• Τα μαθηματικά των εκλογών, ποιοι σημαδεύουν τον Άδωνι, οι ευχές του Σκέρτσου άνευ Πίνατ, τι θα κάνει ο Πατέλης, τα σχέδια Μπουλούτα και η συμφωνία Στάσση, Παπαλεξόπουλου και Στασινόπουλου

    Τον Δεκέμβριο του 2022 έγινε μια συμφωνία που λίγοι κατάλαβαν. Μεταξύ του Prem Watsa της FAIRFAX και του Βαγγέλη Μυτιληναίου. Μάλιστα τότε πολλοί θεωρήσαν ότι o Watsa αγοράζει ακριβά.

    image

    Περιεχόμενα

    Τα μαθηματικά των εκλογών

    Σε όσους αρέσουν τα μαθηματικά και αρέσκονται να προβλέπουν και να στοιχηματίζουν για το εκλογικό αποτέλεσμα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους τα εξής.

    Το άθροισμα των ψήφων υπολογίζεται στο 100%.

    Από αυτό πρέπει να αφαιρέσουμε περίπου 6% έως 8%, ποσοστά που λαμβάνουν τα μικρά κόμματα κάτω από 3% και άρα δεν εκπροσωπούνται στην Βουλή

    Στις τελευταίες 3 αναμετρήσεις τα μικρά κόμματα έλαβαν από 6 έως 8%.

    Άρα το άθροισμα των κομμάτων που μπήκαν στην Βουλή στις προηγούμενες 3 εκλογικές αναμετρήσεις κυμαινόταν από 92 έως 94%.

    Για ευκολία ας υποθέσουμε ότι τα μικρά κόμματα θα συγκεντρώσουν 8%, όπως έγινε στις εκλογές του 2019.

    Άρα λοιπόν όσα κόμματα μπουν στην Βουλή στις εκλογές του 2023 θα λάβουν 92%, των συνολικών ψήφων.

    Άρα λοιπόν οι υπολογισμοί σας θα πρέπει να βγάζουν άθροισμα 92%, εάν υπολογίσετε ότι τα κόμματα εκτός βουλής θα λάβουν 8%.

    Ας δούμε τα νούμερα που δίνουν στην ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στην περίπτωση που η Χρυσή Αυγή δεν «κατέβει» στις εκλογές.

    ΝΔ 35%, Σύριζα 30%, ΠΑΣΟΚ 11%, ΚΚΕ 6%, Βερόπουλος, 6% Βαρουφάκης 4% και  λοιπά κόμματα 8%.

    Αυτές είναι οι εκτιμήσεις λοιπόν, τουλάχιστον από την πλευρά 3 υπουργών της ΝΔ.

     

    Ποιοι σημαδεύουν τον Άδωνι;

    To Σάββατο το μεσημέρι βγήκε στο αέρα το διαφημιστικό video του Αδώνιδος Γεωργιάδη, το οποίο έγινε αμέσως viral.

    Ξεκινάει λέγοντας «αποτελώ στόχο και το ξέρω. E και; Αφήστε τους να με σημαδεύουν».

    Ο σκηνοθέτης προφανώς είχε έμπνευση καθώς στο video φαίνονται 4 ακτίνες πάνω στο σώμα του, που παραπέμπουν σε όπλα που τον σημαδεύουν.

    Τι λέει με απλά λόγια ο Άδωνις;

    Ότι έγιναν επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρείες, ότι δημιουργήθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας και διασφαλίστηκαν μεγάλοι πόροι από το ΕΣΠΑ. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στο click away, το market pass κλπ.

    Στην ουσία λέει ότι Ελλάδα θέλει άλλη μια 4ετια Μητσοτάκη.

     

    Ελληνικό: Τα ξανασκέφτεται η Eurobank;

    Τις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει στα αυτιά μου φήμες ότι η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02, το ξανασκέφτεται για το Ελληνικό.

    Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν.

     

    Θύμιος Μπουλούτας: Τα νέα σχέδια της Ελλάκτωρ

    Σε επενδυτικό όμιλο στον χώρο των υποδομών και της αγοράς ακινήτων μετατρέπεται η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62, μετά την πώληση του 75% της δραστηριότητας στον κλάδο των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και την πρόσφατη συμφωνία με την Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 για την πώληση και της Ακτωρ, του κατασκευαστικού «βραχίονα» του ομίλου.

