• The Wiseman

    Τα μυστήρια του CVC και το πολιτικό μήνυμα, ο έμπιστος κ. Σπυρίδης και το φαβορί για το Πρωτοδικείο Αθηνών

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    CVC Ι: Κτυπάει εκεί που δεν το περιμένεις και βάζει 1,1 δισ ευρώ στην Ελλάδα

    Το σαφές πολιτικό μήνυμα της υπόθεσης CVC είναι το εξής: “Εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.” Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι το CVC που διαχειρίζεται περίπου 75 ως 80 δισ. δολάρια βάζει μέσα σε 24 ώρες στην Ελλάδα 1,1 δισ. ευρώ;

    «Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες», λέει και η παροιμία, η οποία ταιριάζει γάντι στην αιφνίδια κίνηση του fund CVC Capital Partners να υποβάλλει δεσμευτική πρόταση για την εξαγορά του 100% των μετοχών της Vivartia ενώ το ενδιαφέρον όλης της αγοράς ήταν στραμμένο στις τελικές συζητήσεις που κάνει για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. 

    Μάλιστα, σήμερα αναμένεται να προχωρήσει ή όχι στην βελτίωση της προσφοράς που είχε υποβάλει στις αρχές του έτους… 

    Επιστρέφοντας στην χθεσινοβραδινή εξέλιξη η πρόταση του CVC αλλάζει την ρότα των εξελίξεων για την Vivartia καθώς η Εθνική και η Eurobank βρίσκονταν στη φάση πώλησης των δανείων ύψους 210 εκατ. ευρώ που έχει η θυγατρική της MIG ΜΙΓ -2,36% 3,72 σε αυτές.  Φυσικά μετά τις εξελίξεις αυτές οι δυο τράπεζες θα περιμένουν να δουν το αποτέλεσμα της διαδικασίας. 

    Η διοίκηση της MIG από τώρα και μέχρι τις 6 Νοεμβρίου θα διεξάγει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το CVC με στόχο την ολοκλήρωση της πώλησης της Vivartia. 

    Εξάλλου, οι επιτελείς του CVC γνωρίζονται πολύ καλά με τον CEO της MIG Θανάση Παπανικολάου, με τον οποίο έκλεισαν και την εξαγορά του θεραπευτηρίου Υγεία. 

    Πάντως στην αγορά άπαντες λένε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι “happy” από την εξέλιξη με το CVC.  Για να σας πούμε και τα νούμερα πέρυσι η VIVARTIA έκανε τζίρο περίπου 630 εκατ. ευρώ ενώ τα δάνεια της είναι 424,2 εκατ. ευρώ.

    Παγκοσμίως τέτοιες εξαγορές αποτιμώνται 1 φορά τον τζίρο της εταιρείας. Άρα το πιθανότερο είναι ότι το CASH που προσφέρει το CVC είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ.

    Η στήλη είναι σε θέση να ξέρει ότι η προσφορά είναι σοβαρότατη, ενώ ταυτόχρονα το CVC δίνει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι εμπιστεύεται την Ελλάδα και την πολιτική Μητσοτάκη.

    Συνολικά το  fund που έχει έδρα το Λουξεμβούργο διαχειρίζεται 75 ως 80 δισ. δoλάρια.

    CVC II: Βαρόμετρο το ραντεβού με την Εθνική Ασφαλιστική

    Η υπόθεση της Vivartia δεν είναι απλή καθώς έχει δάνεια που φθάνουν τα 424 εκατ ευρώ. Με την αναδιάρθρωση που έγινε τον Ιούνιο του 2018, οι πιστώτριες τράπεζες έδωσαν εξαετή παράταση  σε δάνεια  ύψους 373 εκατ. ευρώ, τα οποία λήγουν πλέον στις 20 Οκτωβρίου του 2024, ενώ από την άλλη πλευρά απομείωσαν και τα επιτοκιακά κόστη.

    Δίνοντας έτσι σημαντικές χρηματοοικονομικές ανάσες στη Vivartia, της οποίας ο δανεισμός στα τέλη της περσινής χρονιάς ήταν στα 424,2 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα περίπου 50 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμα με κόστη εξυπηρέτησης στο 4,87% και τα υπόλοιπα μακροπρόθεσμα με κόστος στο 3,35%.

    Το πώς θα εξελιχθεί όλη αυτή η αιφνίδια κίνηση θα το μάθουμε τις επόμενες ημέρες. 

