• Τι συνδέει την Euroxx με τον Εφραίμ, τι κάνουν τα μεγάλα funds με τις ελληνικές επενδύσεις και το τηλεφώνημα απο το Λονδίνο για το TATOI CLUB

    Ποιες είναι οι νέες business του Γιάννη Μυτιληναίου και του TATOI CLUB ύψους 18 εκατ. ευρώ

    the wise man
    image
    the wise man

    “Περίμενε και θα δούμε” το moto των μεγάλων Funds

    Εαν εξαιρέσουμε την Forthnet που το deal για την πώληση της ολοκληρώθηκε και την SingularLogic (που μάλλον θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις την Παρασκευή) καμία άλλη δουλειά δεν φαίνεται να “κουβεντιάζεται” αυτό τον καιρό. 

    Όσα ελληνικά fund έχουν μαζέψει λεφτά κάθονται και περιμένουν για να δουν τι άλλο θα μας φέρει η πανδημία. 

    Προς το παρόν άπαντες κάνουν υπολογισμούς για την ύφεση και πόσο θα πληγούν οι δουλειές. 

    Αυτή την στιγμή ουδείς είναι σε θέση να αρχίσει προκαταρκτικές “σοβαρές” κουβέντες, καθώς τα “περισσότερα συστήματα”  είναι άκεφα. 

    Χάλασε το κλίμα 

    Όπως είδατε χθες στο ΧΑ ενώ το πρωί όλα ήταν εξαιρετικά τελικά μετά το μεσημέρι το κλίμα χάλασε. 

    Οι τράπεζες υποχώρησαν σημαντικά, όπως επίσης και άλλα μεγάλα χαρτιά όπως ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -100,00% . Φυσικά στον ΟΠΑΠ υπάρχει η δικαιολογία το μέρισμα των 0,30 ευρώ που θα δώσει. 

    Πάντως έχω την εντύπωση ότι εκεί στην Alpha Bank ΑΛΦΑ -100,00% o CEO Βασίλης Ψάλτης πρέπει να δει πιο σοβαρά το θέμα της μετοχής της. 

    Στο Εγγυοδοτικό και η ΑΚΤΩΡ

    Η στήλη πληροφορείται ότι αρκετές μεγάλες εταιρείες έχουν καταθέσει στις τράπεζες αιτήσεις για να πάρουν κεφάλαια κίνησης από το Εγγυοδοτικό Ταμείο. 

    Όπως μαθαίνω μεταξύ των μεγάλων εταιρειών που επιδιώκουν να πάρουν κεφάλαιο κίνησης από το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι και η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -100,00% . 

    Πλην της ΑΚΤΩΡ πληροφορούμαι ότι στην ουρά για δάνειο είναι μια σειρά από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών ακόμη και όσες διαχειρίζονται τους εθνικούς οδικούς άξονες της χώρας – και δεν αναφέρομαι στην μητρικές κατασκευαστικές. 

    Το επιτόκιο που διαπραγματεύονται οι επιχειρήσεις με τις τράπεζες έχει υποχωρήσει ακόμα και στο 1,5%. 

    Πρόστιμο 500.000 ευρώ

    Γράφεται και ξαναγράφεται όπως μαθαίνω η διάταξη που θα συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση και αφορά το πρόστιμο που θα πληρώσουν οι Ορκωτοί Λογιστές στην περίπτωση που δεν κάνουν καλά την δουλειά τους όταν ελέγχουν και πιστοποιούν τα οικονομικά μεγέθη εισηγμένων εταιρειών. 

    Η στήλη πληροφορείται ότι η αρχική εισήγηση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού ήταν το πρόστιμο να φθάνει το 1 εκατ. ευρώ. Κι αυτό με το σκεπτικό ότι όσο μεγαλύτερο τόσο θα έχουν το νου σου και δεν θα είναι επιρρεπείς σε «προχειρότητες». 

    Ωστόσο, το ποσό χαμηλώνει, προφανώς με άνωθεν παρέμβαση και μετά από γκρίνια των ισχυρών εταιρειών του κλάδου, στις 500.000 ευρώ και δεν αποκλείεται να πάει και λίγο παρακάτω. Ίδωμεν…

    Η Euroxx και τα δάνεια του Εφραίμ

    Η επενδυτική εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών Euroxx, η οποία παίρνει τις μεγαλύτερες δουλειές στην ελληνική αγορά, κυρίως στο κομμάτι της πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέλαβε σύμβουλος στην πώληση των «κόκκινων» δανείων της μονής Βατοπεδίου του μοναχού-επενδυτή-επιχειρηματία ηγούμενου Εφραίμ και της μονής Σίμωνος Πέτρας. 

    Η Euroxx λοιπόν βρήκε τον επενδυτή και η υπόθεση τακτοποιήθηκε με τον ηγούμενο Εφραίμ να κοιμάται πλέον ήσυχος… 

    Τα δάνεια της μονής Βατοπεδίου είχαν δοθεί προ πολλών ετών. 