    «Μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά της Ακτωρ, η κύρια πηγή προέλευσης των εσόδων και της κερδοφορίας του ομίλου θα προέρχεται από τον κλάδο των παραχωρήσεων και αργότερα και του real estate, όπου δρομολογούνται έργα 350 εκατ. ευρώ», επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ο Ευθύμιος Μπουλούτας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελλάκτωρ.

     

    Mytilineos: Έπρεπε να το κάνεις όπως ο Prem

    Τον Δεκέμβριο του 2022 έγινε μια συμφωνία που λίγοι κατάλαβαν.  Μεταξύ του Prem Watsa της FAIRFAX και του Βαγγέλη Μυτιληναίου.

    Μάλιστα τότε πολλοί θεωρήσαν ότι o Watsa αγοράζει ακριβά.

    Τα δύο μέρη λοιπόν στα τέλη του 2022 συμφώνησαν την πώληση και αγορά 2.702.703 ιδίων μετοχών της MYTILINEOS [metoxes metoxi=ΜΥΤΙΛ], συνολικής αξίας €50.000.000, στην τιμή των €18,5 ανά μετοχή.

    Με την ολοκλήρωση αυτού του πρώτου σκέλους της συναλλαγής, η  Fairfax έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη MYTILINEOS, κατέχοντας 6.688.047 μετοχές της MYTILINEOS, ποσοστό 4.68% του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας.

    Ταυτόχρονα με τη μεταβίβαση των μετοχών, τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνάψουν επίσης ένα ανταλλάξιμο ομόλογο (exchangeable note) ύψους €50.000.000, με το οποίο η Fairfax θα έχει δικαίωμα δύο (2) ετών για την απόκτηση επιπλέον 2.500.000 ιδίων μετοχών της MYTILINEOS στην τιμή των €20 ανά μετοχή.

    Σήμερα η μετοχή είναι στα 27,50 ευρώ.

    Δηλαδή μέσα σε διάστημα περίπου 4 μηνών, η FAIRFAX έχει απόδοση 9 ευρώ ανά μετοχή.

    Δηλαδή απόδοση 24,318 εκατ. ευρώ.

    Επίσης έχει κέρδος 7,5 ευρώ ανά μετοχή, πριν ακόμα αποκτήσει τις υπόλοιπες 2.500.000 μετοχές.

    Απόδοση 18,750 εκατ. ευρώ ανά μετοχή.

    Απλά κάνετε τους υπολογισμούς.

    Ήδη έχει απόδοση 43,068 εκατ. ευρώ.

    SUPERBE…

     

    Κρι κρι – Intercontinental: Δανείζουν τις επιχειρήσεις τους

    Η άνοδος των επιτοκίων του ευρώ βοηθάει τους βασικούς μετόχους κάποιων εταιρειών να αποκομίζουν εκ του ασφαλούς, υψηλές αποδόσεις!

    Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε υπέπεσε στην αντίληψη μας το φαινόμενο αυτό δυο φορές!

    Η αρχή έγινε με την εταιρία ΚΡΙ ΚΡΙ και την έκδοση ομολογιακού, που ο βασικός μέτοχος Παναγιώτης Τσινάβος δάνεισε με επιτόκιο 4%, ενώ όπως διαπίστωσα συνεχίσθηκε στην  Intercontinental όπου επίσης οι βασικοί μέτοχοι, η γνωστή επιχειρηματική οικογένεια του Παναγιώτη Χαλικιά, δάνεισε με επιτόκιο κοντά 9,9%!

    Η τακτική αυτή δημιουργεί πλούτο στους ιδιοκτήτες αλλά οι επιχειρήσεις τουλάχιστον στην περίπτωση της ΚΡΙΚΡΙ πληρώνουν φθηνότερα τον δανεισμό σε σχέση με τα τραπεζικά δάνεια.

     

    Αποχωρεί η Lyktos από την Παγκρήτια τράπεζα

    Θέμα ημερών θεωρείται πλέον η οριστική αποχώρηση της Οικογένειας Σάλλα από την Παγκρήτια Τράπεζα.

    Η Thrivest Holding Ltd (εταιρεία συμφερόντων Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου) θα καταβάλει στη Lyktos (Μιχάλης Σάλλας και λοιποί μέτοχοι ) 25 εκατ. ευρώ για την πώληση από τον δεύτερο στους πρώτους του 11,25% της Παγκρήτιας Τράπεζας.

    Όταν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση, η Thrivest Holding θα κατέχει πλέον το 45% του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας.

