• The Wiseman

    Γιατί η “νομική” επίθεση της Τράπεζας Πειραιώς αιφνιδίασε τον Γιώργο Αποστολόπουλο του Ιατρικού

    the wise man

    the wise man


    Αμηχανία στην πλευρά Αποστολόπουλου

    Στο Ιατρικό Αθηνών δεν ανέμεναν την αντεπίθεση της Τράπεζας Πειραιώς με την οποία προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της πλευράς Αποστολόπουλου για την υπόθεση «Υγεία». Το σκληρό ύφος που υιοθέτησε η τράπεζα δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες: η αγωγή που κατέθεσε η Αποστολόπουλος Συμμετοχών κατά της Πειραιώς, της Mig και του Υγεία με το αιτιολογικό ότι δήθεν αποκλείστηκε από τη διαδικασία πώλησης του Θεραπευτηρίου, προκάλεσε δυσφορία το λιγότερο στα κεντρικά της τράπεζας. Αναμενόμενες λοιπόν οι σκληρές εκφράσεις για «ανυπόστατες αιτιάσεις και τα σενάρια συνωμοσίας που περιλαμβάνουν τα δικόγραφα, (οι οποίες) δεν συντελούν στη διαμόρφωση εικόνας σοβαρού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, ιδίως όταν δεν συνοδεύονται από υψηλότερη δεσμευτική προσφορά με πιστοποίηση ύπαρξης των αναγκαίων κεφαλαίων».

    Μέχρι χθες το βράδυ δεν ήταν σαφές πάντως εάν θα υπήρχε απάντηση από την πλευρά Αποστολόπουλου.

    Τι είδε το QCM στον Σαράντη

    Η στήλη επανέρχεται στο θέμα των ραντεβού που πραγματοποίησε το QCM του Γκάμπριελ Γκρέγκο στο roadshow της Νέας Υόρκης καθώς όπως προκύπτει μια από τις εισηγμένες που είδαν οι αναλυτές του fund ήταν η Σαράντης. Αυτό βεβαίως δεν λέει τίποτε γιατί το QCM ξεκίνησε και συνεχίσει να ακολουθεί long στρατηγικές και τοποθετήσεις. Άλλωστε και στη Folli Follie ως long επενδυτής μπήκε. Ούτε το γεγονός ότι ελεγκτής στη Σαράντης δεν είναι κάποια από τις «Big 4» εταιρείες αλλά η «BDO Ορκωτοί Ελεγκτές» λέει κάτι. Δικαίωμα κάθε εταιρείας είναι να επιλέγει τον ελεγκτή που θέλει, όπως ήταν και της Folli Follie. 

    Αλλά και ότι και τα τρία αδέλφια Σαράντη μετέχουν στο δ.σ. της εταιρείας επίσης δεν αποτελεί λόγο για κάποιου είδους κριτική.

    To πρόστιμο και η Επιτροπή Ελέγχου 

    Μπορεί βέβαια κάποιος να θελήσει να σχολιάσει το γεγονός της πληθώρας των θυγατρικών της Sarantis σε διάφορες χώρες όπου έχει παρουσία και το ότι ακόμη δεν έχουν αναρτηθεί οι οικονομικές καταστάσεις των θυγατρικών του ομίλου. 

    Ακόμη και το ότι στη Σαράντης επεβλήθη πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ σε συνέχεια της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην χονδρική και λιανική πώληση καλλυντικών, κύρωση που η εταιρεία απορρίπτει φυσικά υποστηρίζοντας ότι δεν ευσταθεί. 

    Επίσης ότι στην Επιτροπή Ελέγχου της εταιρείας, μέλος είναι η κ. Αικατερίνη Σαράντη, συγγενικό πρόσωπο του προέδρου και του CEO. Κατέχει Μaster από το Lesly College (Η.Π.Α.) στην Ειδική Αγωγή, καθώς και Batchelor στην Ψυχολογία από το Deree College. Απόφοιτος της Σχολής ΜΩΡΑΪΤΗ. Δηλαδή δεν έχει σχέση με τα οικονομικά στα οποία εκ της θέσεώς της θα έπρεπε να είναι εξπέρ.

