• Πρωινό στου Σταϊκούρα, τα live meetings των τραπεζιτών και τα ντεσού της Εθνικής Ασφαλιστικής

    Όπως έγραψε εχθές η στήλη  μονόδρόμος για την Εθνική Ασφαλιστική είναι το IPO. 

    the wise man
    image
    the wise man

    Σύσκεψη πρωί-πρωί στου Σταϊκούρα

    Ευρεία σύσκεψη θα γίνει σήμερα το πρωί στις 9.00 στο υπουργείο Οικονομικών με συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των φορέων της οικονομίας και των επιχειρήσεων με στόχο να μπουν στο χαρτί τα μέτρα οικονομικά και εργασιακά – εννοώ το πώς θα δουλέψουν οι εργαζόμενοι με βάση τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που ετοιμάζουν η μία επιχείρηση μετά την άλλη. 

    Όπως καταλαβαίνετε ο κορονοϊός έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας και ανατρέπει δεδομένα συνύπαρξης στον εργασιακό χώρο. 

    ΧΑ: Ανάλογα την ημέρα

    Εχθές η εικόνα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ΓΔ -0,08% 1.380,00 άλλαξε και γέμισε με το πράσινο χρώμα της ελπίδας μετά βέβαια από την αντίστοιχη αντίδραση των διεθνών αγορών. 

    Βέβαια, σήμερα είναι μια άλλη ημέρα… Οπότε αν δείτε κόκκινο μην τρομάζετε. Τυχεροί όσοι αγόρασαν εχθές στα χαμηλά. Φυσικά μετά και τα χθεσινά χαμόγελα στην Wall Street (+4%) και οι εγχώριοι παίκτες θα χαμογελάσουν λίγο.

    Τράπεζες: Από μακριά και αγαπημένοι 

    Πελάτες, επιχειρηματίες, σύμβουλοι, ξένοι και Έλληνες εκπρόσωποι επενδυτών θα περάσουν για καφέ και meetings από τα γραφεία των τραπεζιτών αργότερα, σε λίγες εβδομάδες και ανάλογα με την εξέλιξη του κορονοϊού. 

    Η στήλη πληροφορείται ότι οι τραπεζίτες παίρνουν σιγά-σιγά και χωρίς πανικό μέτρα προφύλαξης τόσο για τους ίδιους όσο και για τους επισκέπτες τους… 

    Τα διά ζώσης ραντεβού αναβάλλονται. Εξάλλου, στην ψηφιακή εποχή υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει η δουλειά. Όσο για την προσέλευση στα καταστήματα μαθαίνω ότι είναι μειωμένη. Ακόμη και στην Εθνική Τράπεζα όπου οι ηλικιωμένοι έδιναν ραντεβού για κουβεντούλα. 

    Η ΟΤΟΕ ζητά έκτακτη άδεια για τους γονείς. Το θέμα ακουμπά όλες τις εταιρείες

    Με επιστολή του ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος ζητά από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και από την Συνεταιριστική Ένωση Τραπεζών να δουν το θέμα με όσους γονείς-υπαλλήλους δεν έχουν τρόπο φύλαξης των παιδιών τους. 

    Η απόφαση της Πολιτείας να κλείσει για 14 ημέρες τους παιδικούς σταθμούς, τα φροντιστήρια τα σχολεία (ιδιωτικά και δημόσια) ανατρέπει τον οικογενειακό προγραμματισμό και πολλοί εργαζόμενοι – κυρίως μητέρες – θα πρέπει να μείνουν σπίτι για τα παιδιά. 

    Οπότε πρόκειται για ένα σοβαρό και πρακτικό ζήτημα που δεν θα απασχολήσει μόνο τις τράπεζες αλλά το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας. 

    Η Goldman πυροβολεί τις τράπεζες

    Με report της η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι τράπεζες της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Γερμανίας είναι οι πιο ευάλωτες στις συνέπειες του κορονοϊού. 

    Κι αυτό διότι έχουν αδύναμη κερδοφορία. Συνολικά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες εκτιμά ότι ο ιός θα κοστίσει στην κερδοφορία τους τα επόμενα 3 χρόνια 30 δις ευρώ. Όσο για τις μετοχές συστήνει «buy» για τον τίτλο της Alpha Bank. 

    Τα ντεσού της Εθνικής Ασφαλιστικής

    Η στήλη πληροφορείται ότι την προηγούμενη Πέμπτη το μεσημεράκι οι Κινέζοι της Fosun επικοινώνησαν με τα γραφεία των συμβούλων στο Λονδίνο και ζήτησαν μερικές ημέρες ακόμα… Σας θυμίζω ότι την Πέμπτη ήταν η ημέρα κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 80% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής. 

    Όσο κυλούσε η ώρα το πράγμα γίνονταν ακόμη πιο δυσάρεστο καθώς όταν οι σύμβουλοι είδαν την προσφορά του CVC απλά και αυθόρμητα έκλεισαν τον φάκελο… 

    Το ποσό μαθαίνω ότι τους ξενέρωσε. Όπως έγραψε εχθές η στήλη  μονόδρόμος είναι το IPO.