• Το επείγον μήνυμα στον Σκρέκα, γιατί Καραμούζης–Λασκαρίδης μπαίνουν στα κόκκινα δάνεια, ποιος επιχειρηματίας έχει οργιστεί με τον Κώστα Βελάνη και το παρασκήνιο από την Μύκονο με Βέρτη και Έλον Μασκ

    Επείγον μήνυμα στην Αθήνα: Μεγάλες περικοπές φυσικού αερίου Έφτασαν και στην Αθήνα τα μαντάτα που στέλνει η Κομισιόν και οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της ΕΕ για δραστικές περικοπές  στην ζήτηση φυσικού το χειμώνα. Το άχαρο έργο να στέλνει τις δυσάρεστες «απανταχούσες» ανέλαβε ο επικεφαλής του ACER (είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της ΕΕ)  Dennis Hesseling […]

    image

    Επείγον μήνυμα στην Αθήνα: Μεγάλες περικοπές φυσικού αερίου

    Έφτασαν και στην Αθήνα τα μαντάτα που στέλνει η Κομισιόν και οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της ΕΕ για δραστικές περικοπές  στην ζήτηση φυσικού το χειμώνα.

    Το άχαρο έργο να στέλνει τις δυσάρεστες «απανταχούσες» ανέλαβε ο επικεφαλής του ACER (είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της ΕΕ)  Dennis Hesseling και αποδέκτες ο ΥΠΕΝ κ. Κώστας Σκρέκας και η ΡΑΕ του πολυσυζητημένου κ. Θανάση (μόνο για τους φίλους του) Δαγούμα.

    Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται και νέα μεγάλη σύσκεψη για αυτό το θέμα.

    Είναι φανερό πως υπουργοί και διοικητές μάλλον θα χάσουν τις διακοπές τους αλλά …ας πρόσεχαν, μικρό το κακό.

    «Ο περιορισμός  της ζήτησης χρειάζεται να διαδραματίσει μεγαλύτερο και πιο ενεργό ρόλο στην εξισορρόπηση της αγοράς φυσικού αερίου», αναφέρει ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του  ACER.

    Παράλληλα  και όπως μαθαίνει ο wiseman το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) ετοιμάζει έκθεση-σοκ για τον υποχρεωτικό περιορισμό στην κατανάλωση αερίου το χειμώνα.

    Η έκθεση σοκ

    Όπως αναφέρει ο κ. Hesseling, οι μεγάλοι καταναλωτές αερίου όπως π.χ. η ΔΕΗ στη χώρα μας αλλά και όσοι έχουν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής (ΗΡΩΝ του Γιώργου Περιστέρη, ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ του Ομίλου Βαρδινογιάννη, Protergia του Ευάγγελου Μυτιληναίου, Elpedison των ΕΛΠΕ) θα πρέπει να πάνε σε δημοπρασίες ώστε  να δουν πόσα χρήματα χρειάζονται  να αποζημιωθούν για να χρησιμοποιήσουν λιγότερο αέριο και σε ποιες περιόδους.

    Αυτό σημαίνει πως οι μεγάλοι παίκτες θα κάνουν προσφορές και θα δεχτούν  διακοπές παραγωγής για ώρες ή και μέρες με αντάλλαγμα να αποζημιώνονται για την κίνηση αυτή.

    «Οι δημοπρασίες θα αποκαλύψουν τον φθηνότερο τρόπο για να περιορίσουμε την ζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

    Τέλος στις 20 Ιουλίου η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο ετοιμότητας για τον χειμώνα όπου θα αποτυπώνονται συστάσεις και προς τα νοικοκυριά  για δραστικό περιορισμό της ζήτησης φυσικού αερίου. Άγνωστο με ποιο υποκατάστατο. Στόχος να μειωθούν οι εισαγωγές ρωσικού αερίου κατά 100 δις κυβικά μέτρα (bcm) μέχρι το τέλος του χρόνου.

     

    Πως ο Μητσοτάκης ψήφισε ΔΕΗ

    Όπως είναι γνωστό η πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια, έβγαλε ως αποτέλεσμα να γυρίσουμε φουλ στους λιγνίτες, κάτι που ο wiseman σας το έχει γράψει ήδη από τις αρχές Μαρτίου άσχετα αν κάποιοι «άπιστοι Θωμάδες» ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση δεν το πίστευαν.