    Αλλά και πάλι ίσως στη Σαράντης να επιμένουν να αγνοούν πως σοφός δεν είναι αυτός που μαθαίνει από τα παθήματά του, αλλά από τα παθήματα των άλλων.

    Δημήτρης Βαλαχής, ο  νέος καπετάνιος των ιχθυοκαλλιεργειών

    Η πώληση των Νηρέα και Σελόντα στο σχήμα Amerra – Mubadala αναδεικνύει τον Δημητρη Βαλαχή ως τον νέο ισχυρό άνδρα του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών. Ο 57χρονος σήμερα επικεφαλής της Andromeda θα ηγηθεί το νέου σχήματος που θα είναι ότι μεγαλύτερο έχει υπάρξει ποτέ στον κλάδο.

    Με καταγωγή από το Βόλο, ο 57χρονος σήμερα μάνατζερ σπουδές χημικού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ξεκίνησε την καριέρα του από τον όμιλο Henkel, συνέχισε την Frigoglass προν μετακινηθεί στην Global Finance για να αναλάβει το τιμόνι της Ανδρομέδα. Κατάφερε όχι μόνο να «γυρίσει» την εταιρεία αλλά να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε Ελλάδα και Ισπανία και να ολοκληρώσει την πώλησή της στο αμερικανικό fund Amerra.

    Τo Amerra με τη σειρά του έβγαλε ήδη τα λεφτά που επένδυσε στην Ανδρομέδα, παραχωρώντας σημαντικό ποσοστό στη Mubadala, στο sovereign fund του Αμπου Νταμπι. Από κοινού διεκδίκησαν τις Νηρέα και Σελόντα, κόντρα στην Diorasis του εφοπλιστή Λυκιαρδόπουλου (Neda Maritime), προσφέροντας τίμημα που οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν.

    Οι τελευταίες έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν: τρία χρόνια πριν δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι οι δύο εταιρείες θα πωλούνταν χωρίς κούρεμα και με επενδυτή έτοιμο να βάλει σημαντικά λεφτά, αρχικά 50 εκατ.ευρώ, στο business. 

    Είναι μια από τις πιο επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις εταιρειών, τριπλή μάλιστα. Εκτός από το restructuring στις Νηρέα και Σελόντα, η τελευταία πήρε πάνω της το project του Δία.

    Πότε θα γίνουν οι δημόσιες προτάσεις

    Πολύ καλά όλα αυτά αλλά τώρα σημασία έχει η συνέχεια. Τυπικά μέχρι να δοθεί το ΟΚ από τη DG Comp, ο νέος επενδυτής δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Το μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι να τελειώσει γρήγορα η διαδικασία των εγκρίσεων από τις ελεγκτικές αρχές. 

    Το business plan δίνει περιθώριο έως και 9 μήνες. Θα επιχειρηθεί να γίνει μέχρι τον Νοέμβριο. Μετά θα ακολουθήσουν οι δημόσιες προτάσεις για τις Νηρέα και Σελόντα, αλλά και για τον Περσέα που είναι συνδεδεμένη με τη Σελόντα εταιρεία. 

    Είναι νωρίς ακόμη αλλά στον Περσέα θα χρειαστεί μεγάλη μαεστρία για να διευθετηθεί το θέμα με το ποσοστό Του Γ. Αντύπα και του ομίλου Κυριακού.

    Το 43 ετών νέο απόκτημα της Seajets

    Με δελτίο τύπου η εταιρεία Seajets του Μάριου Ηλιόπουλου ανακοίνωσε ότι συνδέει από τις 29 Ιουνίου τη Θεσσαλονίκη, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη το πλήρως ανανεωμένο επιβατηγό οχηματαγωγό «Aqua Blue»

    Πρόκειται για το πρώην ΚΥΔΩΝ, στη συνέχεια ΤΑΛΩΣ και τελευταία ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ της ΑΝΕΚ, ένα πλοίο που ναυπηγήθηκε το 1975. 

    Το 2014 έπειτα από πυρκαγιά είχε καταφέρει να επιστρέψει στο Brindisi για να παροπλιστεί στην Κυνοσούρα. Αγοράστηκε από τη Seajets το Δεκέμβριο του 2016, επισκευάστηκε και πλέον στα 43 χρόνια του ετοιμάζεται να επιστρέψει στις ελληνικές θάλασσες.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