• Τα ομόλογα MLS και οι προμήθειες 5%, το βατερλό Alpha και Eurobank, η σιγουριά της doValue και η οχύρωση του Σιάμισιη 

    Στην MLS εργάζεται μια κυρία που έχει ακριβώς το ίδιο επίθετο με Ελληνα επιχειρηματία. Αλλά, το θεωρώ απίθανο να έχει σχέση μαζί του.

    the wise man
    image
    the wise man

    Η σφαλιάρα από τον MSCI

    Εικόνες από το παρελθόν ζουν και πάλι οι τραπεζίτες μετά τις αλλαγές στον δείκτη MSCI και την… μεταπήδηση των μετοχών της Εθνικής, της Eurobank, της Alpha Bank και του Titan στο MSCI Greece Small Cap. Οπως συνηθίζει  να λέει ο Γουόρεν Μπάφετ (Warren Buffet)  μετακινήθηκαν οι τεκτονικές πλάκες του συστήματος.

    Οι συνολικές εκροές εκτιμώνται περίπου στα 150 εκατ ευρώ. Το χαστούκι ήταν αναμενόμενο μεν ισχυρό δε και οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν  ισχυρή πτώση με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να κλείσει στο -9,67%. Η συντριβή ήταν μεγαλύτερη για την Alpha Bank και την Eurobank.  

    H Εθνικη ΕΤΕ -1,31% 7,56 έκλεισε στα 0,99 ευρώ στα επίπεδα που ήταν στις αρχές του 2019, η Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99 στα χαμηλότερα ever δηλαδη στα 0,30 ευρώ ενώ και η Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,63 έφτασε για πρώτη φορά στα 0,53 ευρώ. Κανονικό Βατερλό δηλαδή. 

    Ο Titan TITC -0,35% 28,10 έκλεισε στα 10,92 αλλά στα μέσα Mαρτίου του 2020 βρέθηκε και στα 8,90 ευρώ… 

    MLS I: Ταραχή προκαλεί ο mr GPS

    Οι ιστορίες με τους σκελετούς στις εταιρείες καινοτομίας και τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά δεν έχουν τέλος.

    Το νέο «μαύρο» πρόβατο της αγοράς είναι η MLS, για την οποία σήμανε από την Τρίτη συναγερμός στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

    Ο ορκωτός βρήκε στον ισολογισμό της εταιρείας ποσά που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. 

    Η στήλη μαθαίνει ότι το… πρόβλημα αντιστοιχεί σε 25 εκατ ευρώ άυλα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία αποτελούν το 50% του ενεργητικού της εταιρείας. Ο mr GPS, όπως αποκαλούν στην πιάτσα τον επικεφαλής και βασικό μέτοχο με ποσοστό που αγγίζει το 60% Γιάννης Καματάκης με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το ομόλογο του Ιουλίου θα πληρωθεί κανονικά. 

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδειξε αντανακλαστικά και η πρόεδρό της Βασιλική Λαζαράκου αποφάσισε την παύση της διαπραγμάτευσης της μετοχής της MLS αλλά και των ομολόγων στην Εναλλακτική Αγορά. 

    Στην χρηματιστηριακή αγορά κάνουν λόγο για υπόθεση στα πρότυπα – όχι στο μέγεθος – της Folli Follie. Θα φανεί…

    MLS II: Μια ακόμη οικογενειακή υπόθεση

    Τελικά, όταν μια επιχείρηση διοικείται από μια οικογένεια, εν τέλει προκύπτουν διάφορα προβλήματά. 

    Στην MLS ενεργό ρόλο από την θέση της αντιπροέδρου είχε και η σύζυγος του Καματάκη Βίκυ Ζαχαριάδου Καματάκη. 

    Αξίζει να σας πω ότι ο Καματάκης προέρχεται από αστική οικογένεια της Θεσσαλονίκης, ο πατέρας του είχε κατασκευαστική εταιρεία, ο ίδιος τελείωσε το φημισμένο Κολέγιο Anatolia και αποτελεί επί σειρά ετών ιδιαίτερα ενεργό μέλος της επιχειρηματικής ζωής της συμπρωτεύουσας κι όχι μόνο. Είναι γνωστά τα πάρτι της οικογένειας στην βίλα τους στο Πανόραμα. 

    MLS III: Τα ομόλογα και οι προμήθειες 

    Προσέξτε και αυτό. Στην MLS εργάζεται μια κυρία που έχει ακριβώς το ίδιο επίθετο με Ελληνα επιχειρηματία. Αλλά το θεωρώ απίθανο να έχει σχέση μαζί του. Μάλλον τυχαίο ειναι το γεγονός. 

    Ε αυτή την κυρία κάποιοι την βρίζουν στην Θεσσαλονίκη. Ο λόγος;  Oταν βγήκε στην αγορά το τελευταίο ομόλογο της MLS προσπάθησε να τα πουλήσει στην αγορά με υψηλή προμήθεια.  Πηγές κάνουν λόγο ακόμα για προμήθειες απο 3,5% εως 5%.  

    Δηλαδή οποιοι  πωλητές έβρισκαν πελατάκια, έπαιρναν σε κάθε 100.000 ευρώ, προμήθεια έως 5.000 ευρώ.  

    Κάποιοι θεσσαλονικείς αγόρασαν και τωρα την βρίζουν. Θα μου πείτε τι φταίει; Την δουλειά της έκανε. Ετσι ειναι οι business!!!

    doValue: Προχωρά, χωρίς αλλαγή στο τίμημα, το deal με την Eurobank

    Η στήλη σας ενημέρωσε εχθές ότι στην Eurobank είναι έτοιμοι – μένουν κάποιες τυπικές διαδικασίες – για τις επίσημες ανακοινώσεις της ολοκλήρωσης του deal για το Cairo. 

    Λοιπόν, τα στελέχη της doValue σε τηλεδιάσκεψη που είχαν εχθές με τους αναλυτές επιβεβαίωσαν ότι το deal προχωρά, δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του τιμήματος λόγω κορονοϊού και μέχρι το τέλος Μαίου θα υπάρξουν οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις.

    Το deal είναι το πρώτο που εγκαινιάζει και τον Ηρακλή. 

    ΕΛΠΕ: Νέες γραμμές πίστωσης 300 εκατ ευρώ

    Η μία εταιρεία μετά την άλλη οχυρώνονται από τις αρχές Μαρτίου όταν έσπασε η πανδημία του κορονοϊού. 

    Όσες μπορούν κατέφυγαν σε νέες γραμμές πίστωσης, δηλαδή άνοιξαν δανειακές γραμμές στις τράπεζες. 

    Έτσι και τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ -0,12% 8,27 αύξησαν τις γραμμές πίστωσης κατά 300 εκατ ευρώ από τις αρχές του Μαρτίου σε ξένες και ελληνικές τράπεζες ενώ είχαν «καβάτζα» 250 εκατ ευρώ. 

    Όπως καταλαβαίνετε οχυρώνει την εταιρεία ο CEO Ανδρέας Σιάμισιης, διότι με το πετρέλαιο ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει…