• The Wiseman

    Γιατί χαμογελούν στην Τράπεζα Πειραιώς

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Χθες το μεσημέρι σε μια μεγάλη αίθουσα στα κεντρικά στην Τράπεζα Πειραιώς κορυφαία στελέχη του ομίλου και της Fortress υπέγραφαν στοίβες χαρτιά. Οι υπογραφές αφορούσαν την πώληση από τον εφοπλιστή Γιώργο Λογοθέτη στο private equity fund Fortress 10 αιολικών πάρκων, συνολικής δυναμικότητας 186 MW. Το mononews είχε πρώτο αποκαλύψει την οριστικοποίηση της μεγάλης συμφωνίας πριν από περίπου 2 εβδομάδες. Τα στελέχη της Πειραιώς που είχαν δανείσει στον εφοπλιστή για την επένδυση του έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν. Προφανώς και ο εφοπλιστής ο οποίος μειώνει τη δανειακή έκθεση του στην Πειραιώς και με αυτόν τον τρόπο λέγεται ότι γλυτώνει και τις ποινικές διώξεις. Ικανοποιημένος είναι και ο επικεφαλής της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου (ήταν απών χθες) καθώς τα δάνεια αυτά έπρεπε να πουληθούν για να μειωθεί η δανειακή έκθεση του κ. Λογοθέτη. 

    Με αυτόν τον τρόπο ο Γιώργος Λογοθέτης αποχωρεί τελείως και από τον τομέα των αιολικών πάρκων που διατηρούσε  στο χαρτοφυλάκιό του.

    Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η σύμβαση προβλέπει την καταβολή μικρού τιμήματος και την πλήρη ανάληψη του δανεισμού, ύψους 278 εκατ. ευρώ, από το fund. 

    Σε όρους enterprise value, το χαρτοφυλάκιο των αιολικών αποτιμάται περίπου 9,5 φορές τα EBITDA της χρήσης 2017.

    Με την πώληση και των αιολικών πάρκων, ο όμιλος Λογοθέτη μειώνει κατά περίπου 470 εκατ. ευρώ τον δανεισμό που έχει λάβει από την Tράπεζα Πειραιώς. 

    Σημειώνεται ότι ο κινεζικός όμιλος Sumec Clean Energy απέκτησε τα φωτοβολταϊκά πάρκα αναλαμβάνοντας δανεισμό περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ η Fortress, όπως προαναφέρθηκε, θα αναλάβει δανεισμό 278 εκατ. ευρώ.

    Τα τιμήματα που έχει λάβει ή θα λάβει η πλευρά Λογοθέτη θα κατευθυνθούν επίσης για μερική εξόφληση δανείων της Πειραιώς, το άνοιγμά του προς την τράπεζα θα υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα των 150 εκατ. ευρώ. 

    Εκκρεμεί από πλευράς εφοπλιστή η πώληση δύο ξενοδοχείων Grace, κίνηση που αναμένεται να συρρικνώσει το άνοιγμά του στον όμιλο της Πειραιώς.



    ΣΧΟΛΙΑ