    Να σημειωθεί ότι εκτός από τον Μιχάλη Σαλλα ευνοημένοι θα είναι (αφού είναι μέτοχοι της LYKTOS) ο τέως CEO της Πειραιώς Σταύρος Λεκκακος, ο Βασίλης  Μπιθαράς της BSB, ο τέως επικεφαλής του Real estate της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Παπαϊωάννου, ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Πάτσης κλπ.

    Ποια  είναι η  Χ. Κανελλάκης με την οποίο η ΤΕΡΝΑ φτιάχνει υπερπολυτελές κτίριο 4.000 τ.μ στην Γλυφάδα

    Περνώντας χθες από την Παραλιακή παρατήρησα τυχαία ένα αρκετά μεγάλο οικόπεδο το οποίο ήταν περιφραγμένο με πάνελ στα οποία ήταν τυπωμένα γιγάντιες φωτογραφίες από ένα σούπερ πολυτελές συγκρότημα που πρόκειται να χτιστεί εκεί.

    Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η πινακίδα που ενημερώνει ότι για τη δημιουργία του συγκροτήματος συνεργάζονται δύο “ηχηρά” ονόματα, της ΤΕΡΝΑ και της εταιρείας Χ. Κανελλάκη.

    Η πρώτη δεν χρειάζεται συστάσεις, ενώ η δεύτερη  είναι μία  από τις  πιο γνωστές  κατασκευαστές των Νοτίων Προαστίων, η οποία  ωστόσο  δεν διαθέτει ούτε ιστοσελίδα… οπότε μην ρωτάτε για την ώρα  τιμές και τα συναφή…

    Απ’ ό,τι φαίνεται, προφανώς η κλίμακα του έργου υπερέβαινε την κατασκευαστική κλίμακα της εν λόγω τεχνικής εταιρείας, καθώς όπως ενημερώθηκα στο εν λόγω οικόπεδο των 3 στρεμμάτων το κτίριο που θα δομηθεί θα έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 8.000 τετραγωνικών μέτρων (4.000 ανωδομή και 4.000 υπόγεια).

    Τα διαμερίσματα που θα βρίσκονται στο πενταώροφο κτίριο της Ποσειδώνος, εκτός από την ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα, θα διαθέτουν ιδιωτική πισίνα και άλλα facilities. 

    Όλα αυτά τα εντυπωσιακά λοιπόν δείχνουν ότι ο ανταγωνισμός στο παραλιακό μέτωπο στο κομμάτι της αγοράς που αφορά στις πολυτελείς κατοικίες προβλέπω να γίνεται ολοένα και πιο σκληρός.

    Χωρίς  debate Μητσοτάκη- Τσίπρα η πρώτη Κυριακή των εκλογών

    Το «debate» ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα, ξεχάστε το, τουλάχιστον ενόψει της πρώτης Κυριακής.

    Αν και από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού δηλώνουν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν και είναι ανοιχτός σε διάλογο, αλλά όχι σε ανούσιους μονολόγους» και από την Κουμουνδούρου επιμένουν σε τηλεμαχία  «όποτε, όπου και με όποιους όρους θέλει ο κ. Μητσοτάκης», η ανάγκη περαιτέρω συσπείρωσης των εκλογικών ακροατηρίων, άρα και πόλωσης του κλίματος, δεν αφήνουν περιθώρια για πολλές εκπλήξεις.

    Τα άτυπα…debate θα τα βλέπετε (ουμε) καθημερινά, καθώς τα δύο στρατόπεδα έχουν αποφασίσει ότι οι ηγέτες τους αποτελούν τα ισχυρά «χαρτιά», με το βασικό δίλημμα να παραμένει «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». 

    Η μάχη της εικόνας θα δίνεται με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς σε γειτονιές, σε μικρές συγκεντρώσεις, ανάμεσα σε πολίτες και background νέους και νέες.

    O ένας (Μητσοτάκης) θα τονίζει: «δώστε μου ισχυρή εντολή την πρώτη Κυριακή για να έχουμε αυτοδυναμία μετά τη δεύτερη». Και ο άλλος (Τσίπρας) θα ζητά: «δώστε μου ισχυρή εντολή την πρώτη Κυριακή για να δημιουργήσω κυβέρνηση συνεργασίας». Όλα τα υπόλοιπα είναι πολιτικό γαρνίρισμα.

