• Τι γυρεύει η Fraport, η νέα κίνηση Μπακογιάννη, ο Λατινοαμερικάνος πωλητής της Intracom και το “κάζο” του Αμερικάνου γκουρού

    Επειδή τείνουμε να θεοποιούμε τους ξένους διαχειριστές και εν γένει τους Αμερικάνους πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι οι διαχειριστές παίζουν με τα λεφτά των άλλων.

    the wise man
    image
    the wise man

    Ο Μπακογιάννης και ο Δέτσης

    Την ώρα που ο δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, έχει εστιάσει στον Μεγάλο Περίπατο, σκέφθηκε πως είναι η ώρα να ασχοληθεί και με το image της πρωτεύουσας.

    Η στήλη πληροφορείται ότι έπεσαν οι υπογραφές με την εταιρεία στρατηγικής, μάρκετινγκ και επικοινωνίας Choose Strategic Communication, η οποία έναντι 1,5 εκατ. ευρώ ανέλαβε την υλοποίηση καμπάνιας γενικής προβολής της Αθήνας ως μια «ζωντανή και αυθεντική πόλη».

    Το deal είναι δυνατό και έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει ο βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της Choose – και μέγας λομπίστας – Γιάννης Δέτσης.

    Παράλληλα, με την Choose ο πολυπράγμων κος Δέτσης είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών SOLIDDOP (ΙT & Business IntelligenceServices) και BIRDIE (Δημόσιες Σχέσεις, lobbying).  Η σύμβαση της Choose με τον Δήμο Αθηναίων είναι 18μηνης διάρκειας.

    Ο αναβαλλόμενος, η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες

    Ο αναβαλλόμενος φόρος αποτελεί, ίσως, τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο των τραπεζιτών καθώς η συμμετοχή του αγγίζει το 54% των εποπτικών κεφαλαίων.

    Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών όταν ξεκίνησε η πανδημία απευθύνθηκαν στην κυβέρνηση με στόχο την αλλαγή του νόμου Χαρδούβελη έτσι ώστε να θωρακιστεί το τραπεζικό σύστημα στην περίπτωση εμφάνισης ζημιών.

    Στην Έκθεση της Κομισιόν για την 7ημεταμνημονιακή αξιολόγηση αναφέρεται ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε προσαρμογή του νόμου…

    Η στήλη πληροφορείται ότι το μήνυμα από τις τράπεζες είναι οι αλλαγές να γίνουν άμεσα πριν κλείσει η οικονομική χρήση του 2020 καθώς η πανδημία «τρώει» την κερδοφορία.

    Τι γυρεύει η Fraport;

    Κι όμως η διοίκηση της Fraport προσπαθεί να τηρήσει τη γερμανική mentalité της μεθοδικότητας, της σχολαστικότητας και της ευθυγράμμισης με τα χρονοδιαγράμματα.

    Και εξηγούμαι. Κάποιοι λένε ότι έχει καθυστερήσει η υλοποίηση των επενδύσεών τους στα εξής 3 αεροδρόμια: Σαντορίνη, Κως και Θεσσαλονίκη. Η καθυστέρηση αποδίδεται στην πανδημία και δικαίως …Σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις η κατασκευή των 3 αεροδρομίων θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021. Μου λένε όμως ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν εντός  του 2020.  Άρα όλα οκ, και προφανώς περισσεύουν τα κακόβουλα σχόλια.

    Το ζήτημα συζητήθηκε στην συνάντηση που είχε ο Μητσοτάκης με το πρόεδρο του ομίλου Στέφαν Σούλτε και τον Έλληνα partner και αντιπρόεδρο της Fraport Greece, Χρήστο Κοπελούζο.

    Η στήλη πληροφορείται ότι η Fraport προσπαθεί να επαναφέρει το ζήτημα της επιδότησής της, κάτι που το είχε θέσει και στην αρχή του lockdown.

    Αληθεύει;

    Τι συμβαίνει με την MIG;

    Βυθίσθηκε εχθές η μετοχή της MIG ΜΙΓ 2,26% 4,08 στο Χρηματιστήριο και έκλεισε με πτώση 29,8% στα 0,0327 με όγκο 21,3 εκατ. χαρτιά.