    Εκείνο που δεν έγινε γνωστό από τη σύσκεψη είναι πως ο Πρωθυπουργός κατέβηκε σε αυτήν «διαβασμένος και με ολοκληρωμένη άποψη» όπως είπε κάποιος που συμμετείχε  σε αυτή.

    Στο ξεκίνημα μάλιστα της σύσκεψης ήταν ξεκάθαρος: «η άμυνά μας είναι πλέον ο λιγνίτης, γυρίζουμε στο λιγνίτη».

    Λιγνίτης όμως στην Ελλάδα σημαίνει ΔΕΗ που πάει φουλ για διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής μέχρι την άνοιξη του 2023.

    Στο σημείο αυτό και παρά τις μουρμούρες κάποιων διοικητικών αρχών πως «έχουμε και άλλες λύσεις» πήρε το λόγο ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης που είπε πως «ο διπλασιασμός θα γίνει με επενδύσεις σε λιγνιτωρυχεία, ακόμη και σε αυτά της Αχλάδας και της Βεύης στην Φλώρινα.

    Επίσης επίκειται κατά  προτεραιότητα ένταξη στο σύστημα των λιγνιτικών της μονάδων, που είναι μια από τις προϋποθέσεις στο σχέδιο της ΔΕΗ για διπλασιασμό της παραγωγής λιγνίτη  προκειμένου να μειωθούν οι τιμές στο ρεύμα».

     

    Όφελος πάνω από 1 δισ. για την ΔΕΗ

    Σε ερώτηση τι χρειάζεται η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 για να πάει στο διπλασιασμό της παραγωγής, ο κ. Στάσσης ήταν σαφής.

    Πρώτον την κατά προτεραιότητα είσοδο των λιγνιτικών μονάδων στο σύστημα, δεύτερον να μην υπάρχει η υποχρέωση της ΔΕΗ να πουλάει   στην προθεσμιακή αγορά, το 50% της λιγνιτικής της παραγωγής της προηγούμενης χρονιάς και τρίτον να δοθεί  ως εγγύηση, στην επιχείρηση ποσόν  150 εκατομμυρίων για τη συσσώρευση του καυσίμου στις αυλές του λιγνίτη.

    «Μα έτσι τα παίρνει όλα η ΔΕΗ, ουσιαστικά ωφελείται πάνω από 1 δις» μουρμούρισε κάποιος παριστάμενος.

    «Τελειώσαμε, δεκτό το πακέτο που ζήτησε ο Στάσσης, προχωράμε» φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός αποστομώνοντας τους αντιρρησίες.

    «Δεν μπορούσε ο Κυριάκος να δώσει και μία …εντολή να συνέλθει η μετοχή της ΔΕΗ και να ανακάμψει, που είναι στο -50% από τη αύξηση και μας έχει κάψει;» αναρωτήθηκε αστειευόμενος και γελώντας μετά τη σύσκεψη κορυφαίος κυβερνητικός.

    Ανεξάρτητά από αυτό ας βρεθεί κάποιος οίκος για να μας πει πως όλο αυτό το σχέδιο θα επηρεάσει την μετοχή της ΔΕΗ!!!!

    Ο Μελισσανίδης και το εργοστάσιο της SHELMAN

    Μαθαίνω πως στο τέλος του φθινοπώρου θα περάσει και επίσημα στα χέρια του Δημήτρη Μελισσανίδη το εργοστάσιο της πάλαι ποτέ κραταιάς Shelman στο Βασιλικό Ευβοίας, το οποίο απέκτησε σε πλειστηριασμό το Μάιο με 23 εκατομμύρια.

    Το ισχυρό όπλο του ακινήτου δεν είναι μόνο τα  400 στρέμματα αλλά κυρίως η άμεση πρόσβαση σε λιμάνι.

    Εκεί ο επιχειρηματίας έχει μεγάλα σχέδια μεταφορών, διαμετακόμισης και εξαγωγών.

    Τα ιμάτια  της Shelman μέσω πλειστηριασμών όμως δεν σταματούν να διαμοιράζονται:  στις 29 Ιουλίου βγαίνει ξανά στο σφυρί το βιομηχανικό συγκρότημα της Κομοτηνής με τιμή εκκίνησης σχεδόν 13 εκατ. ευρώ.

