The Wiseman

Τα καλύτερα εφοπλιστικά πάρτι των Ποσειδωνίων. Ποιοι κέρδισαν τις εντυπώσεις 

the wise man

the wise man


Ποιοι κέρδισαν τι εντυπώσεις 

Όλες αυτές τις ημέρες η  Αθήνα σφύζει από ζωή εξαιτίας (και) των Ποσειδωνίων 2018. Ξένοι εφοπλιστές, brokers, μεγαλοστελέχη εταιριών από όλο τον κόσμο βρίσκονται στην Αθήνα. Για business και διασκέδαση. Μια άλλη εικόνα πλούτου ευμάρειας και καλής διάθεσης. Από τον Πειραιά έως το Island στην Βάρκιζα κάθε βράδυ γίνεται “κόλαση”. Χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται το πρωί και το βράδυ διασκεδάζουν. Όπως λέγεται στους εφοπλιστικούς κύκλους τα καλύτερα πάρτι έγιναν έως τώρα από την Latsco, την Capital, την TEN, την SuperECO, την ΕΝΙ, την Seanergy, την CassTechnava και την Eurobank. 

Μια ξεχωριστή βραδιά που διοργάνωσαν οι εταιρείες Thenamaris και Costamare απόλαυσαν οι καλεσμένοι στο Island την Κυριακή το βράδυ, με αφορμή την απονομή των βραβείων στους νικητές του 4ου Τουρνουά Γκολφ.

Σε ενα χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον πολλά στελέχη της παγκόσμιας ναυτιλίας των χρηματοοικονομικών και του εμπορίου συνευρέθηκαν σε μια ξεχωριστή δεξίωση και παρακολούθησαν την τελετή απονομής βραβείων στις τρεις πρώτες νικητήριες ομάδες.

 

απο τα αριστερά: Γιώτα Λάσκαρη της United Shipbroking, Ιάκωβος Αρχοντάκης της Thenamaris, Alberto Vaccari και Filippo Gabutto του Banchero Costa, Έλλη Πατέρα, Σπύρος Βοστιτσάνος της Ephesus Shipping

Follie, η ΕΥ και η Fosun

Σε δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 21 Ιουνίου, η Folli Follie Group είχε ανακοινώσει (με βάση το οικονομικό ημερολόγιο που έδωσε τον Μάρτιο στην δημοσιότητα) πως θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2017. Θεωρείται απίθανο να συμβεί αυτό. 

Εξίσου απίθανο είναι να πραγματοποιηθεί εντός Ιουνίου η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων. 

Η πρόσφατη αλλαγή στο σχετικό πλαίσιο για τις εισηγμένες με την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας επιτρέπει τη διενέργεια της γ.σ. σε μεταγενέστερο διάστημα, όπως και της δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων. 

Πάντως, οι θεσμικοί στην προσπάθεια να αποτυπώσουν την αξία της FFG (παραμένει σε δείκτες, αμοιβαία κλπ.) αποτιμούν τον όμιλο κάτω από το 1/3 της αξίας που είχε πριν αποκαλυφθεί το Folli Folli-gate.

Βέβαια, μικρή σημασία έχουν αυτά όταν η εταιρεία δεν μπορεί να αποδείξει ακόμη πόσα λεφτά έχει στο ταμείο της και ο CEO παραμένει στη θέση του. 

Αυτό θεωρητικά θα το ανακαλύψει η ΕΥ που λέγεται ότι επελέγη λόγω χαμηλότερης τιμής στην προσφορά που κατέθεσε. 

Γνωστή, άλλωστε, η οικογένεια για το cost obsession που επιδεικνύει.

Παρεμπιπτόντως και για όσους δεν κατάλαβαν, ο εισαγγελέας Παππάς ξεκινά προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της χειραγώγησης μετοχών και εάν διαπιστώνονται οικονομικές ατασθαλίες, δηλαδή απάτη, στην υπόθεση FFG. 

Και όχι απλά εάν παρεμποδίστηκε ο έλεγχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που αποτελεί πλημμέλημα.

Μέσα σε όλα αυτά αποτελεί θέμα χρόνου η αντίδραση της Fosun. 

Η κινεζική εταιρεία βρίσκεται «στο κάδρο» και πρέπει από την πλευρά της να διατυπώσει εάν και σε ποιο βαθμό είχε εικόνα του τι συνέβαινε στην FFG. 

Εκείνο το 25ημερο που βρισκόταν η οικογένεια Κουτσολιούτσου στο Χονγκ Κονγκ ίσως θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις.

Το ΚΚΕ για τη ΛΑΡΚΟ

Η στήλη χαιρετίζει την πρωτοβουλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα να μιλήσει σε εκδήλωση της Τ.Ε. Φθιώτιδας, για τα 100χρονα του ΚΚΕ, με θέμα «Η πρόταση του ΚΚΕ για την αξιοποίηση του μεταλλευτικού πλούτου της χώρας. Ο ρόλος της ΛΑΡΚΟ και η αξιοποίησή της προς όφελος των εργαζομένων και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών». 

Η πρόταση θα γίνει γνωστή την Παρασκευή 8 Ιουνίου στην Παραλία Λάρυμνας. Είθε και άλλα κόμματα να καταθέσουν τις απόψεις τους για τη ΛΑΡΚΟ ώστε να μάθουν οι πολίτες πόσο κόστισε και κοστίζει στους φορολογούμενους η εταιρεία και τι συνέβη με τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν στην εταιρεία από αποτυχημένες πράξεις hedging με τη τιμή του νικελίου.

Πιο κοντά η λύση για ΣΙΔΜΑ – Μπήτρο

Θέμα χρόνου, λένε οι γνωρίζοντες, είναι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τη σύμπραξη της Μπήτρος Συμμετοχική με τη ΣΙΔΜΑ. 

Πρόκειται για μια συμφωνία που τελεί σε αναμονή εδώ και 2,5 χρόνια και έχει καθυστερήσει σημαντικά, για πολλούς λόγους με κυριότερο ότι σε αυτήν υπάρχει εμπλοκή πέντε τραπεζών. 

Η συμφωνία αποτελεί μέρος της συνολικής προσπάθειας ρύθμισης των δανείων και αναδιοργάνωσης των δύο εταιρειών. Και στο πρόσφατο παρελθόν είχε αναφερθεί ότο το deal για τις δύο εταιρείες βρίσκεται κοντά, ωστόσο αποδείχθηκε ότι χρειάζονταν περισσότερος χρόνος. 

Τώρα, οι πληροφορίες λένε πως υπάρχει ευρύτερη διάθεση (και πίεση) να κλείσουν πολλά από τα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά για τις τράπεζες, μεταξύ και αυτό των δύο μεταλλουργικών ομίλων. 

Τα δάνεια της Μπήτρος ξεπερνούν τα 120 εκατ.ευρώ και παραμένουν “κόκκινα’ επί μακρόν.

Γονάτισε η Άτλας

Η Ατλας ΑΧΕΠΕΥ αντιμετώπισε χθες προβλήματα στην εκκαθάρισης των συναλλαγών που πραγματοποίησε στο Χ.Α. Το ζητούμενο είναι πως το άνοιγμα αφορά μερικές χιλιάδες ευρώ οι οποίες καλύφθηκαν. 

Φαίνεται ωστόσο πως το πρόβλημα στην ιστορική χρηματιστηριακή είναι ευρύτερο. Πέρυσι πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 135 χιλ.ευρώ και εμφάνισε ζημιές 304 χιλ.ευρώ.

«Πόρτα» από το ΥΠΟΙΚ

Τον εμπαιγμό που βιώνουν συχνά διάφορες κοινωνικές και εργασιακές ομάδες βίωσαν χθες και οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Χθες είχαν προγραμματισμένο ραντεβού με τον διευθυντή του γραφείου του ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για να θέσουν επί τάπητος τα θέματα που απασχολούν την Επιτροπή, κοινώς νέες προσλήψεις και αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής. 

Ο διευθυντής όμως δεν ήταν στο γραφείο του, χωρίς να έχει ακυρωθεί η προγραμματισμένη συνάντηση, ενώ ούτε ο ΥΠΟΙΚ ήταν διαθέσιμος να τους συναντήσει. Ακολούθησε μια βόλτα μέχρι του Μαξίμου όπου επέδωσαν επιστολή αιτημάτων στη διεύθυνση του γραφείου του Πρωθυπουργού και έλαβαν υποσχέσεις για συναντήσεις και άλλα που έχουν εύκολα οι πολιτικοί. 

Η απεργία συνεχίζεται και την Παρασκευή για αποφασίσουν για τη συνέχεια.

Οι ρίζες του Βαρδή Βαρδινογιάννη

Για το μήνυμα του ιστορικού ηγέτη του ομίλου ΜΟΗ θα διαβάσατε χθες μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης της εισηγμένης. «Πρέπει να βοηθάμε όλους όσους είναι δίπλα μας και έχουν ανάγκη», τόνισε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ανακοινώνοντας και την αύξηση των παροχών προς τους εργαζομένους της εταιρείας. 

Οι 1.260 υπάλληλοι της πετρελαϊκής εταιρείας θα μοιραστούν 10,6 εκατ. ευρώ από τα φετινά προ φόρων κέρδη της Motor Oil.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΟΗ είπε και κάτι άλλο, όμως, που κατά τη γνώμη της στήλης ενέχει πιο ουσιαστικό νόημα. 

Από μικροφώνου συνέστησε στους παρευρισκόμενους να επισκέπτονται στον τόπο καταγωγής τους, δείχνοντας πόσο σημαντικές είναι οι ρίζες ενός ανθρώπου με το γενέθλιο τόπο του. 

Είναι γνωστές άλλωστε οι σχέσεις του ισχυρού άνδρα του ομίλου με την Κρήτη.

the wise man
the wise man