• The Wiseman

    Σε ποια συστημική τράπεζα διευθυντής κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις;

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Ψάχνονται στις τράπεζες… για δάνεια σε πολιτικούς

    Το δάνειο Πολάκη και οι διαστάσεις που πήρε, έχει, όπως μαθαίνει η στήλη, θορυβήσει πολλά από τα παλαιά στελέχη των τραπεζών… Γι’ αυτό τις τελευταίες ημέρες τα γραφεία των CEOs ζητούν από τις διευθύνσεις πιστοδοτήσεων στοιχεία για το αν έχουν δοθεί δάνεια, σε πρώην και νυν πολιτικούς, τι εγγυήσεις φέρουν και αν αποπληρώνονται στην ώρα τους! Σε μία μάλιστα τράπεζα έχει σημάνει συναγερμός… 

    Πρόβλημα (;) με διευθυντή τράπεζας

    Το θέμα που ανέκυψε σχετικά πρόσφατα με βοηθό διευθυντή συστημικής τράπεζας μαθαίνω ότι δεν έχει κλείσει οριστικά, παρά τις εξηγήσεις που έδωσε ο διευθυντής… Δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις εντός των επόμενων 30 ημερών. Όλα θα κριθούν από το μέγεθος της εμπλοκής…

    Ζήτημα moral hazard εγείρουν οι δανειστές για τον ν Κατσέλη

    Ένα από τα ζητήματα που έχουν εγείρει οι δανειστές, κυρίως ο SSM, στο σχέδιο του νέου νόμου Κατσέλη είναι ο «ηθικός κίνδυνος». Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο μπορούν να φοροδιαφεύγουν (όπως έχει αποδειχθεί άλλωστε) σε αντίθεση με τους μισθωτούς… Κι εκεί προκύπτει moral hazard. Μόνο που δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία και τα ίδια αντανακλαστικά όταν οι τράπεζες κουρεύουν 75% ή 80% τα δάνεια πλούσιων επιχειρηματιών… 

    Φωτεινό παράδειγμα τα δάνεια του Βασίλη Θεοχαράκη 

    Μένοντας λοιπόν στο moral hazard, γιατί ο SSM δεν γκρινιάζει όταν οι τράπεζες κουρεύουν πολύ βαθιά δάνεια, όπως για παράδειγμα τα 300 εκατ. ευρώ των επιχειρήσεων του Βασίλη Θεοχαράκη. 

    Προσπαθούσαν εδώ και 4 χρόνια να τον στριμώξουν αλλά στο μεσοδιάστημα δεν πλήρωνε, μεταβίβαζε όλες τις εμπορικές δραστηριότητες σε άλλες εταιρείες και έκανε τις βόλτες του με το εξαίσιο κότερο αμέριμνος στο Αιγαίο. 

    Μετά λοιπόν από 4 χρόνια «σκληρής» διαπραγμάτευσης και αφόρητης πίεσης (λένε τώρα) οι τράπεζες, με leader την Alpha Bank (παραδοσιακή φίλη του old money) κούρεψαν δάνεια 225 εκατ. ευρώ!!! 

    Και άντε το έκαναν τι πήραν; 20 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα που έβαλε ο επιχειρηματίας-ζωγράφος και ακίνητα της εταιρείας ΤΕΟΔΟΜΗ –όχι η βίλα στο Λαγονήσι, όχι εμβληματικά ακίνητα στο κέντρο της πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης- τα οποία αποτιμήθηκαν στα 58 εκατ. ευρώ. 

    Δηλαδή, κάλυψαν τα 75 εκατ. ευρώ δανείου που τους έμεινε αμανάτι μετά το κούρεμα-μαμούθ των 225 εκατ. ευρώ. 

    Γιατί να μην ζητήσουν κι άλλοι επιτήδειοι και στρατηγικά, όπως αποδεικνύεται, κακοπληρωτές την ίδια μεταχείριση; Ήδη, κάποιοι επιχειρηματίες σε πηγαδάκια των βορείων προαστίων ανοίγουν σαμπάνιες κι ετοιμάζονται να ζητήσουν από τις τράπεζες ανάλογη μεταχείριση! 

    Αντίθετα ο Τάκης Θεοχαράκης επιχειρεί συνετά

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Β. Θεοχαράκη είναι ανεξάρτητος από τις εταιρείες Νικ. Ι. Θεοχαράκης και Θεοχαράκης ΑΕ, που ελέγχονται από συμφέροντα της οικογένειας του Τάκη Θεοχαράκη και ο όμιλος Β. Θεοχαράκη έχει μόνο συμμετοχές σε αυτές. 

    Στις δύο αυτές εταιρείες, στις οποίες η οικογένεια Βασίλη Θεοχαράκη έχει μειοψηφική μόνο συμμετοχή,   έχουν ως βασική δραστηριότητα την αντιπροσωπεία των αυτοκινήτων Nissan, αλλά και τις εξωλέμβιες μηχανές Suzuki, αντιπροσωπεία αγροτικών μηχανημάτων και ελαστικών, όπως τα Yokohama. 

    Τραπεζικές πηγές, αναφέρουν ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις κλείνουν το 2018 με κύκλο εργασιών της τάξης των 170 εκατ. ευρώ από 160 εκατ. το 2017 και μόλις 60 εκατ. το 2014, ενώ είναι ενήμερες ως προς τις υποχρεώσεις τους.



    ΣΧΟΛΙΑ