    Επισπεύδων είναι ιδιώτης, ενώ το πρόβλημα για την τοπική κοινωνία (και για τη χώρα;) είναι το ενδιαφέρον του  τουρκικού  Ομίλου Kastamonu.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως η τουρκική εταιρία ετοιμάζεται να επανέλθει για το ακίνητο ενώ σε Ξάνθη και Κομοτηνή δεν είναι ευτυχείς γι αυτό.

     

    Ο Βελάνης και το Μαξίμου

    Σε επιχειρηματική οντότητα φαίνεται να αναδεικνύεται ο Κώστας Βελανης ο οποίος με την σημαντική ρευστότητα που διαθέτει, λέγεται ότι κουβεντιάζεται ακόμα και στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Βελάνης τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στην δύσκολη αγορά των κόκκινων δάνειων και ανταγωνίζεται “τα μεγάλα παιδιά”.

    Ποιος είναι όμως ο Βελάνης που μπαίνει “σφήνα” στους πολυεθνικούς παίκτες, που διαχειρίζονται πολλά λεφτά;

    Καταρχήν να σας πω ότι εάν από τα αγαπημένα του εστιάτορα είναι το MYLOS στο Σύνταγμα.

    Εκεί τα μεσημέρια, τον έχουν δει πολλές φορές να γευματίζει άλλοτε με φίλους του άλλοτε με παράγοντες στης αγοράς.

    Το Vel Investment Fund AIFLNP V.C.I.C. Limited, το κυπριακό fund που δημιουργήθηκε το 2018 από τη οικογένεια Βελάνη, η οποία έχει συνδέσει το όνομα της με τις ραπτομηχανές Singer εμφανιστηκε πολύ δραστήριο το 2020 και το 2021.

    Το Fund το τρέχει ο Κώστας Βελάνης, επικουρούμενος από τους πολύπειρους στη λογιστική, Θεράποντα Μαύκα και Χριστόδουλο Παντελίδη, αλλά και τον Άγγελο Λυμπέρη, χρηματιστή με θητεία σε μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

    Το Vel Investment Fund AIFLNP V.C.I.C. Limited – το fund των ραπτομηχανών όπως το λένε τραπεζικά στελέχη- κατά τα προηγούμενα χρόνια είχε «κτυπήσει» πακέτα ενυπόθηκων δανείων, τα οποία περιλάμβαναν μεταξύ άλλων ακίνητα σε περιοχές «φιλέτα», από τα οποία κατέγραψε μεγάλες υπεραξίες σε χρόνο ρεκόρ, καθώς βρήκε σε σύντομο χρόνο αγοραστές για τα assets.

    Η οικογένεια Βελάνη και η Μύκονος

    Η οικογένεια Βελάνη αναπτύσσει και άλλες δραστηριότητες μέσω των κυπριακών VELL HOLDINGS LIMITED και NOVAKING DEVELOPMENTS LIMITED, με τη νέα γενιά, τους Ιωάννη, Βασίλειο και Ασπασία Βελάνη, να έχουν πάρει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, που ήδη μετρά οκτώ δεκαετίες πορείας.

    Προ μηνών η οικογένεια αποφάσισε να αποεπενδύσει.

    Η Τεχνική Ολυμπιακή  της οικογένειας Στέγγου,  έδωσε 12,5 εκατ. ευρώ, για να αγοράσει από την εταιρεία συμφερόντων Κώστα Βελάνη ( VEL INVESTMENT FUND AIFLNP V.C.I.C) το 100% της Novamore Ltd.

    Η εταιρεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τεχνικής Ολυμπιακής, ελέγχει χαρτοφυλάκιο με απαιτήσεις δανείων, που είναι εξασφαλισμένες με προσωπικές και εμπράγματες εξασφαλίσεις.

    Πρόκειται για τμήμα του χαρτοφυλακίου Trinity IV, το οποίο απέκτησε από την Τράπεζα Πειραιώς, τον Ιούνιο του 2021, το fund του  Κώστα Βελάνη.

    Το χαρτοφυλάκιο περιλάμβανε απαιτήσεις 55 εκατ. ευρώ με εξασφαλίσεις επί ακινήτων σε Μύκονο, Βούλα, Ψυχικό και μικρές κλινικές της επαρχίας.