    Απουσιάζει φέτος ο  «Πίνατ» από τις  πασχαλινές ευχές του Άκη  Σκέρτσου

    Στο βαρύ υπουργικό πρόγραμμα και τις επικείμενες υποχρεώσεις του, ως εκπρόσωπος της ΝΔ, ο κ. Άκης Σκέρτσος έχει εντάξει, μας λένε, και σκέψεις για τις παραδοσιακές ευχές ενόψει του Πάσχα.

    Πιθανότατα, ο υπουργός Επικρατείας, δεν θα χρησιμοποιήσει εκ νέου τον πρωθυπουργικό σκύλο, «κύριο Πίνατ», όπως έκανε το 2021, προκειμένου να ευχηθεί, μέσω facebook.

    Οι σχέσεις μεταξύ Σκέρτσου-Πίνατ, μαθαίνουμε, παραμένουν «τυπικές», μετά την περίφημη δαγκωνιά του τετράποδου στον στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού, που οδήγησε κάποιους στο ΜΜ να ανασύρουν τη διεθνή βιβλιογραφία -και την ελληνική παράδοση- για τη διαίσθηση των ζώων απέναντι στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

    Μια ευχετήρια ανάρτηση με έργο του Ρέμπραντ, του κορυφαίου ζωγράφου που ήταν γιός μυλωνά, όπως και ο πρόσφυγας παππούς του κορυφαίου υπουργού, θα ήταν μια κάποια λύση.       

    Δεν μπαίνει στο Επικρατείας ο Αλέξ  Πατέλης 

    Δεν κατεβαίνει στον πολιτικό στίβο ο Αλέξης Πατέλης

    Mία  που κινούμαστε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον να σας ενημερώσω  ότι με ένα κατηγορηματικό όχι ο Αλέξης Πατέλης απέκρουσε σενάρια που τον έφεραν υποψήφιο στο Επικρατείας.

    Σε πρόσφατη συνέντευξη του, σε ερώτηση για το εάν θα είναι ένας από αυτούς που θα συμμετέχουν σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας η απάντηση του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού, ήταν κατηγορηματική και  δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. 

    “Η πολιτική είναι πάντα κάτι που με ενδιέφερε και παρακολουθούσα. Όμως όχι δεν θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

    Είναι πολύ τιμητική η θέση που έχω ως οικονομικός σύμβουλος και εάν ο Πρωθυπουργός συνεχίζει και με εμπιστεύεται και φυσικά επανεκλεγεί η κυβέρνηση θα ήταν μεγάλη μου τιμή μου να συνεχίσω στη σημερινή μου θέση” ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Τώρα όσον αφορά στην παραμονή του στο γραφείο του οικονομικού συμβούλου, είναι αυτονόητο ότι τούτο αποτελεί απόφαση του Πρωθυπουργού,

    Οπως μάλιστα αναφέρει ο ίδιος η αφοσίωση στο έργο του  επιτελείται καλύτερα από τη θέση που έχει σήμερα, και ο νοών νοείτω ..

     

    Tι “έψαχναν” στην Αθήνα τα στελέχη της Standard & Poor’s; Mε ποιους συναντήθηκαν 

    Στην Αθήνα βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στελέχη της Standard & Poor’s (S&P) στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που πραγματοποιούν στη χώρα ενόψει αξιολογήσεων.

    Η επίσκεψη αυτή την προηγούμενη Τετάρτη και Πέμπτη έγινε  καθώς πλησιάζει η…D – Day της 21ης Απριλίου και της νέας έκθεσης του διεθνούς οίκου για την οικονομία.

    Όπως μαθαίνουμε η λίστα των ραντεβού ήταν εκτενέστατη και πολλές οι συναντήσεις με αξιωματούχους, θεσμικούς φορείς, τραπεζίτες κ.α. 

    Σε αυτές τις συναντήσεις πολλές ήταν όμως όπως ακούμε οι επίμονες ερωτήσεις των στελεχών της S&P για τις πολιτικές εξελίξεις και ειδικά για τις εξαγγελίες  ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ΠΑΣΟΚ στο κρίσιμο μέτωπο της οικονομίας… 

    Η αβεβαιότητα για το τι ξημερώνει την επόμενη μέρα σε μια χώρα που το σχετικά πρόσφατο μνημονιακό παρελθόν της είναι καλώς ή κακώς….αλησμόνητο για τους οίκους και τις αγορές είναι βασικό επιχείρημα για ψύχραιμους παρατηρητές στην ελληνική αγορά, που πληθαίνουν όσο περνούν οι μέρες, και οι οποίοι δεν «ψήνονται» από την φημολογία για επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου από την S&P.   

    Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα κάνει ένας οίκος πριν το κάνει λένε αλλά θεωρούν πιθανότερο  οι οίκοι  να δουν  πρώτα τι τους ξημερώνει μετεκλογικά για να ξεκλειδώσουν την επενδυτική βαθμίδα.

    Κι όπως προσθέτουν με νόημα «υπάρχει πάντα και το φθινόπωρο…»


    Επενδύσεις με ξένα χρήματα του Δημοσίου κάνουν οι Ιταλοί της Hellenic Train

    Επενδύσεις με “ξένα κόλλυβα “  , και πιο συγκεκριμένα με χρήματα  του Ελληνικού Δημοσίου, επιδιώκει να κάνει η Hellenic Train.
    Όπως πήρε το αυτί μου το μάρμαρο για το περίφημο σύστημα ETCS  που θα τοποθετηθεί στα τραίνα θα το πληρώσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

    Πηγή μου που άκουσε όσα είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης το πρωί της Παρασκευής στου δημοσιογράφους, μου είπε ότι η θυγατρική του ΟΣΕ, ΓΑΙΟΣΕ θα δώσει με απευθείας ανάθεση το έργο στην ιαπωνική Hitachi καθώς οι δύο διαδοχικοί διαγωνισμοί των περασμένων ετών ήταν άγονοι.

    Όλο αυτό εξηγεί εν μέρει  για ποιο λόγο εδώ και τόσο καιρό η Hellenic Train, δεν έχει προχωρήσει από μόνη της συγκεκριμένη επένδυση, καθώς αυτή είναι που διαχειρίζεται τα τρένα.

    Εκτός από την απευθείας ανάθεση, η συμφωνία  που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου υποδομών και της Hellenic Train, προβλέπει ότι η Ιταλική εταιρεία η εταιρεία θα λάβει 750 εκατ. Ευρώ για να  αναβαθμίσει τα τρένα που νοικιάζει από τη ΓΑΙΟΣΕ>

    Κάτι που όμως όπως  φαίνεται αρνείται πεισματικά να το κάνει.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη η Hellenic Train έχει δεσμευθεί να αναβαθμίσει 10 τρένα Desiro της Hellenic Train, ενώ κάθε χρόνο επιδοτείται από το Δημόσιο με 10 εκατ. Ευρώ για τη μίσθωση των τρένων. Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί αναρωτιούνται τι ποσά δίνει στη ΓΑΙΟΣΕ για τα ενοικιασμένα τρένα.

    Εκτός, όμως, από τα ενοικιαζόμενα τρένα, η Hellenict  Train έχει φέρει στην Ελλάδα και τα ETR, τα οποία είναι δική της ιδιοκτησίας. 

    Και αναρωτιέμαι, θα πληρώσει και για αυτά το Δημόσιο τα έργα για το ETCS;

    Επιπλέον κατά πόσο είναι σύννομο το υπουργείο υποδομών να χρηματοδοτεί έργα που θα έπρεπε να κάνουν οι Ιταλοί της Hellenic Train, η οποία έχει αναλάβει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το 2017;

     
    Στάσσης, Παπαλεξόπουλος και Στασινόπουλος πολύ κοντά σε τριπλή συμφωνία…

    Μία ανάσα από την μεγάλη τριπλή συμφωνία μαθαίνω πως βρίσκονται ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΤΙΤΑΝ) και οι Γιάννης και Μιχάλης Στασινόπουλος (ΒΙΟΧΑΛΚΟ) για τα περιβόητα  «πράσινα» συμβόλαια ηλεκτροδότησης των δύο μεγάλων ενεργειοβόρων βιομηχανικών Ομίλων από τη μεγαλύτερη ενεργειακή επιχείρηση της χώρας τη ΔΕΗ.

    Μάλιστα τα συμβόλαια θα είναι δεκαετούς διάρκειας τα λεγόμενα  PPAs.

    Όλα τα τεχνικά ζητήματα, που δεν ήταν και λίγα, έχουν πλέον επιλυθεί και το λόγο έχουν αυτή τη στιγμή οι δικηγόροι με τις περίτεχνες νομικές διατυπώσεις και όρους  «που, αν τους αφήσεις ελεύθερους, μπορούν να σου χτίσουν ή και να σου γκρεμίσουν μία συμφωνία μέσα στο δευτερόλεπτο» όπως έλεγε ο μακαρίτης Αριστοτέλης Ωνάσης.

