• Ποιον «διαβολικό» επενδυτή ψάχνει η Βασιλική Λαζαράκου, ο… μισογυνισμός της Deloitte Ελλάδος, το “πάρτι” της Alpha Bank και ποιος είναι ο “the big short” της ΔΕΗ

    Συναγερμός έχει σημάνει -λίγο αργά είναι αλήθεια- στα ψηλά πατώματα του κτιρίου της οδού Κολοκοτρώνη 1 , στην έδρα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    the wise man
    image
    the wise man

    Ο… εξωτικός επενδυτής

    Συναγερμός έχει σημάνει -λίγο αργά είναι αλήθεια- στα ψηλά πατώματα του κτιρίου της οδού Κολοκοτρώνη 1 , στην έδρα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Κάποιοι τους ειδοποίησαν;

    Προηγήθηκαν έλεγχοι; Ή μήπως καταγγελίες; Ποιος ξέρει;

    Το σημαντικό είναι ότι εντόπισαν έναν μεγαλοεπενδυτή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, από το μακρινό εξωτικό Μπαχρέιν ο οποίος έχει μια διαβολική ικανότητα:

    Αγοράζει μετοχές στο -15% και τις πουλάει την ίδια ή τις επόμενες μέρες στο +15%.

    Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος επενδυτής όχι μόνον μιλά άψογα την Ελληνική γλώσσα (ίσως και να τον γνωρίζουν εκεί στην ΔΟΥ Ελλήνων Εξωτερικού) αλλά -επιπλέον- οι προσοδοφόρες επενδυτικές κινήσεις δεν γίνονται σε κάποια «ελαφρά» χαρτιά της χρηματιστηριακής περιφέρειας αλλά στα «βαριά» τραπεζικά χαρτιά, ειδικά σ’ αυτά που έχουν εμπλακεί στις περιπέτειες κεφαλαιακών ενισχύσεων.

    Ο συγκεκριμένος επενδυτής από το Μπαχρέιν φαίνεται ότι έχει την μοναδική ικανότητα να προβλέπει το μέλλον, γιατί πάντοτε αγοράζει φτηνά και πουλά ακριβά, προεξοφλώντας σωστά τις επίσημες ανακοινώσεις.

    Επίσης χρησιμοποιεί όλα τα σύγχρονα χρηματιστηριακά εργαλεία και τις δυνατότητες που προσφέρει το Χρηματιστήριο Παραγώγων, τα πακέτα «μεθόδου 6» κλπ…

    Για να μην ψάχνει αδίκως η κυρία Βασιλική Λαζαράκου, ενημερώνουμε ότι την ταυτότητα του, την γνωρίζουν πολύ καλά εκεί στο γραφείο ΔΟΥ Ελλήνων Εξωτερικού…

    Τα… ούζα στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης…

    Εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη περνάμε καλά. Γιατί έχουμε την πανέμορφη παραλία μας. Μια βόλτα στην παραλία, πάντα καταλήγει στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εκεί πίνουμε ουζάκι και μαθαίνουμε εγκαίρως και εγκύρως τα νέα της… περασμένης εβδομάδας…

    Μάθαμε λοιπόν ότι η εταιρεία Belterra, συμφερόντων του Ελληνοπόντιου επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, είναι πλέον υποχρεωμένη να υποβάλει Δημόσια Πρόταση, για τις μετοχές του ΟΛΘ, αφού ξεπέρασε το όριο του 1/3 του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου του Οργανισμού.

    Πίνοντας το δεύτερο ουζάκι, γεννήθηκαν τα μεγάλα ερωτήματα:

    Ερώτημα 1ο:  σε ποια τιμή θα απευθύνει τη δημόσια πρόταση.

    Ερώτημα 2ο: Εφόσον το Λιμάνι θεωρείται Δημόσια Περιουσία τι θα πράξει άραγε η νέα διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου;

    Το ΤΑΙΠΕΔ εξακολουθεί να κατέχει 7,27% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ. Θα πουλήσει ή θα κρατήσει το ποσοστό του;

    Θα συναινέσει να παραχωρηθεί στον Ιβάν Σαββίδη, περαιτέρω ποσοστό σε μια ιδιαίτερα επικερδή επιχείρηση που εκμεταλλεύεται δημόσιες υποδομές;

    Μήπως μια τέτοια κίνηση δεν διευκολύνει τις Ελληνο-Αμερικανικές σχέσεις; Στα καλά νέα της ημέρας, ο ΟΛΘ ενημέρωσε πως η Belterra δεν σχεδιάζει να «βγάλει» τη μετοχή του Οργανισμού από το χρηματιστηριακό ταμπλό…

    Τα funds του Απόστολου Ταμβακάκη

    Πολλά καλά νέα και μικρές εκπλήξεις έκρυβε η χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της ΠΛΑΙΣΙΟ.

    Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει ο έμπειρος τραπεζίτης Απόστολος Ταμβακάκης ώστε -στα πλαίσια της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης- να διαχωρίζεται ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του βασικού μετόχου από το Διοικητικό Συμβούλιο.

    Τα άλλα καλά νέα θα τα διαβάσετε σε διπλανές στήλες του «Μ».

    Εκείνο που ίσως δεν θα διαβάσετε αλλού είναι το σχέδιο του Απόστολου Ταμβακάκη και της EOS Capital Partners να δημιουργήσει ένα ακόμη επενδυτικό fund  που θα έχει στόχο τις εξαγορές και συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων  οι οποίες θα υποχρεωθούν, με τη δύναμη του χρήματος, να γίνουν μεγάλες…

    Μπορεί να συμμετάσχει και η οικογένεια Γεράρδου σ’ αυτό το νέο fund… Ποιος ξέρει…

    Ο κ. Κουτσόπουλος της Deloitte και οι γυναίκες του…

    Η Deloitte δεν αγαπά τις γυναίκες.

    Εκεί στο δροσερό Μαρούσι, στην οδό Φραγκοκλησιάς, ο ακριβοθώρητος κ. Κουτσόπουλος  CEO της Deloitte Ελλάδος, όταν διαλέγει τους Partners, αγνοεί επιδεικτικά τις ..γυναίκες…

    Αγνοώντας τις τάσεις της εποχής, το ελληνικό παράρτημα της Deloitte, δια του κυρίου Κουτσόπουλου -που δεν αγαπά τις γυναίκες- ανακοίνωσε την αναβάθμιση πέντε διευθυντικών στελεχών, σε Partners, με ηχηρή απουσία οποιουδήποτε γυναικείου ονόματος.

    Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους: Σπύρο Βαμβακούση  Partner στο τμήμα Tax & Legal, Ηλία Μακρή Partner στο τμήμα Audit & Assurance, Θεόδωρο Παπακωνσταντίνου Partner στο τμήμα Consulting, Μιχάλη Στεργίου Partner στο τμήμα Audit & Assurance και Βασίλη Χριστόπουλο Partner στο τμήμα Audit & Assurance.

    Συνολικά οι partners της Deloitte, με την προσθήκη των 5 στελεχών,  είναι 39 εκ των οποίων μόνο οι 10 γυναίκες. Τεράστιο χάσμα.

    Σε λίγες ημέρες η Ελληνική Βουλή θα ψηφίσει με πανηγυρικό τρόπο νομοσχέδιο για την ίση μεταχείριση γυναικών και ανδρών στις επιχειρήσεις, δίνοντας αντίστοιχα και σε άνδρες άδεια για ανατροφή παιδιών προκειμένου να μην απορρίπτονται οι γυναίκες από θέσεις ευθύνης λόγω μητρότητας.

    Προφανώς τίποτα απ’ όλα αυτά, δεν λένε κάτι στον κ. Κουτσόπουλο…

    Οι κακές γλώσσες λένε ότι αυτές τις μέρες  η Deloitte απολαμβάνει την μερίδα του λέοντος από τις δουλειές του Δημοσίου.

    Πηγαίνει συστημένη σε μεγάλους επιχειρηματίες για να τους συμβουλεύσει πως θα εκμεταλλευτούν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά «σύντομα οι συνομιλητές της ανακαλύπτουν πως ο Σύμβουλος γνωρίζει πολύ λίγα πράγματα για την ελληνική επιχειρηματική καθημερινότητα για την οποία θέλει να συμβουλεύσει…».

    Έρχεται η απόσυρση… επιχειρήσεων…

    Η απόσυρση αλλιώς: ως κίνητρο εξυγίανσης από τα «ζόμπι»

    Υψηλές προσδοκίες έχει καλλιεργήσει στον επιχειρηματικό κόσμο που ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε νέες επενδυτικές κινήσεις ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

    Η αγορά περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει τον καινούριο αναπτυξιακό νόμο και ποια κίνητρα θα δίνει για να πεισθούν οι επενδυτές να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

    Ανάμεσα στις ιδέες που ακούγονται στους επιχειρηματικούς κύκλους και έφθασε στα «ευήκοα ώτα» της στήλης και είναι και η «επιχειρηματική απόσυρση»!