    Το 2021 η αλλαγή στο DTC των τραπεζών

    Οι τραπεζίτες δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα το 2020 όσον αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο που έχουν στα κεφάλαια, ωστόσο η υπόθεση φαίνεται να αλλάζει το 2021 και όπως πληροφορούμαι στο υπουργείο Οικονομικών ψάχνουν να βρουν έναν τρόπο ώστε καμία τράπεζα να μην βρεθεί – εφόσον προκύψει θέμα ζημιών – στην δυσάρεστη θέση να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ του δημοσίου. 

    Διότι ο νόμος για την χρήση του αναβαλλόμενου φόρου – γνωστός και ο νόμος Χαρδούβελη – ορίζει πως αν μια τράπεζα εμφανίσει στα αποτελέσματα χρήσης ζημιάς τότε το δημόσιο ασκεί τα δικαιώματά του και αυξάνει το ποσοστό στο μετοχικό της κεφάλαιο. 

    Και επειδή η χαλάρωση των κανόνων από την Κομισιόν φαίνεται ότι δεν θα έχει την ίδια ένταση και το 2021 στην οδό Νίκης προετοιμάζονται από τώρα, έτσι ώστε να αλλάξουν τον υφιστάμενο νόμο. 

    Απλά ψάχνουν την φόρμουλα… 

    Lamda malls: Ο εφιάλτης του mr Ορτέγκα 

    Λοιπόν, αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και εν μέσω του lockdown η διοίκηση της Zara πληροφορούμαι ότι είχε ζητήσει από την Lamda Malls μείωση του ενοικίου κατά 40% και μάλιστα μέχρι την Άνοιξη του 2021. 

    Μου λένε ότι στο τραπέζι έπεσε και ο εκβιασμός του τύπου αν δεν γίνει αποδεκτό το αίτημα μείωσης του ενοικίου η εταιρεία θα κλείσει τα καταστήματα… 

    Ο εκβιασμός δεν αφορά μόνο τα malls αλλά όλους του ιδιοκτήτες στα ακίνητα των οποίων στεγάζεται η ισπανική εταιρεία ένδυσης… 

    Μάλιστα, στο Golden Hall μαθαίνω ότι το ενοίκιο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα έσοδα του καταστήματος. 

    Πολιτική που εφαρμόζεται στην πλειονότητα των καταστημάτων, τα οποία στεγάζονται στο εμπορικό κέντρο. 

    Εξάλλου, η ανακοίνωση του ομίλου Inditex του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Αμάνθιο Ορτέγκα  (Amancio Ortega με περιουσία 69,2 Β δολάρια) για κλείσιμο 1.200 καταστημάτων δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αντίδρασης…

    Το τηλεφώνημα απο το Λονδίνο και το Tatoi Club

    Με αφορμή το χθεσινό κείμενο της στήλης για το TATOI CLUB, δέχτηκα τηλεφώνημα από το Λονδίνο από φίλο, που είναι μέλος σε αντίστοιχη λέσχη. 

    Μου είπε λοιπόν ότι οι σοβαρές λέσχες του Λονδίνου που σέβονται τα μέλη τους, έχουν υιοθετήσει διάφορες πολιτικές για τους μήνες που ήταν κλειστές. 

    Για παράδειγμα, είτε επιστρέφουν κάποια λεφτά είτε μειώνουν αναλογικά τις συνδρομές της επόμενης χρονιάς, δηλαδή του 2021. 

    Σας θυμίζω ότι το TATOI CLUB δεν δέχτηκε να προχωρήσει σε καμία έκπτωση στους πελάτες του για όσο διάστημα ήταν κλειστό. 

    Μήπως το αφεντικό του TATOI CLUB, ο Γιάννης Μυτιληναίος πρέπει να ξαναδεί συνολικά το θέμα; 

    To bad mouth τις περισσότερες φορές “κάνει” μεγάλη ζημιά στην καλή εικόνα των εταιρειών. 

    Οι νέες business του Γιάννη Μυτιληναίου και του TATOI CLUB

    Τις προηγούμενες ημέρες το  ΚΕΣΥΠΟΘΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων), προχώρησε στην προέγκριση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου για την επένδυση 18 εκατ. ευρώ της εταιρείας Tatoi Club και του σωματείου Αθλητικός Όμιλος Τατοΐου στον Δήμο Αχαρνών. 

    Έχει ως αντικείμενο την αναβάθμιση της λειτουργίας του υφιστάμενου αθλητικού κέντρου και τη δημιουργία κέντρου προπονητικού αθλητικού τουρισμού (ΚΕΠΑΤ) για το άθλημα της αντισφαίρισης. 

    Για τον σκοπό αυτό, σε ακίνητο 23,4 στρεμμάτων σχεδιάζεται η δημιουργία εγκατάστασης συνολικής επιφάνειας 1.575 τ.μ., με κλειστή θερμαινόμενη πισίνα, χώρο μασάζ, αίθουσα εργοθεραπευτών, σάουνα, ιατρεία και γραφεία. 

    Θα δημιουργηθεί ακόμη κλειστό γυμναστήριο 800 τ.μ. με προδιαγραφές για τη διοργάνωση αγώνων, αίθουσα προβολών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων 600 τ.μ., ξενώνας αθλητών (400 τ.μ.) και κτίριο γραφείων διοίκησης (225 τ.μ.). 

    Η επένδυση εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 40 νέες θέσεις εργασίας που θα προστεθούν στις υφιστάμενες 180.