    Βέβαια την Παρασκευή την επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης της πρότασης του CVC Capital για την VIVARTIA (θυγατρική της MIG) η μετοχή σημείωσε, εν μέσω συνεδρίασης, μεγάλη άνοδο περίπου 15%-20% για να κλείσει τελικά με άνοδο περίπου 2%  στα 0,0503.

    Φυσικά αυτός που ξεφόρτωσε την Παρασκευή στα ψηλά, αγόρασε πάλι τα ίδια χαρτιά στην χθεσινή πτώση, αλλά 40% φθηνότερα.

    Καθαρό κερδοσκοπικό παιχνίδι, που έγινε από ένα συγκεκριμένο σύστημα…

    Η αγορά αναμένει σήμερα με ενδιαφέρον την πορεία της μετοχής, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ξεσκονίσει τις χθεσινές συναλλαγές και τις συναλλαγές της Παρασκευής.  Και φυσικά θα πιαστεί στην φάκα ο λάμος.

    Ο έμπειρος επενδυτής

    Πάντως χθες τραπεζίτης έλεγε στην στήλη ότι ένας από τους μεγαλοεπενδυτές που δεν πίστεψε ποτέ το “παραμύθι” του Ανδρέα Βγενόπουλου σε ό,τι έκανε ήδη από το καλοκαίρι του 2007, ήταν ο Τίμος Μελισσάρης.

    Ο Λατινοαμερικάνος πωλητής της Intracom και το… κάζο του Αμερικάνου γκουρού

    Επειδή τείνουμε να θεοποιούμε τους ξένους διαχειριστές και εν γένει τους Αμερικάνους πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι οι διαχειριστές παίζουν με τα λεφτά των άλλων. Τους αρέσει να το παίζουν γκουρού with other People’s Money. 

    Ένας τέτοιος Αμερικάνος διαχειριστής-γκουρού, που είχε το 6,38% του Πετρόπουλου ΠΕΤΡΟ 0,94% 8,62 και έλεγε πόσο πολύ πιστεύει στις προοπτικές της εταιρείας, με το που έσκασε ο Covid  άλλαξε γνώμη για τις προοπτικές και μηδένισε τη θέση του γράφοντας μεγάλη ζημιά.

    Με το που μηδένισε, όμως, τη θέση το χαρτί απελευθερώθηκε και είναι 33% υψηλότερα από την τιμή που πούλησε. Τα λεφτά δε από την πώληση τα έκανε Eurobank με 0,41 ευρώ, με την τράπεζα να κλείνει χθες στο 0,3579.

    Δηλαδή ο γκουρού μάνι-μάνι από την εκτέλεση του trade είναι μέσα 45,7%. Μεγάλες στιγμές για μεγάλες καρδιές.

    Η πλήρης απομυθοποίηση των ξένων διαχειριστών. Φυσικά δεν είναι το ίδιο όλοι.

    Πάμε τώρα σε μια μετοχή που κάποιοι την θεωρούν υποτιμημένη στα τωρινά επίπεδα τιμών που βρίσκεται. Αυτή είναι η μετοχή της Intracom.

    Προσέξτε όμως! Στη μετοχή της Ιntracom έχει μεγάλη θέση Λατινοαμερικάνικο fund. Και σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman θέλει να μηδενίσει τη θέση του όλη, η οποία είναι περί του 3,95%. Ο Λατινοαμερικάνος δεν πουλάει μόνο Intracom ΙΝΤΚΑ 0,86% 3,50 , πουλάει και Φουρλή ΦΡΛΚ -1,69% 4,07

    Τα χαρτιά που θέλει να πουλήσει είναι πολλά.

    Και εδώ πέρα στο 0,6080 που έκλεισε χθες η Intracom ο Λατινοαμερικάνος κερδίζει πολλά. Οπότε μην βιάζεστε. Εάν δεν μηδενίσει τη θέση του δεν θα ανασάνει το χαρτί, λένε οι ειδικοί που παρακολουθούν κάθε ημέρα το ΧΑ.

    Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το Χρηματιστήριο θέλει υπομονή, επιμονή και πειθαρχία αλλά πρώτα απ’ όλα πρέπει πάντα μα πάντα να ξεκοκαλίζετε τους ισολογισμούς. Η εμπιστοσύνη καλή αλλά ο έλεγχος καλύτερος.