    Ο Στάσσης θα πουλήσει στις καλύτερες «βιομηχανικές  τιμές» και με βάση  τον λιγνίτη και το φυσικό αέριο, ενώ από το 2026 θα τιμολογεί με βάση τις ΑΠΕ (οριακή τιμή φωτοβολταϊκών και  αιολικών πάρκων) που υποτίθεται θα είναι ακόμη πιο ευνοϊκές.

    Αν και ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες ή στα καπρίτσια των δικηγόρων, προβλέπω πως οι τζίφρες θα πέσουν σχετικά σύντομα…

    Aέριο από την Αλεξανδρούπολη στη Μολδαβία με τις ευλογίες της Πρεσβείας…

    Ιστορία για δυνατό οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό παιχνίδι έχουμε σήμερα. Λοιπόν έχουμε και λέμε:

    Έχει γίνει ήδη γνωστό πως ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ-ΕΜΠΟΡΙΑΣ Κώστας Ξιφαράς συναντήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με τον ομόλογό του της μολδαβικής Energocom Βίκτωρ Μπινζάρι.

    Σας ενημερώνω πως τα δύο «αφεντικά» φαίνεται πως τα βρήκαν σε όλα ή σχεδόν σε όλα ώστε η ΔΕΠΑ-ΕΜΠΟΡΙΑΣ να πουλήσει φυσικό αέριο στους Μολδαβούς.

    Το «ελληνικό» αέριο θα προέρχεται από το Σταθμό (FSRU) της Αλεξανδρούπολης. Εκεί θα φθάνει με πλοία υγροποιημένο και θα αεριοποιείται, ενώ μέσω του Συστήματος Αγωγών Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) και  Βουλγαρίας-Ρουμανίας θα τροφοδοτεί και τη Μολδαβία.

    Ο Ξιφαράς και η  ΔΕΠΑ -Εμπορίας ψάχνουν για εξαγωγές ενώ ο Μπινζάρι και οι Μολδαβοί «διψάνε» να φέρουν αέριο που ΔΕΝ είναι ρωσικό, αφού η εξάρτησή τους από τη Μόσχα είναι μεγάλη. Άρα μιλάμε για win-win.

    Μέγας υποστηρικτής (όπως λέμε μέγας χορηγός) του έργου ο φίλτατος Τζορτζ Τσούνης, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα και φυσικά το deal το στηρίζει σύμπασα η Πρεσβεία (μία είναι Η Πρεσβεία θυμίζω).

    Για να αποδώσουμε πάντως τα του Καίσαρος των Καίσαρι, τον σχεδιασμό για αέριο από την Αλεξανδρούπολη μέχρι και την Ουκρανία (διότι αυτός είναι ο στόχος και η μεγάλη αγορά που ενδιαφέρει τους Αμερικανούς, η Ουκρανία) τον είχε αναφέρει στον wiseman ήδη από το 2017 ο Τζέφρι Πάιατ, ο προηγούμενος Πρέσβης.

    Αλήθεια τί γίνεται αυτή η ψυχή; Είναι καλά στην Ουάσινγκτον από την νέα του, συντονιστική (και όχι επιτελική) θέση;

    Ή όπως μαθαίνω από την Pennsylvania Avenue νοσταλγεί την ισχύ, τους φίλους και τα …προνόμια που είχε στην Ελλάδα; Βλέπετε ως wiseman  έχω παντού φίλους, ακόμη και στην κεντρική λεωφόρο της αμερικανικής πρωτεύουσας.

    Για την ιστορία και για τον FSRU της Αλεξανδρούπολης να αναφέρω πως  η εταιρία που το τρέχει είναι η Gastrade.

    Οι μέτοχοι της Gastrade είναι ο Δημήτρης Κοπελούζος και η κόρη του, κα Ελμίνα Κοπελούζου, ο Πίτερ Λιβανός (Gaslog), η ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, η Bulgartransgaz EAD και ο ΔΕΣΦΑ ΑΕ με 20% ο κάθε ένας.

    Η Gastrade είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα η οποία πήρε  άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου για το έργο του FSRU (“Τερματικού Σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης”).

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Ως εκ τούτου, το mononews.gr δεν φέρει καμία ευθύνη εάν οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιηθούν για την αγορά η πώληση κινητών αξιών.