    Αγοράστηκε, δε, από την Τράπεζα Πειραιώς έναντι 16 εκατ. ευρώ.

    Προ εβδομάδων λέγεται μάλιστα ότι εξαγόρασε και την μεγάλη έκταση στην Μύκονο των που ανήκε στις οικογένειες Περρωτή και Σαραντόπουλου (των Μύλων Σαραντόπουλου)  που επρόκειτο να βγει σε πλειστηριασμό.

     

    “Εξόργισε” τους big guys

    Η επιθετική πολιτική μάλιστα Βελάνη, φαίνεται να έχει θυμώσει μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια της χώρας.

    Το γιατί θα σας το αποκαλύψουμε σε επόμενο Wiseman.

    Απλά θα σας δώσουμε τον κωδικό “MYKONOS”!!!

     

    Καραμούζης-Λασκαρίδης VS  Βελάνη, Deutsche Bank, Cerval,  Apollo, Brown

    Μια σημαντική έκπληξη κρύβει η short list των υποψηφίων επενδυτών που διεκδικούν το πακέτο Tethys, το οποίο αποτελείται από 75 ξενοδοχεία μεσαία και μικρομεσαία που έχει βγάλει προς πώληση η Intrum Hellas.

    Στην short list έχει περάσει, μεταξύ άλλων, η κοινοπραξία Αθανασίου Λασκαρίδη-Νίκου Καραμούζη.

    Στις 25 Ιουλίου αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

    Τα δάνεια των ξενοδοχείων αγγίζουν τα 290 εκατ. ευρώ και οι κλίνες βρίσκονται στην νησιωτική Ελλάδα (Κέρκυρα, Κρήτη, Μύκονο, Σκιάθος, Κως, Κουφονήσι), στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην ηπειρωτική.

    Πηγές αναφέρουν ότι την short list απαρτίζουν ο επιχειρηματίας Βελάνης, η Deutsche Bank, η Cerval, το Apollo και οι ισραηλινοί της Brown.

     

    H Μύκονος και ο Έλον Μασκ

    Ο wiseman  σας έχει και διεθνείς ειδήσεις με «ελληνικό άρωμα»: ο διαβόητος  Έλον Μασκ προχώρησε σε αίτηση κατά της πρότασης του Twitter, για επίσπευση της δίκης μετά την αγωγή του μέσου κοινωνικής δικτύωσης εναντίον  της απόφασής του να αποσυρθεί από τη συμφωνία για εξαγορά του αντί του αντίτιμου των 44 δισ. δολαρίων.

    Οι δικηγόροι του Μασκ, στα έγγραφα που κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο του Ντέλαγουερ, χαρακτηρίζουν «αδικαιολόγητο το αίτημα» του Twitter για να γίνει η δίκη σε δύο μήνες και θα πρέπει να απορριφθεί.

    Ε πως, την τελική απόφαση και εντολή την έδωσε ο Mr Tesla  από τη Μύκονο όπου βρίσκεται για διακοπές με την οικογένειά του εδώ και λίγες ημέρες.

    Αν έχετε αγωνία πάντως σας πληροφορούμε πως ο μεγιστάνας μένει σε υπερπολυτελή θαλαμηγό που έχει νοικιάσει και η οποία δεν φέρει ελληνική σημαία αλλά σημαία άλλης χώρας, πολύ μικρής σε έκταση.

    Πηγαινοέρχεται με μεγάλη άκατο στην ξηρά αλλά μου λένε πως για λόγους ασφαλείας υπάρχει και βίλλα στο νησί, κλειστή, που τον περιμένει εάν χρειαστεί.

    Λεπτομέρεια: στη θαλαμηγό παρεπιδημεί και αμερικανός θεράπων ιατρός.

    Μαθαίνω επίσης πως ο πολυδισεκατομμυριούχος ζητάει φρέσκο ψάρι για μεσημεριανό και «τα καλύτερα ελληνικά φρούτα εποχής» για πρωϊνό.

     

    Ο Βέρτης και τα 15.000 ευρώ

    Μέχρι τις 7 το πρωί κράτησε η συναυλία του Νίκου Βέρτη στο Νησί των Ανέμων και συγκεκριμένα στον Ορνό της Μυκόνου, το βράδυ της Παρασκευής.

