• The Wiseman

    Παρασκήνιο: O πόλεμος στον Ελλάκτωρα και γιατί ο Λεμονής (Καλογήρου) έφτιαξε νέα εταιρία (οι τράπεζες το ξέρουν;)

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Λεωνίδας Μπόμπολας. Ετών 55. CEO Ελλακτωρ
    Λεωνίδας Μπόμπολας. Ετών 55. CEO Ελλακτωρ

    Μύλος στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Όλοι ασχολούνται με το book building της Alpha Finance για την πώληση του 10% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που είχε αποκτήσει η Alpha Bank από τον γνωστό μεγαλοεπενδυτή Γ. Τζιβέλη. Η απόφαση για πώληση αυτού του ποσοστού στην αγορά και όχι στους βασικούς μετόχους δείχνει πως η κατάσταση στην κορυφή του ισχυρότερου κατασκευαστικού ομίλου της Ελλάδας έχει εκτροχιαστεί. Αν δεν βρεθεί συμβιβασμός την τελευταία στιγμή μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές μέχρι το τέλος Ιουνίου.

    Είναι γνωστές οι δύο πλευρές: Από τη μία οι αδελφοί Δημήτρης και Σάκης Καλλιτσάντσης και από την άλλη ο Δημήτρης Κούτρας με τον Λεωνίδα Μπόμπολα. Επί μήνες προσπαθούσε η Alpha Bank να τους φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε το 10% να μοιραστεί μεταξύ τους.

    Επί μήνες διαφωνούσαν. Τώρα φαίνεται πως το σίριαλ με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ φτάνει προς το τέλος του χωρίς να αποκλείονται διάφορα σενάρια ακόμα και για διαμοιρασμό των ιματίων του ομίλου μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατοπέδων. Το θέμα είναι αν είναι τεχνικά και νομικά εφικτό και αν τα δύο ξεχωριστά κομμάτια είναι βιώσιμα.

    Σήμερα θα ξέρουμε ποιος από τους υφιστάμενους βασικούς μετόχους “έβαλε χέρι” σε κάποιο τμήμα του 10% που πωλείται. Αν και σε αυτό το κλίμα η όποια μετοχική μεταβολή δύσκολα θα επηρεάσει τις δρομολογημένες εξελίξεις. Θαύματα, βέβαια, γίνονται, αν και λιγοστεύουν σ’ αυτή την άκρη της Βαλκανικής.

    Συμπτώσεις

    Δημήτρης Κοπελούζος Gastrade
    Δημήτρης Κοπελούζος. Επιχειρηματίας Gastrade

    Καθαρή σύμπτωση πρέπει να αποτελεί το γεγονός πως τις ίδιες ημέρες που βρίσκεται στην Αθήνα ο Καναδός μεγαλοεπενδυτής Prem Watsa, ίσως ο ξένος επενδυτής με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έλαβε και εξέτασε με αστραπιαία ταχύτητα την προσφορά για 20ετή παράταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

    Πρόκειται για θέμα που “καίει” τους επίσης Καναδούς της PSP οι οποίοι ελέγχουν το 40% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) και έχουν τη διαχείριση του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας.

    Η 20ετής επέκταση, με τίμημα που φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ, ήταν μια αχρείαστη υποχρέωση της χώρας. Κάποιοι την επέβαλαν για να κάνουν τις δουλειές τους.

    Τώρα ανοίγει και ο δρόμος για να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Λέτε ο μέτοχος του 5% (οικογένεια Κοπελούζου) να βρεθεί με 35%; 

    Δεν πιστεύουμε να ισχύει ασυμβίβαστο επειδή είναι μέτοχος μειοψηφίας στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που ελέγχει η Fraport.

    Καμπάνες και ναυπηγεία

    “Είμαστε σε συζητήσεις με επενδυτές” είπε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και πρόσθεσε πως η εταιρεία θα τεθεί σε καθεστώς εξυγίανσης. Δε γνωρίζουμε τι απόψε έχει ο κ. Νίκος Ταβουλάρης, ιδιοκτήτης των καταχρεωμένων Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου επί του θέματος. Στα ναυπηγεία, όμως, δίνεται μάχη μεταξύ της συνδικαλιστικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ (που είναι και λίγο ΣΥΡΙΖΑ…) η οποία διαλαλεί πως είναι προ των θυρών οι Κινέζοι της Cosco και της ΔΑΚΕ η οποία υποστηρίζει πως συνομιλεί με εφοπλιστές! Χαμός από επενδυτές. Μεγαλύτερος πιστωτής είναι η Alpha Bank που κληρονόμησε τα δάνεια από την Εμπορική.

    Ο Στέργιος Πιτσιόρλας είπε και κάτι άλλο χθες: Πως “αν δεν αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς” στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά “δεν θα βρούμε λύση”. Αυτά ακούνε οι Άραβες ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και αγριεύουν.

    Πάντως η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει τα μέτωπα καθώς επίκειται νέα καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη μη ανάκτηση “παράνομων κρατικών ενισχύσεων” εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το Σκαραμαγκά τον οποίο θέλει να θέσει σε καθεστώς εκκαθάρισης ως κύριος πιστωτής. Η ιδιοκτησία του τελευταίου επικαλείται τη διεθνή διαιτησία στην οποία έχει προσφύγει και αναμένεται σύντομα η απόφασή της.

    Μύλος. Τι μας θύμισε ο υφυπουργός; Πως κάποτε η δραστηριότητα των ναυπηγείων έφτανε το 8% του ελληνικού ΑΕΠ και σήμερα είναι μηδενική.

    Άλλαξε εταιρία ο Λεμονής

    Λεμονής
    Σιρενίδου Ιωάννα, Φραγκίσκος Λεμονής

    Λοιπόν η στήλη δεν ξέρει εάν έχουν ενημερωθεί οι τράπεζες (εάν δεν το ξέρουν τότε σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά   αλλά πλέον η οικογένεια Λεμονή λειτουργεί με νέα φορολογικά στοιχεία. Εμείς σας τα παρουσιάζουμε . Από χθες λοιπόν 31/05/2017 η εταιρία είναι και τυπικά έτοιμη  να λειτουργεί   υπό το καθεστώς  της ΝΕΑΣ  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ( 09/05/2017  ΠΡΩΤΗ  επίσημη  ΕΝΑΡΞΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ  ΣΤΟ ΓΕΜΗ 08/05/2017 ) . Τα νέα  στοιχεία της εταιρείας  που θα λειτουργεί από σήμερα  και θα εκδίδονται  όλα τα παραστατικά  καθώς και αυτά που θα λαμβάνει από όλους τους προμηθευτές είναι τα παρακάτω:

    Επωνυμία : ΛΕΜΟΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ  ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΙΝΩΝ ΕΙΔΩΝ.

    Διακριτικός τίτλος : ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΔΡΑΣ : ΣΩΤΗΡΟΣ ΔΙΟΣ 13-15  Τ.Κ 18535 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

    ΑΦΜ: 997521930

    ΔΟΥ :  ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ : 142478007000

    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ : ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ 12  Τ.Κ 12132 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΘΗΚΗΣ :  25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 91-93  Τ.Κ 12132 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ



    ΣΧΟΛΙΑ