    Ναι καλά διαβάσατε απόσυρση, όπως στα αυτοκίνητα.

    Αλλά εδώ μιλάμε για την περίπτωση των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

    Το σκεπτικό είναι απλό: όποιος επενδυτής θελήσει να εξαγοράσει και να συγκεντρώσει κάτω από κοινή στέγη τέσσερις πέντε μικρές εταιρείες που είναι υπερχρεωμένες, να μοιρασθεί τη ζημιά με το Κράτος.

    Έτσι πέρα από τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο εύρωστων σχημάτων θα εξυγιανθεί και η αγορά…

    Με άλλα λόγια, το μήνυμα που θα στείλει μια τέτοια κίνηση είναι: «χρηματοδοτήστε για να εξυγιανθεί η οικονομία από τις εταιρείες- ζόμπι που εξακολουθούν να κυκλοφορούν».

    Το ολλανδικό πάρτι της μετοχής της Alpha Bank 

    Χθες η μετοχή της Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 ξέφυγε μετά από διάστημα αρκετών ημερών από την κρίσιμη ζώνη των 1,09-1,10 ευρώ και έκλεισε με ισχυρή άνοδο 3,60% στα 1,15 ευρώ.

    Σε απόσταση, το συμβόλαιο του Ιουνίου που έκλεισε στα 1,11 ευρώ.

    Η ισχυρή άνοδος της Alpha Bank είναι σαφές ότι, μεταξύ άλλων, έχει να κάνει με την είδηση που δημοσίευσε χθες το mononews.gr ότι το Family Office της Reggeborgh Invest αποφάσισε να επενδύσει μέρος των κεφαλαίων του, στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank.

    Οι Ολλανδοί, είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο,  επιθυμούν να αποκτήσουν ισχυρή θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank καθώς θεωρούν ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα με την ισχυρή ανάπτυξη των επόμενων ετών θα φέρουν μεγάλα κέρδη και θα δώσουν ισχυρά μερίσματα.

    Άλλωστε κάτι τέτοιο το έχει επισημάνει και ο επικεφαλής της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.

    Τώρα όσον αφορά το ποσοστό που θα αποκτήσουν σας το φυλάμε έκπληξη.

    Πάντως θα είναι σημαντικό.

    To “The big short”… της Goldman Sachs στην ΔΕΗ

    Χθες έγινε μια κίνηση  στα συμβόλαια της ΔΕΗ ΔΕΗ 0,96% 11,57 με ιδιαίτερη σημασία.

    Μεγάλος παίκτης μετακύλησε μια μεγάλη θέση short  12.000 συμβόλαια αξίας περίπου 10,8 εκατ. ευρώ από τον Ιούνιο στον Σεπτέμβριο.

    Short βγαίνει κάποιος παίκτης όταν προβλέπει ότι μια μετοχή θα υποχωρήσει και αποσκοπεί να κερδίσει από την πτώση της τιμής της.

    Την ίδια κίνηση είχε κάνει και το προηγούμενο τρίμηνο όταν είχε μετακυλίσει την ίδια ακριβώς θέση από τα συμβόλαια του Μαρτίου στον Ιούνιο.

    Ο παίκτης αυτός δεν έχει γίνει γνωστός καθώς κρύβεται πίσω από τον μανδύα της Goldman Sachs.

    Επίσημα πάντως εμφανίζεται η Goldman Sachs να έχει σορτάρει (δηλαδή αποσκοπεί να κερδίσει από την πτώση της μετοχής της ) την ΔΕΗ.

    Το βιβλίο της Πειραιώς

    Σήμερα κατά πάσα βεβαιότητα θα είναι the Day One σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του βιβλίου για το νέο ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,04% 3,87.

    Οι παρουσιάσεις έληξαν χθες αργά το βράδυ και τα νέα του Βουνού και της Στάνης δείχνουν πως το ενδιαφέρον είναι σημαντικό.

    Το επιτόκιο θα κρίνει το ύψος τελικώς του ομολόγου καθώς ζήτηση είναι το μόνον βέβαιο πως υπάρχει…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.