    Βαρόμετρο όμως θα αποτελέσει η σημερινή κίνηση του fund για την Εθνική Ασφαλιστική… αν και η στήλη πληροφορείται ότι δεν αναμένεται να βελτιώσει αρκετά το τίμημα σε σχέση με τα 500 εκατ ευρώ που έδινε τον Φεβρουάριο… 

    Άρα το CVC συνολικά με τις δύο αυτές κινήσεις και εάν έχουν δίκιο οι πηγές μας (που συνήθως έχουν) , τοποθετεί στην Ελλάδα περίπου 1,1 δισ. ευρώ για να αγοράσει Εθνική Ασφαλιστική και VIVARTIA.

    CVC III: Ο έμπιστος κ. Σπυρίδης

    Όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις, διότι στο τέλος μπορεί να τα αγοράσει όλα, το CVC από το 2017 που έκανε την εμφάνισή του στην ελληνική αγορά τείνει να καταστεί ο πλέον κυρίαρχος επιχειρηματικός όμιλος. 

    Ο έμπιστος επιχειρηματίας- manager και όχι μόνο καθώς κατέχει μετοχές της Hellenic Healthcare Δημήτρης Σπυρίδης, ο οποίος αντιπαθεί τη δημοσιότητα και προτιμά να μιλά το έργο του fund, είναι ο ιθύνων νους πίσω από τις σαρωτικές επιχειρηματικές κινήσεις του CVC στην Ελλάδα. 

    Κρυφός άσος του CVC είναι φυσικά και ο Αλεξ Φωτακίδης. 

    Η στήλη πληροφορείται ότι η τριανδρία των Donald Mackenzie, Steve Koltes και Rollyvan Rappard που διοικούν το fund, το οποίο διαχειρίζεται περισσότερα από75 δισ. ευρώ, δεν κάνουν βήμα αν πρώτα δεν το συζητήσουν με τον mr Σπυρίδη.

    Η δικαστίνα φαβορί

    Αυτόν τον καιρό οι δικαστές μας δεν ασχολούνται μόνο με τις δικογραφίες τους, ασχολούνται και με τις εκλογές των δικών τους αντιπροσώπων, που θα γίνουν στις 19 Σεπτεμβρίου σε όλα τα μεγάλα δικαστήρια για να αναδειχθούν οι νέες διοικήσεις.

    Οι δικαστές σε πρωτοδικεία και εφετεία ψηφίζουν για τις νέες διοικήσεις τους κατ’ εφαρμογήν ενός θεσμού, εκείνου της αυτοδιοίκησης της Δικαιοσύνης, που αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα. 

    Βεβαίως η «καρδιά» αυτών των εκλογών χτυπά χωρίς αμφιβολία στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. 

    Εκεί επικεντρώνεται το ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας, όπου υπηρετούν περί τους 400 δικαστικοί και εξυπηρετούνται καθημερινά περί τις 50.000 πολίτες. 

    Το ποιος θα αναδειχθεί προϊστάμενος στη μεγαλύτερη υπηρεσία του Δημοσίου (διότι περί αυτού πρόκειται) έχει τη σημασία του.

    Στις εκλογές κατέρχονται για τη θέση του προϊσταμένου τρείς υποψήφιοι, οι πρόεδροι πρωτοδικών Νικόλαος Ζαγοριάνος, Παναγιώτης Λεβενιώτης και Σοφία Φούρλαρη. 

    Τα προγνωστικά εμφανίζονται δύσκολα, αφού κανείς από τους υποψηφίους δεν έχει εκτεθεί στο παρελθόν σε εκλογές. 

    Δικαστικές πηγές αναφέρουν πάντως ότι και οι τρείς υποψήφιοι είναι έμπειροι και ικανοί δικαστές, που έχουν υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών κατά τα τελευταία χρόνια. 

    Θεωρείται, πάντως, ότι προβάδισμα έχει στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος η κα Φούρλαρη, η οποία φαίνεται να τυγχάνει συμπαθειών στο χώρο του Πρωτοδικείου, τόσο λόγω του χαμηλού προφίλ που έχει διατηρήσει κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας της, όσο και του εξαιρετικού βιογραφικού της που περιλαμβάνει δύο μεταπτυχιακά διπλώματα καθώς και συμμετοχές σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. 

    Παράλληλα γνώστες του χώρου τη χαρακτηρίζουν ως «μαχόμενη» δικαστή, η οποία έχει υπηρετήσει ισομερώς τόσο την πολιτική όσο και την ποινική δικαιοσύνη, ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα διεκπεραίωσε με ιδιαίτερη επιτυχία τριετή θητεία ως εισηγήτρια πτωχεύσεων στο Πρωτοδικείο Αθηνών σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. 

    Βέβαιο είναι ότι προγνωστικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν καθώς η κάλπη και πολύ περισσότερο η δικαστική είναι πάντοτε απρόβλεπτη!



    ΣΧΟΛΙΑ