    Η συναυλία που ξεκίνησε στις 23:00 βγήκε sold out κάνοντας το Pasaji στον Ορνό να πλημμυρίσει με 1.300 καθήμενους ενώ την ίδια ώρα κόπηκαν και εφτακόσια εισιτήρια γι’ αυτούς που επέλεξαν τα δυο μπαρ για να δουν τον αγαπημένο τους καλλιτέχνη.

    Οι χιλιάδες θαυμαστές του δημοφιλούς τραγουδιστής πλήρωσαν από 350 ευρώ το άτομο έως 15.000 ευρώ το τραπέζι στη πρώτη σειρά για να δουν τον δημοφιλή καλλιτέχνη.

    Το «παρών» στο μεγάλο πάρτι έδωσαν και κλιμάκια ελεγκτών της ΑΑΔΕ, αλλά δυστυχώς όχι για να διασκεδάσουν αλλά για να ελέγξουν εξονυχιστικά τα ταμεία και τους λογαριασμούς του μαγαζιού.

    Ο Νίκος Βέρτης εμφανίστηκε ακριβώς στις 01:45 τα ξημερώματα με μια εντυπωσιακή είσοδο -όπως συνηθίζει- κάνοντας τον ουρανό να φωτίζεται για τρία περίπου λεπτά από πυροτεχνήματα.

     Τα πρώτα τραπέζια ήταν κρατημένα από Ισραηλινούς μεγαλοεπιχειρηματίες που έφτασαν στο νησί με ιδιωτικά αεροσκάφη.

    Ο Βέρτης τραγούδησε non stop για περίπου τρισήμιση ώρες και ξεσήκωσε τον κόσμο ενώ η σκηνή ήταν δομημένη και στημένη με τέτοια τρόπο που πέρασε ακόμη και από τα τελευταία τραπέζια, θέλοντας να ευχαριστήσει τον κόσμο που γέμισε το μαγαζί.

    Η σειρά των πρώτων τραπεζιών είχε μίνιμουμ κατανάλωση 15.000 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να προκαταβάλουν τα μισά, δηλαδή 7.500 ευρώ για να κατοχυρώσουν την κράτηση.

    Στη τιμή περιλαμβανόταν μενού φαγητού, μια τρίλιτρη βότκα, μια σαμπάνια του 1,5 λίτρου και μια φιάλη premium τεκίλα.

    Τρίλιτρες Moet, premium τεκίλες και μπλε συλλεκτικές βότκες Belvedere του ενάμιση και των τριών λίτρων που φωτίζονταν με την λέξη «MYKONOS» κυριάρχησαν στο live του Νίκου Βέρτη που τελείωσε λίγο μετά τις πέντε τα ξημερώματα μέσα στην συνήθη για τέτοια event αποθέωση.

     

    ΚΟΥΙΖ

    Ποιος Έλληνας μεγαλοεφοπλιστής με δεκάδες πλοία και μεγάλες μπίζνες στην ξηρά, αποκαλείται από φίλους, γνωστούς και συνεργάτες ως «ο …γερολαδάς» λόγω της παροιμιώδους τσιγκουνιάς του;

    Πρόσφατα σε παρέα 7 ατόμων με την οποία συνέφαγε σε νησί (όχι κοσμικό, ένα φθηνό και γραφικό νησί των Κυκλάδων) δεν συμμετείχε στην πληρωμή λογαριασμού 120 ευρώ με την πρόφαση «παιδιά, ξέχασα πορτοφόλι και κάρτες στη θαλαμηγό, σας τα χρωστάω!».

    Ως γνωστόν και για όσους δεν ενθυμούνται ο «γερολαδάς» ήταν λαδέμπορος και μισητή μορφή λόγω τσιγκουνιάς στο εμβληματικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται».

    Ο ίδιος βέβαια χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως «λιτό, προσεκτικό με τα λεφτά και οικονόμο» αλλά μάλλον δεν έχει ακούσει τι λένε οι άλλοι γι αυτόν.

    Ίσως και να έχει ακούσει και να μην τον νοιάζει με τόση περιουσία που έχει και θα την απολαύσουν τελικά τα παιδιά και κυρίως τα εγγόνια του.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.