad bank αλλά και την έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας για το ζήτημα…

    Καραβίας: 20.000 επιχειρήσεις στηρίζουν το ΑΕΠ

    Οι τράπεζες χρηματοδότησαν 20.000 επιχειρήσεις, οι οποίες, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ικανοποιούν τα ευρωπαϊκά και τα τραπεζικά κριτήρια. Αποτελούν τους βασικούς εργοδότες της ελληνικής οικονομίας και έχουν μέγιστη συνεισφορά στο ΑΕΠ. Ίσως, λοιπόν, η πανδημία αποτελέσει την αφορμή να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις βαθιά προβληματικές και χωρίς προοπτικές επιχειρήσεις, να φύγουν από την μέση τα ζόμπι και να ανασάνουν μαζί με τις δυνατές και καινοτόμες νέες ιδέες.

    Σκέρτσος vs Γεραπετρίτη και τούμπαλιν

    Όπως συμβαίνει σε όλα τα κέντρα εξουσίας, έτσι και στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν σχηματιστεί δύο φατρίες. Η στήλη πληροφορείται ότι τα «αντιμαχόμενα» στρατόπεδα έχουν τους εξής στρατηγούς: τον Άκη Σκέρτσο και τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Οι δύο στρατηγοί μαθαίνω ότι όταν τους παίρνει βάζουν τρικλοποδιές ο ένας στον άλλο και η μάχη γίνεται πιο έντονη στους στρατούς που διευθύνουν.

    Αναβαθμίζεται σιγά-σιγά ο Γκίκας

    Ο ειδικός σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, τοποθετήθηκε και στην Επιτροπή Ελέγχου. Πρόκειται για αναβάθμιση διότι από την Επιτροπή περνούν όλα τα σοβαρά ζητήματα της τράπεζας… Όπως καταλαβαίνετε ανεβαίνει σκαλοπάτι-σκαλοπάτι.

    Μυτιληναίος: Η πεμπτουσία της αξιοπιστίας

    Μέσα στην μαυρίλα του ελληνικού χρηματιστηρίου, ξεχωρίζει με την χρηματιστηριακή της συμπεριφορά η μετοχή του Μυτιληναίου. Στη μετοχή τοποθετούνται δύο ξένα χαρτοφυλάκια που ειδικεύονται στην πράσινη ανάπτυξη. Όμως φίλοι αναγνώστες, δεν μπορούμε να μην δώσουμε τα εύσημα στην διοίκηση, που το buy back είναι κάθε μέρα παρόν και αγοράζει ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ πενήντα με εξήντα χιλιάδες μετοχές.

    Μαζί με αυτό, τις τελευταίες έξι εργάσιμες ημέρες, ο γενικός διευθυντής του τομέα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας, κ. Παπαπέτρου, έχει αγοράσει 153.000 μετοχές της Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,11% 36,50, με μια μέση τιμή 8,8366, τοποθετώντας 1,352 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι η πεμπτουσία της αξιοπιστίας. Πιστεύει στην εταιρεία και το δείχνει έμπρακτα κάθε μέρα βάζοντας ένα πολύ σεβαστό ποσό για υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας…

    Φίλοι αναγνώστες, μπορεί πολλοί να μην έχετε παρατηρήσει αλλά τις τελευταίες 6 εργάσιμες ημέρες έχουν γίνει 1.554.688 εκατομμύρια μετοχές του Fourlis. Δηλαδή το 2,98% της εταιρείας.

    Κουίζ: Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Wiseman, αποχωρούν ξένα χαρτοφυλάκια και μηδενίζουν την θέση τους. Για να ξέρετε όμως στους αγοραστές είναι ένας πολύ μεγάλος ξένος παίκτης, ο οποίος έχει σχέση και με τα ακίνητα. Αυτός μόνος του μπορεί, χαλαρά, να καθαρίσει όλους τους πωλητές από την μακρινή Λατινική Αμερική μέχρι και την Αθήνα.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση