• The Wiseman

    Τα ερωτηματικά των τραπεζών για τις αμοιβές στην Forthnet και η παρέμβαση του πατριάρχη της Ελλάκτωρ Γ. Μπόμπολα

    the wise man

    the wise man


    Όταν τα ΚΑΕ πουλήθηκαν 530 εκατ.ευρώ

    Οι Ελβετοί ως γνωστόν είναι σοβαρός λαός. Οι εταιρείες τους επίσης. Η Dufry σε ουδεμία των περιπτώσεων δεν θα επιθυμούσε να συνδέεται σε επίπεδο διοίκησης με έναν επιχειρηματία που τελεί υπό έρευνα από τις εποπτικές αρχές της χώρας του και τη δικαιοσύνη και το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί με κατηγορίες για παραποίηση οικονομικών στοιχείων της εταιρείας του. Η παραίτηση του Τζ. Κουτσολιούτσου από το δ.σ. της Dufry ήταν απλά θέμα χρόνου. 

    Κρατήστε ακόμη δύο πράγματα: ο CEO της FFG δεν συμμετέχει σε άλλο δ.σ. ελληνικής εταιρείας, ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, όπως συνηθίζεται κατά κόρον στη μικρή αγορά μας. 

    Επίσης, αν δει κανείς το deal για την πώληση των ΚΑΕ, μέσω του οποίου οι Κουτσολιούτσοι πήραν μετοχές του ελβετικού ομίλου και θέση στο board, τα νούμερα είναι τεράστια: το 51% πουλήθηκε 200 εκατ. ευρώ και «έσβησε»  δανεισμός 335 εκατ.ευρώ και στη συνέχεια το υπόλοιπο 49% (υπήρχε σχετικό option) έναντι 328 εκατ. ευρώ. 

    Πού πήγαν τόσα λεφτά;

    Στο σχήμα Athena-Odyssey ακόμη ψάχνουν

    Στο σχήμα Athena-Odyssey βάφτισαν νυχτερινές διαρροές το ρεπορτάζ και ακόμη ψάχνουν γιατί έμειναν εκτός από το διαγωνισμό της Forthnet. 

    Κάποιος θυμήθηκε τη περίφημη φράση της Θάτσερ περί σοσιαλισμού και πως τα όνειρα τελειώνουν όταν τελειώσουν τα λεφτά των άλλων.

     Δίνουν bonus με ζημιές στη Forthnet

    Το ζήτημα της Forthnet θα αναδειχθεί σε κυρίαρχο το επόμενο διάστημα. Δάνεια 350 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις πάνω από 500 εκατ. ευρώ απαιτούν αποφασιστικές κινήσεις. Η διοίκηση Παπαδόπουλου αν δεν πειστεί για την αναγκαιότητα της λύσης μέσω του 106Β, τότε θα χρειαστεί να βρεθεί σε έναν ειλικρινή διάλογο με τις τράπεζες που ελέγχουν την εταιρεία και την κράτησαν ζωντανή μέχρι σήμερα.

    Ήδη στα κεντρικά των τραπεζών διερωτούνται γιατί οι αμοιβές των εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου εκτοξεύτηκαν το 2017 στις 508 χιλ. ευρώ, από 316 εκατ.ευρώ το 2016, τι είναι αυτό το ασφαλιστήριο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των 157 χιλ.ευρώ και πόσο είναι το bonus επίτευξης στόχων για το 2015 και 2016, χρονιές που η εταιρεία είχε ζημιές προ φόρων 50 εκατ. ευρώ και 25 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

    Αίμα και άμμος για την Ελλάκτωρ

    Οι πληροφορίες λένε ότι η γενική συνέλευση του Ελλάκτορα θα αναβληθεί έπειτα από αίτημα της πλευράς Μπόμπολα – Κούτρα. Αν αισθάνονταν άνετα με τα ποσοστά τους θα προχωρούσαν άραγε σε τέτοια κίνηση ελιγμού; Από το στρατόπεδο των Μπόμπολα – Κούτρα, διαρρέουν πως η πλευρά Καλλιτσάντση βιάστηκε και θα βρεθεί προ εκπλήξεων.

    Ποιες μπορεί να είναι αυτές οι εκπλήξεις; Στην ισορροπία των μετοχικών συσχετισμών. Η πλευρά Μπόμπολα – Κούτρα στηρίζεται στους παλαιούς μετόχους όπως τον πρώην βασικό μέτοχο της ΤΕΒ Νίκο Τρίχα, τον εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη και την οικογένεια Σαραντόπουλου και Γιόκαρη. 

    Σε αυτούς μην υπολογίζετε στις τράπεζες (μέσω αμοιβαίων έχουν περίπου το 5%) αφού θα ταχθούν με την πλευρά του νικητή. 

    Στόχος είναι να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Μιλάμε για 1,3 δις. δάνεια εξάλλου, όχι αστεία. 

    Αν κάποιος πρέπει να ανησυχεί περισσότερο από όλους, αυτοί είναι οι τραπεζίτες αφού τα βασικά οικονομικά μεγέθη παραμένουν ασθενή και η δυσμενής κατάσταση στα δημόσια έργα δεν επιτρέπει την ανατροφοδότηση του ανεκτέλεστου έργου με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

    Σε ότι αφορά τα funds, πέραν του Amber Capital με 5,4% που πλέον φλερτάρει και με τις δύο πλευρές, σημαντικό ποσοστό κατέχει το Horizon και υπάρχει το Generali Investments Europe και το Vanguard με 2,4% έκαστο, δύο «μπλοκ» που μπορούν να αναδειχθούν σε ρυθμιστές.

    Να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες έχει αναλάβει δράση ο πατριάρχης του ομίλου, Γιώργος Μπόμπολας, ο οποίος με προσωπικές του ενέργειες επιχειρεί να συσπειρώσει δυνάμεις γύρω από το δίδυμο Λεωνίδα Μπόμπολα – Δημήτρη Κούτρα. 

    Το θέμα είναι πως οι πρόσφατοι χειρισμοί της οικογένειας στις υποθέσεις των Mega και Έθνος έχουν δημιουργήσει αρνητική προδιάθεση σε μεγάλο κομμάτι της αγοράς.

    Πού ήταν όταν πούλησε η Alpha τις μετοχές Τζιβέλη

    Η αγορά θα περίμενε πάντως ότι η πλευρά Μπόμπολα Κούτρα θα αγόραζε μετοχές από το Χ.Α. όλο αυτό το διάστημα για να ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θέση της.  Μπορεί βέβαια αυτό να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Η στήλη ωστόσο θυμίζει πως όταν η Αlpha Bank πούλησε το 10% του επιχειρηματία Τζιβέλη, ποσοστό που περιήλθε στην κατοχή της όταν έσκασαν τα δάνεια του επιχειρηματία, οι βασικοί μέτοχοι (αδελφοί Καλλιτσάντση, Δ. Κούτρας) μοιράστηκαν το ποσοστό, πλην του Λεωνίδα Μπόμπολα. 

    Η απόφαση του να μην πάρει ούτε μία μετοχή από το 10% του ομίλου που διέθεσε η Αlpha Βank, είχε σχολιαστεί τότε αρνητικά και δεν αποκλείεται να αποβεί σε μια λάθος κίνηση που θα μετρήσει στη μάχη της επικράτησης στον Ελλάκτορα.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