• The Wiseman

    Οι big business της Landis+Gyr

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    H Landis+Gyr, η μάχη για το ένα δισ. ευρώ…

    Έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις της τελευταία η πολυεθνική Landis+Gyr και χθες ανακοίνωσε πως μεταφέρει στην Ελλάδα την παραγωγή δύο «έξυπνων μετρητών» ηλεκτρικής ενέργειας που σήμερα παράγονται στη Βρετανία. Προ ημερών ολοκληρώθηκε η μεταφορά στο εργοστάσιο της Κορίνθου της παραγωγής από τη μονάδα της Landis+Gyr στην Γαλλία. Το 2016 είχε μεταφερθεί εξ ολοκλήρου και η παραγωγή από τις εγκαταστάσεις στο Zug της Ελβετίας, όπου βρίσκεται και η έδρα της εταιρείας.

    Η εταιρεία είχε εξαγοραστεί το 2011 από τον ιαπωνικό κολοσσό Toshiba έναντι 2,3 δισ. δολαρίων. Οι Ιάπωνες πωλούν τώρα την Landis+Gyr για να βγάλουν τα σπασμένα από τις μεγάλες ζημιές στις ΗΠΑ. Η διαδικασία είναι στο τελικό στάδιο με δύο ενδιαφερόμενους: Την Goldman Sachs και την καναδική Onex Group.

    Όποιος και να είναι ο αγοραστής θα στρέψει το βλέμμα του προς την Ελλάδα καθώς η ΔΕΗ πιέζεται να αλλάξει τα σημερινά «ρολόγια» με σύγχρονους μετρητές.

    Μάλιστα στο συμπληρωματικό μνημόνιο περιλαμβάνεται, ως προαπαιτούμενο για την τρίτη αξιολόγηση, «ο καθορισμός σαφούς χρονοδιαγράμματος για την εγκατάσταση «έξυπνων μετρητών», πιθανώς και μετρητών με δυνατότητα προπληρωμής»!

    Πόσο μεγάλο είναι ένα τέτοιο συμβόλαιο για τον προμηθευτή που θα το αναλάβει; Προσεγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και με τη ΔΕΗ στο καναβάτσο αναζητείται τρόπος για τη χρηματοδότηση του έργου.

    Εν τω μεταξύ, ο διαγωνισμός για το πιλοτικό έργο «έξυπνων μετρητών» είναι εδώ και δύο χρόνια μπλεγμένος στα δικαστήρια.

    …και οι πανταχού παρόντες Κινέζοι

    Το μεγάλο συμβόλαιο για τους “έξυπνους μετρητές”, που κατά σύμπτωση έγινε μνημονιακό προαπαιτούμενο όπως τόσες άλλες μεγάλες δουλειές που ενδιαφέρουν τους Ευρωπαίους δανειστές, ενδιαφέρονται και άλλοι. Ποιοι;

    Μα οι Κινέζοι οι οποίοι κάνουν ό,τι μπορούν για να παρακάμψουν κάθε κοινοτικό κανονισμό ώστε να πάρουν τη δουλειά. Για παράδειγμα, έχουν υποσχεθεί στην κυβέρνηση πως θα κατασκευάσουν στην Ελλάδα ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής των “έξυπνων μετρητών” αν πάρουν το συμβόλαιο. Κάτι τέτοιο, πάντως, φαντάζει απίθανο.

    Κυρίως γιατί οι Γερμανοί είναι σφόδρα εκνευρισμένοι από το γεγονός πως το Πεκίνο αγοράζει ευρωπαϊκούς ομίλους και παίρνει δουλειές, ενώ οι ισχυροί όμιλοι της Ε.Ε. τρώνε πόρτα στην Κίνα. Πρόσφατες είναι οι δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ και ακόμα πιο πρόσφατες οι ανακοινώσεις πως το Βερολίνο στήνει θεσμική ασπίδα ώστε οι Κινέζοι να μη μπορούν εύκολα να αγοράζουν γερμανικές εταιρείες.

    Oι μεγάλες δουλειές των μνημονίων

    Εκτός από τους “έξυπνους μετρητές”, υπόθεση που σέρνεται επί χρόνια και κάποια στιγμή πρέπει να προχωρήσει, υπάρχουν και άλλες καλές δουλείες που έχουν μπει σε κάποιες από τις τελευταίες εκδόσεις του μνημονίου! Και, όπως επιμένουν στην εταιρεία συμβούλων PwC, οι περισσότερες ανήκουν στον τομέα των υποδομών.

    A. Καλλιτσάντσης. Πρόεδρος Ελλάκτωρ
    Aναστάσης Καλλιτσάντσης. Πρόεδρος Ελλάκτωρ

    Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η ηλεκτρική διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη, που επίσης πάει συνεχώς προς τα πίσω. Πιέζει ο ΣΕΒ και ο αντιπρόεδρός του Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, αλλά ποιος τον ακούει; Εδώ η κυβέρνηση έχει μεγαλεπήβολα σχέδια διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου με Ισραήλ! Και ας χρειάζονται κάποια χρόνια και κάποια δισεκατομμύρια. Ο δε κ. Παππάς ανακοίνωσε πως σχεδιάζει στην ίδια διασύνδεση να περάσει και οπτική ίνα για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

    Υποδοχή με …φέρετρο!

    Η κυβερνητική πολιτική στην ενέργεια, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές συναντά σοβαρές αντιστάσεις. Χθες στην Κοζάνη οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, που αντιδρούν στο σχέδιο πώλησης μονάδων, υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με ένα …φέρετρο!

    Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης έχει μάλιστα υποσχεθεί πως θα τοποθετήσει στις πλατείες μεγάλων πόλεων video walls που θα δείχνουν παλαιότερες, προεκλογικές, ομιλίες του κ. Τσίπρα στις οποίες ανέφερε πως η πώληση μονάδων της ΔΕΗ είναι εθνική προδοσία!

     



    ΣΧΟΛΙΑ